運輸署:的士車隊須全面安裝攝錄系統 正就擴至全港的士作可行性研究

24 回覆
15 Like 5 Dislike
政府早前通過修例,引入的士司記違例記分制及的士車隊制度,的士車隊牌照已接受申請。運輸署在社交專頁撰文,介紹的士車隊詳情。其中,車隊的士都會全面安裝攝錄系統,既可在司機及乘客出現爭拗時保障雙方權益,同時有助執法部門加強搜證工作。
署方又提到,正就強制全港所有的士安裝攝錄系統啓動可行性研究,將於今年內諮詢的士業界, 務求凝聚共識。

署方續指,的士車隊牌照已於4月12日接受申請,5月31號正午12時截止,申請結果將於今年年中公布。獲選者須需在12個月內完成籌備工作,的士車隊預計將於明年中在街上服務。
爭拗包唔包括唔找毫子,唔過海?
電子支付工具架架都壞又包唔包
司機扮唔識用又計唔計
報稅未
裝車內cam
D 阿蛇又可以睇女女底褲j
的士黑盒
DC9: 安裝攝錄系統增加營運成本,又要申請加價
到時個cam有需要就會fault左
全部行澳門果套啦
聽講有班綜援 。好鍾意頂更
yc唔會搭的士
但班狗死都反對喺狗車入面裝CAM
但而家啲新狗車有cabin cam 未?
裝幾多cam都冇用
本身啲法例已經搵的士佬笨柒

起錶乞兒價
冇得make agreement
上咗車就老馮逼人做生意

做地盤都多人工過佢哋
咁落去只會更加少人做
到時個供求唔平衡就會開始貴返
啲窮人圍威喂自己搵番自己笨柒
搞埋電子支付 自動報埋稅
記得要駁埋去個咪錶到,
唔開就犯法, 咪錶會唔WORK

否則DC9 九成會特登整鳩壞佢
一定無啦啦會壞
難做既咪唔好做囉dc9
搞左個跳標紀錄先算啦

全部行車同跳錶資料要upload 上cloud,睇班友點逃稅
幾時都支持佢地唔做
等啲連車都唔捨得養嘅撚樣捱貴價Uber或者行路
享受返嗰種鐵拳嘅滋味
裝爽之前扮壞唔開 咪一樣無用
做DC9真係好慘,
社會形象低落人厭人憎,
唔係行指定路線逼佢哋要用電子地圖蝦老人家,
個錶又跳豪子成日要袋一堆散銀響身唔可以拍拍蘿友就返工放工,
明明打工又要當自顧無公司幫佢報稅自己又唔識攪經常唔小心報咗無收入,
真係希望政府正視一吓接收呢個低賤行業嘅經營權拯救DC9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞