香港唯一出路就係行番精英制

100 回覆
412 Like 66 Dislike
而家狗屎垃圾都做到高層,應該去番港英時期嘅精英制度,大學變番做兩間,高級別行政官員一定要外國深造,恢復A level

關乜事啊,香港依家個社會風氣都靠奶權貴上位先最容易,行返所謂精英制咪變個個都好似某小學生咁返大陸大學買個PhD結交權貴再返嚟靠裙共關係做官從商,精英制不嬲係講個社會結構嘅大環境而唔係有幾多間大學
我哋連登仔個個牛劍畢業,起薪50k,當然支持精英制
年年考第一到交齊功課
咪就係
個個扮盲唔正視根本問題
雖然現實俾人用槍指住改唔返以前咁
精英治港點都好過愛國者治港,橫掂都係奶共點解唔要個有真材實料嘅嚟做
大英帝國
睇新加坡嘅精英統治咁成功就知必須回到精英制度香港先有得玩落去
而家嘅精英唔等如20年後仲係精英
科技條件資本財力社會人口內政外交政治結構都會變
新加坡係獨立主權國
dllm 係精
你依家係唔係叫做玩九超哥
係咪主權國同精英統治有咩抵觸?
曾蔭權當年都係派出去外國深造先可以返嚟做財政司
主權國同精英統治完全無抵觸
但係你用新加坡嚟類比香港就完全抵觸
精英主義點都好過個個係度鬥爛命嘅
幾精英嘅人要靠奶共上位都變弱智啦,林奠同姐姐都算係香港典型嘅精英,英治下嘅佢哋同今時今日嘅佢哋都已經唔撚同晒啦。

極權最怕就係有獨立思考嘅知識份子,喺佢哋管治下真正嘅精英得三條路,一係就走佬搵適合嘅地方繼續精英階層嘅生活,一係就留喺度同流合污變庸才靠巴結奉承繼續搵食,再唔係就擇善固執留喺度同極權對抗做犧牲品,根本喺呢種嘅社會環境就唔出現真正嘅精英制
精乜鬼,精英制割韭菜絕不手軟
有名你叫熱廚房
精英都唔想入去做
上咗位嘅非精英會即刻屌鳩樓主多餘
不嬲都係香港 _ _ 唯一出路

有精英先得架
Totally agree
你講嗰啲所謂精英 咪就係而家嗰啲高官同大粒AO
超哥唔係做咗lady killer 佢當年入到hku架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞