[行軍日誌] 東海道途中下車朱印紀行

119 回覆
18 Like 3 Dislike
頭幾個post 未必會直入主題 會講下D背景, 更新可能都會比較慢 (打字起稿慢)
內容都比較多關於朱印/交通/毒L野, 一般黎講會比較悶
如有不便之處 敬請諒解
希望唔好爛尾
==========================
作為失業大軍一員, 最唔缺嘅就係過日晨嘅時間
上年去完核電廠見學做左官方藍剔認證毒L之後
中間都去左幾次旅行
無論係去左九州關西名古屋伊勢兜左個圈
定係年尾嘅毒L打聖戰Comiket 又好
定係去台北鬆下都好, 都幾開心, 以前都冇咁多時間出去放鬆

而近呢一年又染上左一個非常之燒錢同時間嘅野 --- 收集御朱印
見之前去過嘅地方未收集返個印, 又未去過東海地區行
就促成左今次行程, 東京入大阪出
============================
schedule:
D1: 香港 - > 東京
D2: 東京 / 橫濱
D3: 東京
D4: 鐮倉 / 江之島 / 寒川 / 小田原
D5: 小田原 / 熱海 / 來宮 / 沼津 / 三島
D6: 三島 / 富士宮 / 靜岡
D7: 名古屋
D8: 彥根 / 京都 / 宇治
D9: 京都
D10: 大阪
D11: 大阪 -> 香港
===========================
機票我就用miles 換嘅, 我係信用卡miles 黨, 出發前一星期先買機票酒店
未買之前大致plan 好邊日係咩範圍
UO老母個時做緊用全miles 換機票嘅promotion, 都換左張黎用
去程: HKG -> HND ( 12500 AM + HK$472 )
回程: KIX -> HKG ( 5000 AM + JPY 17780 ), 加左件25kg 行李, 最尾turn out 20kg 都夠用
===========================
住宿

我住就一定要有自己房先安心
保護毒L弱小嘅心靈
但係唔介意share 沖涼位同間房大細, 所以都係平住揀就OK

D1 + D2: 東京日本橋馬喰町 (官網, JPY 16815)
D3: 東橫INN 東京品川站高輪口 (官網, JPY 11310 -> JPY 0, 會員十送一)
D4: ホテルとざんコンフォート小田原 (樂天travel, JPY 6800 -> JPY 4800, 用樂天分扣)
D5: ホテルジーハイブ三島駅南口 (jalan, JPY 4900 -> JPY 3800, jalan 有劵)
D6: 静岡タウンホテル (樂天travel, JPY 4900 -> JPY 4000, 用樂天分扣)
D7: 東橫INN 彥根站東口 (官網, JPY 6080)
D8: メルディアステイ 二条城 (jalan, JPY 4675)
D9 + D10: 東橫INN 大阪難波西 (官網, JPY 16155, 另外賠左 JPY 2000 因為流鼻血整污糟左間房)
===============================
未有正片, 用住D相黎頂全先

待續
係開始之前, 奉勸大家唔好抄行程功課
除非你諗住一日三萬步起跳 + 中間唔點食野 真係行軍咁款
每日7點半起身
9點出發一日行程, 5點之後就可以抖下 辛苦過返工

Pass 亦都唔好係又買唔係又買, 請計好哂數先買
圖中為大阪Metro 土日祝一日劵 (JPY 620)

===============================
D1: 香港 -> 東京
一朝早就去機場checkin, 入lounge 食早餐
之前都係去公廁pp lounge 輪大米 邊個gate 都要排返十幾廿張飛先到 (冇計, 鬼叫咁多卡都入到, 雖然我都係其中一個用EveryMile 入去嘅街症)
今次就去隔離 Chase Sapphire Lounge (有PriorityPass, 一年四次)
入面幾C服, 冇咩人, 野食就反而覺得PP 好DD

香港Lounge 名物: 魚蛋粉

臨閃之前去左個bar 叫左杯酒飲, 唔錯

下次飛我諗應該會去試下去Intervals SkyBar, 反正又係公廁卡就入得
跟住就輕鬆上機抖下等落機
今次係羽田印象中唔算等左好耐, 同埋最近個vjw QR code 二合一左真係方便好多, 之後就直衝酒店放低行李就開始行程

酒店: 東横INN日本橋馬喰町
〒103-0011 東京都中央区日本橋大伝馬町14-16

話說如果飛羽田, 住馬喰橫山 東日本橋幾好
一黎羽田直通京急線 一程就到 可以方便放低行李先
二黎有JR站 (JR 馬喰町), Metro (馬喰横山 / 東日本橋), 出邊到都方便
三黎個區相對冇咁貴之餘 生活機能唔錯

待續, 下一篇真係要開波參拜, 但係要D時間整理下朱印嘅基本information
首先先附上個人to-visit list (深藍色dot = 未去)

朱印係一個參拜神社同寺廟嘅一種證明, 可謂係一個神明界IG俾你去打卡
平時你地去開神社除左去睇D巫女御守之餘, 你都會見到有一班人係度排御朱印受付
就係排隊課金御朱印嘅地方

朱印要寫落專用嘅御朱印帳先得, 唔可以寫落你本Campus 度
所以第一次寫嘅人要事先準備一本朱印帳 或者去到個時連埋本朱印帳一齊買

朱印亦都有分現場寫嘅 (直書き) 同埋 俾張紙你 (書き置き), 通常都會有注明係邊種
俾張紙你 example, 建議帶定漿糊筆同埋較剪, 返酒店就可以處理

個人建議有心去神社嘅 越早開始越好, 如果唔係就會好似我咁行返轉頭寫

朱印帳都有好多花款吸引人買
通常一本1000~2000左右
特別嘅會再貴D

如果再有閒錢仲可以買個袋裝起本野

同樣, 手字靚嘅朱印都係非常之賞心悅目
本野仲有濃濃嘅墨汁味
一般一次300/500
如果係特別嘅500起跳, 甚至1000

朱印同朱印帳嘅review 推薦你去 https://omairi.club/ 望下
好多人會係入面po 朱印同朱印帳嘅相同資料
同時你都可以用呢個site 去搵下有咩神社寺廟好去
不過呢個網個排名就未必同間神社出唔出名有好大關聯
=========================================
D1 續:
酒店 -> 福德神社
〒103-0022
東京都中央区日本橋室町2-4-14
https://mebuki.jp/

放低完行李即刻出發, 行去福德神社
去到先知過左寫朱印時間 (佢要 1000-1500 先寫)
所以參拜完都冇諗咁多, 直接去備案, 之後先再補去
=========================================
福德神社 -> 出雲大社東京分祠 (直書)
〒106−0032
東京都港区六本木7丁目18-5
http://www.izumotaisya-tokyobunshi.com/

當時時間只係允許我再去一度就收得工 所以就去左呢度
出雲大社作為日本其中一個最大型嘅神社 係好多日本人都想去一次嘅地方
但係出雲係島根實在有D太遠 東京呢邊就有個分祠
係個D去左長洲都叫去左旅行D fd
順便一提 有別於一般神社嘅「二拜二拍手一拜」
出雲大社係「二拜四拍手一拜」 記住唔好拍少左

神社係收收埋埋係住宅區入面 要上樓梯

寫朱印要去右手邊撳鐘仔叫佢寫
朱印到手

順便比較當年係本社嘅朱印, 左手邊係神樂殿, 右邊係本殿
本社: 簡單就是美

========================================
之後就冇行程了 (因為5點, 好多神社都收檔), 去左Bic camera 睇電器
再去毒L 聖地老秋行下

老秋名物Atre 牆外面 今期係「博麗神社~春祭り2024 東方永夜抄20周年記念」

行完對面Radio 會館買野再去行下鋪頭就返歸

Day 1 完
去一轉日光淨係買御朱印都買到窮
我會覺得伊勢都係差唔多
日光我時間唔夠, miss 左神橋個朱印

京都先係終極大佬, 廟同神社都一大堆
今次都skip 哂京都D 寺, 又要入場費行個大圈真係幾多時間同錢都搞唔掂
估唔到會有人儲御朱印
本身都冇玩開 係好突然先入坑
有次令和元年5月1日新天皇上任
之後去左明治神宮 見到有條好長嘅隊排緊 本住唔執輸嘅心態去排
之後1點排到差唔多6點半入到去 先拎到御朱印 之後心諗 仆街 排成6個鐘比500yen拎張咁嘅野(利申 個時完全唔知咩黎)
之後先慢慢了解御朱印係咩黎 到依加每次去日本都會去神社收集
我排過最耐係元旦個次 都係明治神宮
由前一晚倒數11:50 排到元旦點半
好彩個晚D車終夜運轉, 但係返到酒店都勁夜了

呢張直書真係收集過嘅最有意思嘅一張
D2 (上晝朱印部分): 伊勢山皇大神宮 (橫濱) -> 川崎大師 (川崎)
交通票劵: 72 小時東京地下鐵劵 (D1 已經開左, 唔記得打)

琴日得一個朱印, 今日就要追返D進度, 但係今日都係得半日可以寫
所以數量一樣唔多

由酒店出發
JR 馬喰町 -> (總武線快速) -> JR 橫濱 -> (根岸線) -> JR 櫻木町
一出站就要同人潮走相反方向, 因為唔係搭纜車
呢個神社條路係要上斜, 個人覺得還好, 唔需要搭巴士/的士上去

伊勢山皇大神宮 (直筆)
〒220-0031 神奈川県横浜市西区宮崎町64番地
https://www.iseyama.jp/

作為成個橫濱嘅總鎮守, 規模一D都唔細
雖然我去當日唔算多人參拜
朱印get, 手字唔錯幾好J

=======================
JR 櫻木町 -> (根岸線) -> JR 橫濱
之後搭返去橫濱, 想去睇下Pokemon Center
點知因為Golden Week 要抽整理卷 要抽到1點, 撞哂下晝schedule, 所以今次放棄
話說成個車站周邊就係人中7嘅原型, 幾有親切感
=======================
橫濱 -> (京急本線) -> 京急川崎 -> (京急大師線) -> 川崎大師
見冇得入Pokemon Center 就next~~

平間寺 (川崎大師) (直筆)
〒210-8521 川崎市川崎区大師町4-48
https://www.kawasakidaishi.com/

川崎大師係一個以厄除聞名嘅寺廟 人潮相當多
而今個月係大開帳奉修, 會有10年一次先有嘅「赤札」 (不過我冇去買)
人潮都排隊去摸中間碌木

朱印get, 寺廟就係比較狂草 亦都有大開帳奉修嘅mark

時間都差唔多, 要出發去下晝行程

D2 待續
想知流鼻血流到要賠清潔費係點流法
而家好多都只係畀紙
去廁所途中滴到入地毯同蝕到入被
個時流到開水喉咁唔識停
今次紙唔算多

不過紙都有好處, 如果好似我咁GW 去
個個都排直書, 應該有排等
D2 (番外篇, 東京國際展示場, 博麗神社例大祭)

注意: 毒氣室, 請非毒L盡快退回待機位置

川崎大師 -> (京急大師線) -> 京急川崎 -> (京急本線) ->
JR 品川 -> (山手線) -> JR 大崎 -> (臨海線) -> 國際展示場

呢個行程絕對係一個意外
當時plan 緊行程個段時間 碌緊X (舊Twitter)

無意中見到平時聽開嘅artist 嘅tweet
https://x.com/zenerat/status/1784898132095987840

?有新譜wor
5月3號? 5月3號? 例大祭?
冇諗咁多, 即刻排個半晝去望下

作為毒L, 唔會唔知日本御三家之一嘅東方Project
東方Project 原型係一個由ZUN 開發嘅彈幕射擊遊戲

成個系列出名到直頭有個獨立嘅同人展, 仲好撚長青 (博麗神社例大祭)
入面有好多唔同嘅fans製作嘅野 例如同人game, 音樂, 小說,....

我就唔玩game 的(因為手殘), 但係會聽同人音樂, 東方原曲同同人音樂都幾高質
最出圈例子應該係 Bad Apple
https://www.youtube.com/watch?v=FtutLA63Cp8

而我近排就好鐘意聽袿姫
https://www.youtube.com/watch?v=3g-gzibOR-A
https://www.youtube.com/watch?v=n8vn1iFDhAs
https://www.youtube.com/watch?v=AoSUEMYzusc

東京ビッグサイト
〒135-0063 東京都江東区有明3-11-1
https://reitaisai.com/

東京國際展示場, 作為經歷C102 同C103 嘅戰鬥人員, 呢個畫面再熟悉不過 只不過今日午後入場好明顯唔駛戰鬥, 輕鬆好多
我買嘅係半日卷 (JPY 1000), 比comiket 貴

入到會場, 想買個攤賣哂
買左兩攤大手新譜

買完就去睇痛車section, 係真愛呀哈利

睇完行多幾轉就再出發參拜

D2 番外篇完, 待續
我只儲直書
黐朱印紙感覺好似僭建
冇計, 有D勁大間嘅都俾紙
你又冇得唔拎

e.g. 日光東照宮雖然都係紙
但係以呢個level 嘅神宮係冇理由唔儲
居然有人講朱印
限定朱印多數紙,
普通嘅唔係直書我多數唔簽,
儲咗幾年但好似未成功簽滿一本
朱印我覺得係經濟實惠嘅旅行紀錄,
你儲朱印帳先會破產
其實隔離個裸辭35日旅行都係講緊朱印
我都係參考緊佢個po 有d 抄佢功課

朱印我都儲完3本 而且真係一樣幾好嘅留念
朱印帳要真係好靚先會買
宜家有兩本全新嘅未用 應該唔會買住 掛
因為經常唔記得帶去
御朱印之友lm
東方project真係好屈機 應該話ZUN真係好屈機
真正嘅一人成團
為左拎別小江神社個御朱印
係名古屋市中心踩左半粒鐘單車過去
佛系去到邊簽到邊,大細神社都會去
留名學野
好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞