自己租車去操VS搵師傅操車

58 回覆
0 Like 21 Dislike
雪一年牌,甩P換大陸牌,再返大陸租車練吧。
考個6牌 3舊 可以揸足12個鐘
當碰碰車
呢句中肯 可以平有平養 但打算唔養就唔好諗操車 操個段時間係最易做炸彈
無車操黎做乜撚,要揸買架車返黎揸揸下就熟,專登去租車真係多撚餘。
搵師傅仲撚on9,除非你連揸車都唔夠膽
如果本身做緊好工咪考10囉唔通專登resign考17
差不多啦
大陸租車平,大概$100-200人仔一日,買最貴嘅全保都係100人仔一日,即係300人仔實夠租一日車。
當年新牌我都係咁練車,試過撞凹bumper,刮花車門... 有次花到還車嗰時個Staff都O嘴。我問個Staff要賠幾多,佢話我喺車行買咗保險,免賠。
租車壓力其實都大… 又要驚hi到人又要驚hi到租架車
如果你係諗住買車嘅,就直接買
如果你而家呢刻唔諗住買,就等你想買嘅時候直接買
到時搵個揸開車嘅朋友陪你揸一個weekend
行下highway、迴旋處、入下停車場、睇完片之後練下泊位
基本兩日你已經上上地手
之後嗰個禮拜就放工係附近練下車
一個星期已經可以好好多

最緊要係遵守交通規則,打足燈,cut線睇清楚後比啲油去cut,入停車場就慢慢行
行多啲highway幫助都幾大,適應咗個速度信心會大好多
幾推薦沙田-大埔練,多迴旋處,吐露港線多路又闊
我夠假放去考17
AE110操到飽就放返出去
直接去日本操
一定自己租 搵個識搾既fd旁住你
駕院啲師傅知你有牌唔會點理你 齋坐架咋 同你自己租無分別仲要比錢個師傅賺
小弟直接買新車操
新牌揸咗一兩個月
吐露港因為必經所以高速 都還好
反而覺得市區/非高速(好似鑽石山去九龍灣觀塘個段路)仲難掌握點cut線...路短車多又密
入九龍巴士考17牌,做時薪車長,開工日日揸8-10箇鐘好快上手
租/搵師傅,揸得幾多
冇揸番1,2年,出到去邊識揸
頭先睇片見有條撚樣上大山補鐘
慢撚過龜爬
想問大山真係補鐘好路線?
P果陣我成日租,好多公司/私人岀租都試過建議租1日好,初頭可以等夜晚/深夜少啲車慢慢操下車 操下泊位
租左咁多次都冇試過hi花比人屈錢,不過租前都要記得拍條片影車身~
泰國多電單車會唔會好難搞
小心揸ok啦,泰國in general d 司機都好過香港
最好送層樓連車位+ 個勞士比你
點解香港冇d保險係好似日本咁
有志氣
憑自己實力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞