香港啲醫療真係垃圾 (2)

108 回覆
5 Like 21 Dislike
前排起樓梯有人唔小心撞到我 碌咗落嚟 隻腳拗柴
整傷咗腳踭 腰 同膊頭位置

跟住之後去咗急症室 等咗10幾個鐘
個醫生淨係同我照X光
佢話啲骨冇事 打咗個止痛針
跟住我同個醫生講,我知道啲骨冇事
但係我腳踭位真係好痛 可唔可以同我照MRI
因為X光睇唔到啲咩 搵唔到痛嘅原因

跟住之後個醫生同我講 你冇骨折,唔會同你照MRI
要身體檢查去私家
如果你再痛就再打多次止痛針
原本照X光,淨係照咗隻腳
我有同佢講條腰同膊頭都痛
但係佢冇照 後尾又再搵返佢照 前後嘥多三個鐘

咁政府醫院冇希望去私家
咁首先選擇我係去法國醫院打算去睇門診
咁睇之前佢哋又話唔會幫我驗傷嗰啲
(因為我係樓梯俾人撞落去) 要驗傷嘅話去睇急症
咁我又同佢講我睇咗急症,但係佢哋幫唔到我
跟住睇完門診 佢哋話轉介去睇骨科
又要等個骨科醫生返工 約咗下個禮拜
咁跟住我問一問睇完骨科係咪有照mri ?
佢哋就答視乎醫生嘅回覆
不過即使照都有可能要等幾日
照完等報告又要幾日
同埋全身照MRI 連埋醫生費差唔多3/4萬

以上就係香港醫生嘅收費同服務

咁既然佢咁同我講

我只係自己訂咗機票即刻去咗韓國
落機之後自己去咗大醫院嗰度睇醫生
我搭凌晨機去 早上七點到韓國
8:30左右到醫院門口 9:00有得睇骨科醫生
10點到中午三點全身檢查 醫生直接建議我照MRI
左邊間房照 右邊間間房等一陣拎報告

醫生睇完報告之後 問我做咩咁遲先過嚟睇醫生
你應該痛咗一排 因為我腳既前韌帶 同 跟腓韌帶斷咗?
需要開刀做手術

所有檢查全部一日搞掂

我星期二到韓國星期二檢查完 星期三假期
星期四今日同我講費用同埋手術嘅過程
仲喺我面前畫畫解釋 佢哋會點樣做
星期五中午一點做手術

韓國醫院餐飲

真係好想告個急症醫生 唔知有冇得告佢誤診
好多病人喺出邊等咗10幾個鐘
都見醫生嗰陣時只係講幾句廢話敷衍下
我都同佢講咗我隻腳超痛 佢都係無視
頭痛牙痛發燒,去台灣做鼻竇炎手術
https://lih.kg/3678405

同場加插,我比私家耳鼻喉拖症
去台灣做手術經歷
屌你你唔po返條水魚樓主比人呃經過
有冇人好心打埋個懶人包比人睇下條傻鳩點樣比人呃
我唔鍾意香港
我就算死都死係韓國同日本
香港無野值得我留戀
對香港感到煩厭和噁心
南韓醫療當然好:

//政府也在加快支援制定明確PA護士等業務範圍的「護理法」。
本月初,國民力量和民主黨議員各自向國會保健福利委員會提交了有關護理法的三個法案修正案。
該法案允許包括PA護士在內的專業護士在被認可資格的領域,進行診療支援業務。

如果這樣的護理法制定的話,支援和協助醫療行為的PA護士預計將被納入制度圈。
被稱為「專職護士」或「臨床專職護士」的PA護士在現場擔任了輔助手術、檢查、手術等的角色,隱含地代替了醫生的醫療行為。
PA護士因忌避醫生人數不足,人數2010年前後迅速增加,現時估計全國有1萬多名。//

南韓政府威脅開放外國醫生「免試執業」,醫院全職醫生由30%回升至70%
https://lih.kg/3698553
連護士發展一直受最高程度來自醫生打壓的南韓,政府也決心醫療改革,一直致力令護士行醫制度化,為市民健康努力爭取。香港呢?

現時香港醫療問題不盡然只是不夠醫生,還有是缺乏其他專業獨立地參與健康問題診治,特別缺乏的是護士的參與空間。醫生並沒有expertise於所有健康問題的診治,例如複雜傷口和造口問題是護士診治的expertise,所以深圳專科護士有法定處方權,在外國專科護士也已經有獨立健康問題診治及處方權數十年,經驗和科學研究已經證實專科護士診治病人健康問題療效至少等於並很多時優於醫生,包括更低的死亡率。
香港專科護士對獨立健康問題診治和處方權爭取多年甚麼執業範圍的擴展也沒有。連業界外的市民也早有這個訴求,有議員在立法會會議向政府提問會否跟隨世界發展引入獨立健康問題診治和處方權的Nurse Practitioner制度,而我們的醫務衛生局局長盧竉茂已即時作出拒絕。
(https://www.info.gov.hk/gia/general/202302/08/P2023020800602.htm)
告d乜?

你冇骨折,佢啱✅

你要求加照埋腰骨同膊頭,最後X光冇野,佢啱✅

急症室冇MRI, 睇骨科book 都要等一年,佢冇講大話✅

佢叫你考慮去私家睇照MRI, 佢啱✅

你等咗10個鐘好不滿? 你去告盧寵茂李同特首啦,告醫管局,一係告排你前面濫用急症室嘅人

其實你ATFL + CFL 受傷,當你真係grade 3 撕裂, 都唔一定要做手術 , 就算做,都係等消腫同保守治療唔得先會做

睇咗法國醫院,等幾日都唔等得?

樓主你周身覺得痛 , 就自己認為周身都要照MRI ?
我打埋個懶人包出嚟
條友斷咗條腳碗ligament就話自己終身殘廢
又嘈公立廢 佢自己老婆韓國人咬韓國國民醫保就飛去韓國做
條韓國佬就叫佢做手術
事實上腳碗ligament上個po有康復者講唔使做手術
唔做3個月好 做6-9個月先好
香港醫生都建議唔好做
條傻鳩就好似執到寶咁實情做水魚比人呃錢claim都唔知
法國醫院等幾日唔得但飛到韓國
其實我同意香港醫療差,垃圾
而且只會越來越差

但係樓主乜都話要告, 等幾日又唔肯等, 又要覺得自己要照晒全身,飛去韓國做個唔急而且唔一定要做嘅手術之後出post威威豬
係幾有娛樂性
佢重點想講有韓國老婆用佢份國家醫保好威威
冇諗過自己幾咁小事
又冇諗過呢個行為
同啲大陸婆嫁落嚟冇交過稅就用香港平價醫療再寫小紅書講一餐
其實冇分別
笑撚死,拎公院急症室同私家醫院比
咁唔滿意咪移民囉
crybaby
連登已經變左小紅書
踩港=流量密碼
吹到話齋檢查香港私院收四萬蚊老作唔洗本
有事都話冇事 la

怕你醫藥費都俾唔起
佢周身痛,覺得要照全身

如果淨係照去腳踭MRI,$3000-5000 都照到
唔係喎 我好支持樓主呢 d 刁民

最好愈多愈好 愈顛愈好

快 d 迫多 d 香港嘅同事頂唔順移民

唔好再留喺中國香港呢 d 鬼地方
弱智post都咁多正評
竟然有2
樓主條死弱智
郁少少就叫生叫死
香港每個人都好似樓主咁嘅話
急症室唔止排10幾個鐘
每個人都覺得自己有需要
唔信急症室醫生跟住又要做勁撚多檢查先信
樓主條戇鳩閪拗個柴
去公立醫院想要人哋照撚晒佢全身
跟住去完私家醫院之後 佢都係一口咬定自己好撚大鑊
我以為佢咁撚把炮真係神醫覺得自己唔做手術會死
所以即刻買咗張去韓國嘅機票睇醫生
屌你老母臭閪點知佢有韓國國民保險真係正撚樣
仲要行得走得飛到韓國但覺得自己好大件事會終身殘廢
條柒頭已經縮番老母個西唔夠膽覆
上個post想覆但爆左

骨有冇斷好易睇,斷左骨好大機會你連gut住行都行唔到
急症眼中你行到=冇事
後生仔軟組織爛左,抖一頭半個月你啲肌肉自然替代到軟組織部份功能
然後你行到路=冇事,所以佢會叫你返去抖

我差唔多10年前踢波同人碰撞拗到膝頭
屈唔埋伸唔直,第朝Gut gut下勉強仆到去急症
等左4個鐘到我見醫生,照X光
照完佢同我講骨冇事,dllm骨有事我就行唔到過黎啦
佢睇完x光就叫我返去抖
完全冇提過我條十字韌帶
我朝早9點去到,走果時都2-3點
問佢拎當日同第日,總共兩日SL都好似我呃鳩佢假咁

後尾我抖左半年,我日常生活冇事,仲追到車
咁我咪以為自己冇事
點知落返場就發覺原來冇好過,膝頭都係鬆
過幾個月再拗多次,自己俾錢照mri發現斷十字韌帶同爛半月板
公立冇資源我理解,但係如果果陣條臭閪有提過韌帶,我會自己出去照
再之後我上first aid course,個救護員阿sir同我講其實X光睇唔到韌帶,見到骨冇事,但係隻腳有問題都大約會估到隻腳發生咩事
即係個醫生冇理由唔撚知

結果就係咁,由我第一日整親到做手術隔左一年半
又咁講你第一日整到點都係痛,消腫先睇得出?除非咁把炮一嘢就mri 啦

都係個句買份醫保,個醫生同你慢慢傾慢慢睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞