有五百萬就可以去泰國嘆世界

293 回覆
224 Like 21 Dislike
恆指嗎
當然是S&P 500
咁可以洗5萬,儲5萬既
每個月儲到5萬已經好過90%人
每個月洗5萬都都已經好過90%人
信香港2%通脹, 咁唔使同你傾

自己感覺唔到2年前物價同今日物價分別, 一係on9, 一係離地, 睇得出你係離地, 以為定期長期高息

過去20年超低息, 比人水一次迷債"無得輸"已經收得皮, "美債,紙金"都係遲早一鑊, 大把人以為自己買正貨, 其實比人水咗買"投資產品".
人地有曬數據,有曬調查方法,有曬audit查數對數,計出黎就係2%,你一句我唔信就話人on9,到底係邊度計錯?統計上有咩問題?你個實際通脹係幾多%?

你答唔出,因為其實你都唔知。

你今日買30年美債,美國政府保證你將來30年每年4厘以上回報,美國國債係全世界公認流動性最高,信用風險最低既投資黎,仲安全過你就咁擺銀行,你攞黎同迷債比,咁幫唔到你。

所以唔識理財既人係打唔贏通脹,完全同意,但係識少少金融既呀婆都打得贏通脹,同樣係事實,絕對唔係咩困難既事黎。
買apartment係咪可以永久業權
只要發展商留低51%樓俾泰國人
只賣49%樓俾外國人

我又未至於有錢到直接買到elite visa
買完幾年後又要買多次

有諗緊拎5M去
買8個單位
7個放租一個自住
直接退休
但收個租都只係夠生活
未必可以錢搵錢
唔肯定之後儲唔儲到錢買多次elite visa

同埋啲簽證同業權仲一知半解中
希望有大佬提點下
全球應該得香港
先可以玩收租過世
無租務管制
法例又對租客無特別保障
你買泰國樓收租會唔會太on9
無人租架
睇過片話樓唔太保值
人地地方真係大唔會死迫爛迫 出入都有電單車
同埋樓你舊左又會少一租左 一係又洗一筆翻新
apartment 係可以永久擁有
至於51% 泰國人業權, 的確有咁既要求, 但普通人根本查唔到, 亦無政府部門真係咁得閒去逐個building 查,除非個發展商得罪政府
但普通業主呢d 應該都有保障, 始終唔係業主主動去犯法,可能叫發展商回購到適合比例就算

係要搞掂d 簽證
千其唔好 你有5M 一定係放係香港收息, 例如買美債 美股ETF
Ching 你有5m不如買兩層英國樓,收返兩皮租,一定夠喺泰國洗

泰國樓唔保值,你要計下買定租抵啲
但我人唔喺英國
有咩事都未必處理到

香港樓嘅話
5M又未必收到15k租
所以好頭痕
除非你已經年齡大(5-60),又一定會很住同一個地方,唔係嘅話好似租樓好啲,你求其一百萬做個定期,一百萬買啲收息股都夠錢比你係泰國租樓同食飯啦
你平時買開啲野係未加咁少?
我每月最大開支係租金同定息貸款,依兩樣主要支出都無點加。

如果你話日常買無聊野既話,對比起十年前,依家又有淘寶又有唔同既網購平台優惠,好多野仲平咗添。

耐用品既話,例如電話電視電腦咁,依家幾千蚊買部電視,性能係好過十年前幾萬蚊部,依家買部千幾蚊既雜牌手機,功能都勁過曬十年前最勁既機。

搭車貴咗少少但係都係細數,最多咪一個月貴百幾蚊。食野就真係貴咗,不過佔我成個月既支出既比例又唔算高。

如果將成個月既開支黎計,唔係剩係睇食飯搭車既話,又真係唔係貴咗好多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞