[I/A] 神王城堡 King God Castle (7) 自走棋式育成 - 遊戲可以輸,伽藍必須死!

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
廠商:AWESOMEPIECE

官網
http://cafe.naver.com/kgcastle

KGC Wiki
https://kgc.fandom.com/wiki/King_God_Castle_Wiki

https://apps.apple.com/mo/app/神王城堡/id1526791430

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.awesomepiece.castle[/quote]

遊戲畫面

https://youtu.be/rVVwzLLct0c?si=nHIRbuaThiD1hUm0

必學技巧-Hero lock隊

https://youtu.be/LeVBFScKk4E?si=qG1AMC9iXGRxpKh1

無論你係新手老手
打主線都好大機會會用到hero lock隊(以前有人叫support隊)

組隊原則:1(輸出主力)+5 後發角色

後發角色(舊稱support角色):

組隊範例:

當你用Hero lock入場第一個stage
只要唔好同一時間roll多過3個“單位”係場上,就只會roll出個主力出黎,咁你配合15橙/黃+10藍壇
第一個stage就可以升高隻主力,主線就輕鬆好多

可選擇主力輸出:
薩拉斯,基爾丹,伽藍,埃文,維多利亞,帕拉爾,以安,梅爾,萊茵

PS:hero lock隊唔係無敵,唔係組到一隊hero lock就瞓住打爆機,唔好誤會
一來hero lock隊剩係可以係襲擊用,襲擊只係佔呢個遊戲大約1/3(甚至更少)既量
二來係需要配合祭壇點選擇以及神器選擇(下面會再講)
hero lock既好處係你入到場可以先集中升好主力輸出,確保有一定戰力打後面既stage
同時大家前期缺乏資源,hero lock隊可以令你唔需要同時升太多人都有一定戰力,散隊一樣可以爆機,只係相對要同時升幾個角色,可能前期會比較辛苦
隻game有乜好?

1)將自走棋元素結合育成遊戲
有別於一般育成遊戲,都係掛機升Level,入場禁auto
將自走棋玩法結合育成遊戲,無論由組隊開始,入場角色擺位,甚至你既運氣人品都會影響你每一場遊戲

2)基本上隻game係可以零課金
完全零課都可以玩到
遊戲內所有資源/貨幣都可以刷返黎
只係其中幾個神話級skin一定要課金
不過如果自己負擔得起,都可以課金支持下好遊戲

3)唔需要追進度
因為隻game 8成mode都係PVE
無玩一排都唔會甩晒進度唔夠打

4)隻game平衡做得非常好
育成遊戲大家最驚係出新角,啲舊角就用唔到
係呢隻game呢個問題非常細
佢地營運似MOBA遊戲
每次更新都會調整角色/神器數值
甚至有啲太弱角色係會rework重製
承接(2)果個point,所以你無玩一排,用啲舊角都可以玩
搶!
下面有啲code大家可以入左佢拎禮物

KGCLiveCollab2023: 4x God Scrolls
[Valid until: August 2nd, 2024]

JoinNowKGCGlobal: 4x God Scrolls
[Valid until: October 20th, 2024]

EnjoyKingGodCollab: 4x God Scrolls
[Valid until: October 20th, 2024]

KingGodGift23: 4x God Scrolls
[Valid until: December 16th, 2024]

KingGodCartoon22: 4x God Scrolls
[Valid until: February 2nd, 2025]

goodbyespring05
[Valid until: 不確定]

KingGodxPOTG

kgcplaylive4

點入code?
Ios要用link
https://kgc-coupon.awesomepiece.com/coupon?lang=en

Android
主頁面>設定>輸入兌換卷
新手常見Q&A(1)

1)駛唔駛刷首抽?
普遍答案都會答你唔駛,因為呢個遊戲抽角色唔係重點,你只要keep住玩一定齊角色,只係次序問題
當然隻game唔多唔少都有啲角色係勁啲,有啲係弱啲
假設你真係好想刷首抽,可以問左大家咩角色勁先抽

2)啲抽卷留住定有幾多抽幾多?
爆抽,有幾多抽幾多
因為啲普通抽卷箱唔會話有咩角色UP,中率UP果啲野,咩時候抽都係一樣
抽箱唔係100%中角色,但會中現有角色碎片/英雄聖物,都係用黎升級角色LV同16LV果陣覺醒角色
抽箱仲會中到金幣
佢會有啲指定角色箱,但果啲就要用鑽石抽,我地普遍覺得抽角色就唔好用鑽抽
一來啲普通卷成日會送
二來商店都會隨機出現角色俾你用鑽石直接買

3)承上題,咁鑽石有咩用?
除左頭先講可以係商店解鎖角色
可以拎黎間中爆下體
買skin
後期洗神器屬性果陣都可能會用到

4)如果想課金課乜好?
我自己覺得CP值最高係課每季(即係每個月)神王通行證,一來有當季pass skin,二來一路升LV啲禮物都好常用到

定製成長禮包

如果想盡快16LV覺醒角色呢個包應該幫到你

襲擊加速禮包

根據你主線推進進度送相應禮物,可以考慮

最後好似有個禮包可以自選3個角色,都可以考慮

5)一開始要做啲咩?
新手一開始,基本上隻game可以俾你做既野有限,簡單黎講姐係先跟住隻game啲新手任務照住做就得
*留意主線推圖時,每成功過一關,果關就會開啟挑戰模式,每完成一階段就會有獎勵
另外每個月既活動關都盡量參與刷下活動幣換禮物,打主線關卡都會跌活動幣

6)點樣多啲錢?
升角色固然要用到大量金幣,前期一開始想要刷錢,離不開下面啲方法
A.主線盡量刷下有能力穩定地過關前提下,最難果關,越難既關係越多錢
刷關過程用哥布林王冠神器,會有較多金幣
B.逢星期一,四,日打賽季>遠征入面既狩獵哥布林關
C.每賽季公會討伐戰以及個人討伐戰都要積極參與,會影響你下一季金幣收益
D.當開左領地系統,你會起一個建築叫調查團,完成入面既任務(其實姐係等時間過),都會有金幣收入

7)主線卡關點算?
用薩拉斯啦
打唔贏一關其實有好多原因,有可能係臨場啲擺位唔好,有可能真係無運roll極都無心目中想要既野,有可能排陣出人上出問題,亦可能真係未夠打住
可以先cap圖問下大家有咩改善空間
如果係未夠能力打,就唯有先悶悶地刷住之前啲關提升一下實力先

8)升咩人先?
最理想當然先升好打手先啦,其他會落場角色都盡量上左8LV開晒兩個潛能先
至於覺醒角色就急唔黎,除非你唔介意課金

9)咁我AC個LV有咩用?
非常有用,你越高LV,祭壇點就會越多(MAX 25點)
同時當達到20LV/30LV,你就會開晒三個神器位,當滿晒祭壇點同神器位,你組隊就會豐富好多,遊戲亦都正式開始

10)連登有冇公會?
暫時未有,不過如果繼續有手足加入,我地未來會開一個
新手Q&A(2)

1)活動幣換咩?(初見巴專屬Q&A,歡迎見到佢都問一問佢)
優先換信物>催化石>再煉石,跟住就自己喜歡,鑽石/skin/skin幣/經驗書呢啲
不過其實你勤力啲玩活動,基本上玩足一期活動都夠幣換晒

2)點分啲角色物魔攻?
要睇個角色技能,唔係睇佢有冇揸刀,大體上分
攻擊力/一般攻擊呢啲就係物攻,姐係用劍
藍色字/法術強度就係魔攻,姐係用仗
當然好似mel/saras/佐雲呢類就兩棲

3)後發角有咩人?link角又咩黎?
後發角:
馬諾
阿爾伯倫
巴德利
萊卡
莉莉
阿沙克
露尼亞爾
阿佳特
世靈

當中馬諾,露尼亞爾,世靈係link角
每次落場只可以用其中一個
馬諾 - 持續回血+加攻擊力
露尼亞爾 - 加物攻同魔攻,同俾盾
世靈 - 加魔力量+加魔攻

4)裝備屬性選擇優先次序(主要for大分裂,但其他模式都可以參考)

優先揀有吸血,加魔力量,復活

另外個別裝備
劍 - 首次攻擊3倍,處刑,攻擊次數+1
弓 - 分叉箭(射手用),處刑,攻擊次數+1,個別角色可能都可以用攻距+1
甲 - 反射傷害,法傷減免
魔仗 - 每3次開技額外多一次果個

5)有冇得skin廣告?
買神王通行證
原link: https://discord.com/channels/766554437275615242/767943636230864936/1240317651054628925

Carry角色選擇

專升一隻Carry角色已經足夠通關所有襲擊
只需要有合理既配隊同理解關卡既mechanic

後發隊成員

前三個係連接角 每隊只可以放一隻
所以後發隊要係三個連接角揀一隻 剩低6隻揀4隻 再加埋隻carry
後發隊優勢係可以係Round 1谷高隻Carry
做法係帶15點既鐵匠/貪婪祭壇
利用後發角色第一回合如果場上少於或等於三隻角色就唔會出
可以係第一回合合到隻3星甚至4星carry
注意後發隊機制只會係關卡名有襲擊既關卡生效
祭壇與神器

係KGC入面,角色能力固然重要
但當你滿30LV開始,齊晒祭壇點同神器位
你就會發覺角色+祭壇+神器配合得好果陣
1+1+1係會大過3
無絕對完美既陣容配置,你有創意,就算用大家眼中既糞角,一樣可以打得好出色

祭壇

首先祭壇點最盡係有25點,最標準點法係主一個壇15點,副一個壇10點,千祈千祈千祈唔好個個都點啲,真係極差既選擇
如果你未有咁多點果陣可以先主點住一個先
至於用咩壇最好,又係無標準答案,要視乎你用咩角色,對啲咩對手
不過真係好岩岩開就建議先點黃壇,會令你入場起手多啲銀幣,會舒服啲
*你可能會見到啲人祭壇點total有30點,因為佢地用左會加特定祭壇5點既神器

神器

可以話係呢隻game既靈魂
如果我要完全講晒成個神器系統,睇怕我可以出一本書
所以為免too long no read,我簡單講下重點就算,大家玩落真係有問題先再問,我地再答你仲好

神器分三大類
寶箱類-抽神器寶箱
*同角色卷一樣,當你有寶箱鎖匙,又係大無畏咁抽晒就得
蠶食關類-打蠶食關會掉落,同時可以用蠶食幣換
競技場類-用競技場代幣換

比較初期會用到既平民神器,多數係用寶箱抽,因為另外兩類新手未有得打
特別推介下面幾個有用
矮人瞄準鏡

古代魔法魔仗

恐懼捕食者

哥布林王冠

當你抽完箱,未必100%會中神器,但就會中神器碎片,你禁個碎片就有得製作
製作有兩個方法,一係每次用三個碎片合成一個神器,一係一個碎片+100神秘粉末
*神秘粉末你分解無用碎片/神器就有

神器分銅級>銀級>金級>鑽級

同一個神器,同級兩個可以合成從而提升一個級別,每升一級,神器就會多左一行附加屬性,當然神器本身效果都會提升
順帶講一樣野,你合成果陣眼利既手足會見到分“主材料”同“輔助材料”,主材料係指你想保留呢個神器現有既屬性,輔助材料就係會完全犧牲去拎黎合成
輔助材料本身有既屬性係完全唔會影響你合成之後,主材料新加果行附加屬性,呢樣要留意

其實再玩落去,神器係需要洗下面啲屬性既加乘數值同位置先叫完美

不過呢個工程係需要消耗極多金幣同資源,依家睇緊新手教學既你,係完全唔關你事住,你先合好有用既神器就得
感動

等睇啲人問後發隊有邊個?
巴打你下個post頭搬埋佢過去

手機出post好痛苦
btw樓豬係反伽藍大將軍

與其他手足立場無關
Gun
我都好憎
憎到想針對伽藍升隊野針對佢打pvp
我揀左打不過就加入

真係要針住打我估升隊埃斯媞亞滾木隊就得
我比呢隊打到不要不要
on9新手 開荒問題
神器用錢爆抽定係等卷
我記得蠶食挑戰通關送果堆鎖匙夠曬整可以抽既神器
我冇用金幣抽過神器 反而角色pool抽左好q多

打蠶食挑戰+等佢送
或者課
仲係好低傷btw第二章冇蠶食?打完2-2-15
刷1-10-15蠶食好似仲好 可以刷埋碎片
新手請問:
1.戰鬥有無得加速
2.一開波直落到I-7唔夠打,係咪番去加難度打前面關
3.通行證得番幾日係咪放棄得

唔該
伸手留名學野
玩咗兩日想重抽 卡1-8 啲嘢亂升
1. 冇得加速, 除非果Wave你磨得太耐, 磨到要加時就會加速
2. 夠唔夠腳組hero lock? 一隻main + 5隻後發隊 (詳見#7)
3. 睇你想唔想要個神話skin (會復刻) 同埋想唔想skin廣告 應該唔夠時間拎晒d獎勵 除非你課到滿
新手請問:
1.戰鬥有無得加速
2.一開波直落到I-7唔夠打,係咪番去加難度打前面關
3.通行證得番幾日係咪放棄得

唔該
1. 冇得加速, 除非果Wave你磨得太耐, 磨到要加時就會加速
2. 夠唔夠腳組hero lock? 一隻main + 5隻後發隊 (詳見#7)
3. 睇你想唔想要個神話skin (會復刻) 同埋想唔想skip廣告 應該唔夠時間拎晒d獎勵 除非你課到滿
已經高傷我成倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞