被要求看「簡體字告示」… 中國遊客氣炸:還有哪個國家不歧視中國人

62 回覆
11 Like 82 Dislike
如果觀光景點貼出簡體字的告示,便相當有可能觸動中國遊客敏感又脆弱的神經,認為是對於他們的歧視。一名中國遊客日前在普吉島旅遊時,被店員要求看簡體字的告示,且沒有其他語言的字條,讓他忍不住痛批「世界上還有哪個國家不歧視中國人。」

中國遊客直言「世界上還有哪個國家不歧視中國人」。(圖/翻攝自小紅書)

中國外交部曾於2013年發布公告,提醒自家人「舉止得體,注重形象,文明出遊,與當地人民友好相處,展現中國遊客的良好形象」。
不過許多中國民眾似乎把自家外交部的提醒當耳邊風,在公眾場合大聲喧嘩、插隊、亂丟垃圾、吐痰等狀況屢見不鮮,也讓許多國家的人民對於「中國遊客」避之唯恐不及,因此有許多專屬中國遊客的「簡體字告示」。
有中國遊客在普吉島旅遊時,才剛走一家飾品店,就被店員指著牆上的簡體字告示,且不只這家飾品店,整條街很多家店都有簡體字告示,讓他相當氣憤。許多中國網友則感嘆「有些人是真的丟人」、「肯定發生過啥事,才會這麼針對咱」。
畀中文你睇又歧視,唔畀又歧視,你班人咁難服侍,不如唔好出去啦
有中文又歧視
冇中文又歧視
中國人啲龍門真係任搬
咁你哋未檢討下囉死支那豬
好呀,轉戰中國香港
驚你地唔識睇英文咪特登整你地最鍾意嘅殘體字囉
笑什麼笑,你們也是中國人
小秦國都就晒你地天朝大蝈用殘體字
咁都仲唔滿意?
不想被人歧視,滾回中國去!
喺中囯 都係要睇中文告示

唔通...
族內歧視
重點係 入一入舖唔買嘢都要收錢
而淨係問中國人收
可能係比馬拉人睇呢
唔洗自己又見字玻璃心喎
據所所知,種族歧視既定義,係一件明明同你種族無關既事,而因為你既種族,而去作出差別待遇。

但如果事實係,你既種族興別不同,例如唔食豬,咁特別安排你到一處無豬肉既餐廳,呢種差別待遇並唔係歧視,而係按事實辦事。

好啦,而家全世界都只貼出簡體中文告示,係歧視? 定按事實辦事?
用簡體字又中你G點
唔用又中你G點
全身G點咁敏感嘅話好難搞喎
諗起黃子華串鳩陳小春果段野...
只有自卑既人先會覺得人地歧視自己
無簡體字個陣又話呢度係中国應該要用簡體字,有簡體字個陣又話歧視中国人,咁點服侍你地啊
出篇文屌人歧視,直接證明班天龍人幾撚麻煩
你有冇聽過香港人去中國一定要求對方講廣東話?
唔寫又話看不懂
寫左又話人歧視
無撚得輸
佢哋係想要你指比佢哋睇英文

但係要翻譯個意思比佢哋聽

先叫做尊重佢 可能
支支:總之唔跪我就係歧視!
其實佢問呢句出黎既同時係咪應該反省下點解中國人會比全世界歧視
賣野俾你係佢幫緊你
佢買你d野又係佢幫緊你
中國式思維 點都係得佢贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞