發覺有班00後都幾癲,出黎做一兩年已經碌爆晒卡冇錢找數連銀行息都話高借唔起

155 回覆
278 Like 46 Dislike
公司請左幾個00後,工作能力其實都唔求佢地有幾高,早排食飯先講起碌爆左幾多張卡,聽佢地講就講到似層層有晒攻略點賺里數點使錢,點知問兩問先發覺係充緊大頭鬼,份糧都根本唔夠cover每個月條卡數,好撚癲,再問deep少少講到連去銀行借錢都覺得息口太高,心諗咩料,呢班人個TU 應該差到連一線財仔都借唔到
係咪我已經老屎忽左...識得既90後最盡都係月光,都未去到畢業冇耐唔計學債都借盡借爆
究竟有咩支出可以唔使交租唔使供樓一個月萬八都唔夠用
yes
人地00後識享受生活
80後90後廢老儲埋啲錢入銀行老咗醫cancer
咁就一世人
係咪女先?女就好易搞嘅啫!
唔係比自己用...比屋企人咋儲黎...
仔同女都有,仔好似仲嚴重D
而家要借錢都唔會下下check tu啦
碌爆一球再移民咪得
如果係借大耳窿咁佢一定死得好快
認真答
假設真係最後一代 呢種玩法正路
因為香港政府會養你 好一餐唔好又一餐
你見識少姐,根本每個年代都有,唔係點解啲財務公司會賣廣告話可以借錢比人找卡數
唔一定下下都咁極端去到大耳窿,而家係多左好似crefit﹑FFL呢種唔需要check TU但本身都係攞正牌既財務公司,如果佢唔係話借好多,只係間唔時借幾皮又真係唔會借唔到
你望下南韓d人先
月月清都係基本
通常都係不停碌卡碌到爆又再換卡碌
借錢借到冇得借就自殺
成個亞洲根本畸形
有個女仔FD, 其實都絕左交, 成身名牌, 又整容(細整), 聽講係條仔又借錢
,信用卡又爆晒還最低PAY, 之後又係咁問人借錢,
到今日都未死, 睇到D咁既現充生活真係好提子,
究竟係屋企人有錢定咩玩法
呢排的確好多後生會用crefit個類,下下要經TU真係好麻煩,一線唔使講,二線都學人check TU真係on9
女既有好多方法搵返錢,男就。。。靠條女用女先搵到錢既方法囉
其實好多大公司,even 國家
都係周圍借錢,周圍還下
你唔識個世界玩法啫
好似唔係屋企人比錢, 應該真係係TU 正常果陣有好多張卡, 果陣人工高, 加大晒個額度, 之後依家咪係咁洗.
但基本上爽幾年一係破產, 一係重組, 一係自殺. 爽埋果幾年囉
你踢爆咗樓主點繼續踩00後
冇特登踩,只係唔get點解要咁做...我認我老土得未
豬西黎, 做雞會窮果D

同埋有另一條女做主題樂園, 又係一個月去一次旅行, 好癲,
一年去十幾次
咪係, 真係後生先會咁玩, 有家庭仔女玩唔起依D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞