Ryan Reynolds “IF” 「再繫腦朋友」 討論區

27 回覆
4 Like 7 Dislike
上咗兩日都冇人開post

《無聲絕境》鬼才創作人約翰卡辛斯基炮製全新溫情奇幻喜劇《再繫「腦」朋友》!一名小女孩發現自己擁有奇異能力,竟能看到別人幻想出來的「腦友」。為了令被遺忘的「腦友」與創造他們的孩子重聚,她展開了一場神奇有趣的大冒險!《再繫「腦」朋友》,由《死侍》賴恩雷諾士(Ryan Reynolds)、《無聲絕境》約翰卡辛斯基(John Krasinski)、《星球大戰:天行者崛起》姬莉費林明(Cailey Fleming)、《哈利波特》系列費安娜梭爾(Fiona Shaw)等擔綱演出。此外《奪寶奇兵:命運輪盤》菲比禾拉布烈治(Phoebe Waller-Bridge)、金像男星路易哥薩(Louis Gossett Jr)、金像提名男星史提夫加維(Steve Carell)等演技紅星,則會聲演一眾被遺忘的「腦友」。他們的造型可愛獨特,反映了孩子無窮的想像力。

https://youtu.be/D0BfuXiaRsg
冇咩宣傳但意外地幾好睇。
故事本身唔係話好特別,都係講搵返自己inner child
但最後個plot twist昇華咗

同埋主角阿嫲嗰part都係,睇到阿嫲跳舞見返自己嘅幻想朋友嗰part都幾感動,雖然話自己又老又盛但都會放唔低以前嘅好。
附近有個老人家睇到喊

同埋都估唔到cast咁勁,啲大粒嘢嚟配啲小角
Brad Pitt有臺詞咩
開頭睇得比較辛苦,因為唔知想做乜
題材夠破格,唔係一味翻炒係好事,但呢套戲相信票房好難高
係,我自己都睇到流馬尿,有啲細個嘅幻想,對毛公仔,對玩具,對人生又好,漸漸都隨成長而忘記
呢套戲用班被遺忘嘅「腦朋友」角度切入,更有同理心理解佢哋嘅困境
Brad Pitt 又係隱形人,個gag位係咪嚟自 Deadpool 2 佢客串嘅 Vanisher
的確節奏幾慢,初頭用咗一段時間交代 IF 嘅 concept, 冇咩實質行動又冇咩刺激感,小朋友可能都會覺得悶
感覺有少少似細個睇啲迪士尼真人戲,又係主打溫情同奇幻類

不過本身想睇吓 Ryan Reynolds 主演嘅合家歡電影係點
同埋我優先場睇都爆場,好多細路睇
呢套戲小朋友應該睇唔明
個concept 有啲似inside out入面消失咗嗰隻象

人大過咗 會忘記咗 自己細個幻想出來嘅朋友
但其實呢啲朋友 一直冇消失過
而係生活係你嘅記憶入面
只係等待個時刻觸發出來
如果無睇過inside out
建唔建議kill time入戲院睇
好耐沒試過睇戲睇到訓著覺
Cailey Fleming應該係當代最有潛力嘅童星
TWD 做Judith
Starwars做Rey
Marvel做Sylvie

依家仲擔正做主角想像唔到佢嘅前途有幾無可限量
兩樣嘢嚟,可以去睇下
女主角戲入面話得12歲,但演員實際已經17歲
悶撚到仆街
好好睇
唔建議
都幾悶下,我就冇共鳴,又唔好笑又唔感動
同樣故仔 A Monster's Call 屌打
悶撚到傻
睇完覺得好悶唔啱睇
好彩直接揀英語版入場,睇一次就夠
隻滑嘟嘟又嘈又煩
Ryan Reynolds 係咪賣個人情畀導演先拍呢套咋
屌滑嘟嘟
BTW呢套野好似佢公司都有份
kill time大把野可以做 唔使咁傻
既然你未睇過, kill time建議你睇inside out
以為隻野設計到咁會借機會笑下滑嘟嘟隻死亡奶昔
同女友一齊睇, 一齊訓左個半鐘

悶到咁既戲真係第一次見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞