有冇人in過社工hd?

173 回覆
4 Like 17 Dislike
如果你到時有兩間offer 揀間近啲就ok
DSE分唔清楚,記得好似係有online交過文,我個陣3個人in
IVE interview on99
佢分成兩個環節,第一個環節英文自我介紹,第二個環節俾一條題目,然後自己講10分鐘對於呢條題目睇法,我當年嘅題目係,你知唔知支持大學生玩股票。

港專
都係自我介紹先,然後普通傾吓偈,係真係傾偈,問我點解想入嚟。港專見你正正常常就會俾 conditional Offer,我in完第二日已經有conditional offer。不過我當時係degree。
成班書都未得掂學人做社工
又多班人出黎害人害社會
我啱啱in完港專,同你講既差唔多,希望聽日會收到offer啦
睇下你點諗架啫,唔係行行都要讀書讀到好掂先做得好,好似做社工咁,你冇同理心又冇耐性但係科科5星星咁,你又可以做得好好咩
祝你好運
In 左宏恩
細個都覺得有耐性有同理心就做到,但讀完就會了解到真係有好多知識同技巧上面既要求,話晒都係專業,ching都要有d心理準備,的確係要有d讀書技巧先做得到
抱住呢啲弱智諗法,驚你實習都出唔到
連登仔除左識打擊人仲識啲咩
我覺得佢又錯唔哂,社工唔係識見case對方信你就做得好,特別係香港社福其實分工上好含糊,一句講哂就係要打雜,好多社工位都要處理大量文件,要寫好多報告,仲有機會係睇英文寫英文,基本語文能力一定唔差得

我唔係社工,但就係secondary setting做既,經常會同到佢地合作,見識過唔少未必係冇心做,但寫野比較差同學習能力弱既同工,真心係夾得好辛苦

要明白社福界呢行其實唔係社工大哂,仲有好多專業一齊努力緊,好多field都係interdisciplinary既,要睇社工既referral先決定到下一步做乜,如果基本讀書寫文睇reading都有問題既話,真係要會阻住個case既進度,樓主要反省下如果你入到去,呢兩年係咪真係prep到你去應付呢啲問題,定係下下都靠人幫你執手尾,好自為之啦
呢啲先係理性分享,唔係掉低一句弱智就叫講左野
香港社工勁四不像,乜都好似識啲但係乜都唔精,認同係打雜,乜都要做,語文能力弱我都好認同,八大唔知,港專明愛出黎個啲英文都唔係好,我自己都睇還好,寫都忟水,講直情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞