巴克萊銀行估計Taylor Swift英國演唱會帶動當地經濟創10億英鎊收入

16 回覆
9 Like 1 Dislike
今年初,美國樂壇天后Taylor Swift宣佈不會選擇香港作為世界巡廻演唱會其中一站,背後是被競爭對手新加坡派出官員赴美「截胡」。當時文化體育及旅遊局局長楊潤雄非常官僚地指「邊個嚟,邊個唔嚟交返市場決定」。
再被新加坡擊敗的「盛事之都」香港,究竟失落了Taylor Swift演唱會有多少「損失」。巴克萊銀行(Barclays)估計,Taylor Swift在英國舉行演唱會將帶動當地英國經濟,創造近10億英鎊(約99億港元)收入。

Taylor Swift6月起將在英國連開15場The Eras巡迴演唱會,由於Taylor Swift的粉絲遍布全球,到時將吸引眾多粉絲前往英國朝聖。
綜合外電引述巴克萊最新報告預計,Taylor Swift在英國6月至8月舉辦的15場演唱會,平均每名粉絲Swifties將在門票﹑旅行﹑住宿及服飾方面花費848英鎊(約8,345港元),當中平均門票花費達206英鎊(約2,028港元),有14%受訪者更願意支付超過400英鎊(近4,000港元),購買貴賓套票及限定演唱會商品等等。
此外,由於演唱會在蘇格蘭愛丁堡、英格蘭利物浦與倫敦及威爾士卡的夫舉行,估計也會吸引不少其他城市的粉絲前往,交通花費平均每人預估達111英鎊(約1,092港元),住宿費估計平均每人達121英鎊(約1,198元),再加上立立雜雜的相關支出後,巴克萊預計每名粉絲將為英國經濟帶來997英鎊(約9,873港元)收益。
巴克萊報告指出,由於門票數量有限,相信不少英國Swifties可能轉往其他歐洲城市,參與Eras演唱會歐洲場次,變相帶動歐洲多地經濟。
巴克萊首席行為科學家Peter Brooks表示,Taylor Swift已是當代文化象徵之一,雖然在非粉絲眼中,為該演唱會支出的金額相當驚人,但在粉絲來看,花費的任何一筆錢都是建立在創造回億的投資。
一名曾在2023年參加美國Eras巡迴演唱會的英國Swifties透露,合計開支多達4,000英鎊(約3.9萬港元)。2023年12月她更參加溫哥華場次,所花費用更是美國場的雙倍。
700萬人 個個食1400蚊魚蛋都100億啦
我地有美斯
條蛋散淨係識帶d 窮撚去香港 一人洗一舊水仲要當皇帝拜
派雪糕呢?
比卡超:我鐘意派雪糕
香港經濟好 都唔關香港市民事
同樣道理 英國經濟好 都唔關移英撚事啦
仲要逼爆英國交通 移英撚又輸
我哋有maria cordero
渣架
門票2000蚊咁平
Mirror炒到20萬啦
唐卡超
呢樣真

就算Taylor Swift 來香港開演唱會, 帶動一百億港元收入
又有幾多可以落市民既袋??
全部都係 酒店/餐廳 的老細袋左

反而最慘係 酒店/餐廳 既服務生 ....仲要忙過平時

真係奴性重既人先會覺得係好事
講到好似一個地方既GDP上升, 自己有份享受咁
咁老細唔賺錢點加人工比你
老細賺到錢會加人工比你??

你確定你真係生活係香港??

你果份唔係我果份係
唔通加人工大大聲同人講咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞