租屋 月入儲蓄一問

130 回覆
11 Like 301 Dislike
代人問
兩公婆夾埋搵37k, 唔洗俾家用,無小朋友
自己煮飯多,無咩大開支,係一年去3-5次旅行
銀行夾埋要有大概有幾多錢,先可以租得起15k一個月嘅屋
15k

此po已完
二按一上同埋經紀佣再買啲家俬都要6-70K,要預埋買電器就100K
關銀行存款咩事(除非利息收入好高)

如果支入大過支出其實証明佢根本afford 唔到去3-5次旅行/租屋
個LOGIC有D奇怪

係咪應該先諗左自己人工 37K, 扣15K(租屋) = 22K
然後諗下雜費幾錢 (當合共8K包車包食, 2K娛樂)
剩12K扣埋稅你當10K埋單
姐係每人剩5K

然後租新屋頭一年要買好多家電家品, 個度我諗一兩萬都搞掂既
何伯咁多
認真答

你扣哂2個月deposit加佣金其實你銀行無乜錢每月準時交到租就得

唔理你租邊 盡量搵啲有傢俬電器拖行李就住得嘅盤 唔好諗住全部重新買之後帶走 煩死你 好多野根本帶唔走/唔啱新地方用 利申過來人
食飯 - 2個人300/日 = 計1000
雜費 = 2000 2個人
水電 = 500 2個人
租 15000
月洗費: 18500

每次旅行20K 2個人, 100K一年
年洗費總數322K
輕鬆啦,十年前細佬同條女搬出黎住租金係月入四成
認真答 視乎你有咩負擔 同你份工既前景
重中之重既係可持續性 要諗埋將來 如果你份工之後唔會點升 上限都係差唔多 你應該係要抽居屋 租樓只能是過渡

因為你租樓住 現金又唔太充裕 第時未必可以keep到 抽居屋你起馬可以供斷 老左少樣負擔

至於依家你諗租樓反而係小問題 到時簽左約已成定局 月入37k到時你自己就會計得點 唔洗依家係到同你左度右度 但係你必須要計埋儲錢應急又好 保險又好 退休都好 總之就係要諗長遠既計劃

一年去咁多次旅行你就唔洗諗😇😇 除咗你窮遊咁去
搵啲平盤啦 15000太貴啦
兩個夾埋先搵37k
不如你換過個老婆先再考慮下一步
頭炮10萬
唔建議
除非有非搬出去住理由 如果唔係 寧願你得閒拎錢去staycation 仲好
唔講相見好同住難嘅問題 單純呢度收入有咩事要應急嘅錢都冇
樓豬開完PO拍下蘿柚走左去
租樓...
建議住遠少少搵d萬二三正正常常既盤 每個月多兩三千蚊駛鬆動好多
佣金上期按金都平d
頭兩年建議最好唔好買電器傢俬 你搬過一兩次住多兩間就會知邊d野要買邊d帶唔走

存款你夠俾上期按金佣金就夠 不過最好預多少少有幾個月租錢備用 同預備定下次搬既佣金雜費會好d
老實講而家咁環境你預有十零萬放係度會穩陣d
老婆30 我7
認真睇緊諗緊
咁你要俾啲心機搵錢
我朋友兩公婆43k
供樓16k
管理費雜費2.5k
都供左5年未死得
無錢仲要去5次旅行兩個月去一次 你都幾幸福
點會唔關 兩按一上 佣 買傢俬電器 唔洗錢咩
3億啦。應該差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞