香港就係有班垃圾樂迷以無知為榮

34 回覆
12 Like 27 Dislike
【香港就係有班垃圾樂迷以無知為榮】
住年嘅chill club頒獎典禮,chill club都會按排indie類型音樂表演,住年有rap、日系、電音等等。今年就加入metal core(chill club稱之為Screaming in the Universe)。故名思義,就係樂隊主唱會以screaming(嘶吼唱腔)演繹歌曲。

表演一出,一班垃圾樂迷就高舉無知,又話走音又話呢啲唔係音樂又話嚇走人。你哋班垃圾可以收收皮先,自己唔識嘢仲可以咁大大聲話我就係唔識嘢架喇。香港呢個地方就係奇撚怪怪,硬係有人以無知為榮。

唔好問點解香港音樂發展落後,Rap又嫌有粗口、metal又嫌嘈、Punk 又話上唔到大台。最後咪淨低Pop囉。三十年前係Pop,三十年後都係pop。

Beyond三十年前為咗俾人認識佢哋嘅音樂,亦將最rock嘅一面暫時放低(《再見理想》、《金屬狂人》),結果不出所料,商業味最濃嘅真的愛你成為咗佢哋嘅代表作。

Dear Jane早期留下不少punk嘅歌,例如《戰狼三國》、《一百萬人的故事》。不過為佢哋帶嚟最大人氣嘅係後來嘅愛情三部曲。

(下文續)
ToNick除咗玩punk之外,更加係少數以廣東話口語填詞嘅樂隊。可惜一直未能打入主流,直到推出pop味極濃嘅《長相廝守》先令佢哋進入主流嘅目光。最後呢首電影主題曲仲紅過套戲。

「上年逆流都冇事喎」,咁係因為上年佢哋唱《六呎之下》,無乜scream相對易入口。如果佢哋唱《蒼靝》,或者Maniac唱《RABBIT ウサギ》,一樣會俾班唔識尊重音樂嘅人話嘈。

唔玩pop就無出路?唔係!其實如果大家可以用開放嘅心去看待不同類型嘅音樂,就可以做大個餅,吸引更多不同嘅人玩不同嘅音樂。音樂本質亦唔應該分主唔主流,音樂本質就無界限。早幾年鄭秀文亦同重金屬樂隊鐵樹蘭合作過,近來亦有Marf同Maniac嘅crossover。

然而,如果香港繼續有垃圾樂迷以無知為榮,咁大家三十年後聽到嘅嘢都係一樣。

(利申:pop,、metal、rap、rock都會聽。拉闊、mirror等pop concert都有去睇。上年喺香港應該都睇咗大大小小起碼10場show)

(下文續)
【同場加映: @fiester6hk FIESTER 有冇走音?】
肯定無走音。(長音收尾係唔夠紮實,但未去到走音程度)

反覆聽咗十幾次,大概知到點解大家聽落好似走音,但實際係無。大家聽落覺得走音應該係「穿針一刻竟睜不開眼」呢一句。同TWINS原曲逐粒音對比返,係完全一樣!咁點解聽落會好似走音呢?咁就同chord progression有關。

因為呢度用咗唔係平時嘅chord progression 「I IV V I」,而係用咗「I IV V iii I」,所以聽落去就會有啲怪,甚至以為走音,但其實TWINS版本仔細聽嘅話都係落咗iii 呢個chord,只不過係因為編曲上layer多啲,所以聽落無咁突兀。
利申:無正式讀過樂理,歡迎大家樂理角度再補充 🙏

BTW 究竟ViuTV 有冇可能製作一個mixing唔炒車嘅現場音樂節目 🥲
Fiester唱得唔好係事實
佢玩返自己歌應該好好多

但我想講班聽眾先最垃圾
睇啲人好多衝出黎話咩破地獄咩鳩嗌咩唔係唱歌
真係有幾無知先講得出
人地外國screamo玩左幾十年
日本都好多pop歌加scream元素
係得香港先固步自封
仲要完全唔識尊重
仲好意思問mirror點解咁紅
咪就係佢地有份造成囉
個市場係咁,你咁叻可唔可以教育大眾或者改變呢個風氣呀?正係識屌人唔識?唔係老馮要同你口味一樣架,鍾意做萬金油冇錯。因為d新歌吸引唔到人聽囉
有心聽其他genres嘅一早走咗去聽歐美日本嘢啦
屌都嘥氣
有時唔鍾意就係咁果日現場我聽凡枯,明白metal會唱到咁。但都係唔鍾意,rap都一樣係唔鍾意。
Fiester果日幾好keyboard果個Kelly
前題都要scream得好先得格
大佬
玩metal 唔係問題
但唱愛情當入樽嗰班走L晒音喎

仲講咩玩音樂
Key 都唔岩叫玩音樂?
唔係話你要perfect pitch 先可以唱歌
但你想做一個專業歌手,唱歌唔走音係基本呀?
唱歌會走音嘅一係做番幕後,一係去做DJ 算啦

佢依家依啲叫製造噪音喎
聽Ado 首unravel live, 你就知screaming 係幾咁正
我聽完 難聽既唔係佢screaming 係佢成首啲音好似不全咁
我唔反任何風格
反既係啲音不全咁款
一係你直接開auto tune 呃鳩我都好
香港樂壇呢個現象
由beyond年代開始已經係咁
所以當時家駒先要出啲pop歌去令到多啲人識
後來三子時代,所玩既其實係比較屬於beyond自己想玩既野,即係非主流
但受大眾歡迎程度即時減低

其實依家多左viu
呢啲非主流音樂既曝光率已經多左好多
(唔係幫viu,呢個係事實)
起碼你係電視會聽到metal
甚至拎黎做埋電視劇主題曲
Scream好恐怖
樓主, 其實你講日本既話metal都唔一定上到紅白, 去得紅白都係J POP或者D POP ROCK既大路野, 日本人都唔一定會個個都識欣賞

不過日本人同香港人既分別在於, 日本人佢會諗左自己係「唔識聽」而唔係覺得人地「唔好聽」, 先檢討左自己再去批評人

但香港人就學你話齋咩都未搞清楚就屌左先, 呢個位就唔關音樂事, 係文化差異, 香港人=支那人=垃圾人種, 冇可能同到日本人比較
難聽就係難聽啦
唔會因為你唔係pop就好聽左
利申: 冇聽
好撚煩 唔好聽就係唔好聽 點解作為一個聽眾要有呢啲知識?
我係一個普通聽眾只會分好聽同唔好聽 唔好同我講個風格係咁 呢個唔係一首歌唔比大眾認可既理由
DEAR JANE其實多次明示暗示佢哋真係鐘意玩punk嘢rock嘢多啲
但可惜佢哋要向現實屈服
你去聽左先 絕對會返嚟出力屌
佢只係話無走音 但我想講真係好難聽
改變唔到,因為唱片公司推一個新人,多數都穩穩陣陣,如果係indie,唔行主流又好難打入個市場

形成左一個循環係,歌手出道好大路,吸左堆唔願變嘅歌迷,歌手上左位想變都變唔到,因為歌迷唔想變

你睇下coolman,雖然真係好小眾,唔代表乜,但至少嗰班係會好invovle喺廣東歌嘅人,佢地係好撚麻煩,日日話pop悶,但真係轉曲風,又話好奇怪,唔入耳,佢地要嘅只係pop+0.5
Fiester無一次live唱得好咁滯
早一兩年viu730定唔知咩節目聽過佢地唱,恐怖程度不下今次
其實係
佢地live真係玩咁多年都咁差

但我更加覺得班觀眾零尊重
算啦,你改變唔到呢樣野鍾意隊band 既支持下佢地就夠
香港從來係賣樣賣包裝,要聽Metal 自然會聽外國唔會理香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞