中國留學生正面對「留學斷供」壓力

126 回覆
271 Like 5 Dislike
本身都應該係好疊水先出到國留學
唔係勉勉強強就出到國留學㗎喎中國
做官班仔女出去讀書
點會有經濟問題
成日話中國女人屌高黎賣唔肯嫁人,結果係寧願做雞都唔想嫁鄕下佬
攻讀設計,過去學費和生活開銷全由父母支付,累計已達150萬人民幣

做定期好過啦,已經=支那一個月人工,仲要讀設計

正宗父母同仔女都係冇撚腦既傻閪
祖上有錢,係真係大撚晒,冇父幹自己返十年工係冇可能敵得過人地最少三代儲落既財產
少憂心啦,

好多有心人已經係抖陰不斷放片宣揚嫁鄉下佬好好!!!
多啲見識對大陸係好事嚟
內乜卷
隨時賺緊外匯
反攻美帝都係靠佢哋
而家都多咗仔轉場或者MGTOW
唔溝女洗費少好多
讀十幾年大學,唔洗返工連part-time都唔洗返幾正
個個去到老奉嘆 pt都唔做下
後面個句,諗起之前有單case啲普通話講罪案嘅youtuber係咁講。
2男1女都係加拿大讀書,2條仔為咗個女叫Kiki譚佳琪,新男友範博喬打死前男友王浩志。
個Kiki老豆有傳係汕頭空管局局長,返學成日溝仔。去加拿大讀書前喺新加坡讀2年中學,幾條仔為咗佢打交打到遣返回國。Kiki之後去加拿大繼續讀中學,但係唔係讀書,係搵仔養佢,徵友條件話到明條高大靚仔有錢。
前男友來自河南高1.92M,父母做外貿生意叫有啲錢,又係唔鍾意讀書。對Kiki係百依百順。嚟咗2年唔夠已經為條女花費近10萬加元。父母見佢讀唔成書同使錢多要cut佢生活費同要佢寫保證書。
因為條仔無晒利用價值,Kiki搵過另一個來自廣東嘅新男友,老豆係建行東莞分行行長。保釋金$3.75M加幣,幫佢打官司嘅律師每小時收2-3千加元,贏咗官司再加錢。
結果範博喬淨係坐一年半監。
返嚟香港澳門讀囉
咁都挨唔到點叫大學生想當年60年代窮過宜家好多,仲日日制水添,D人咪又係早一份晚一份,夜晚痴膠花,捱下捱下咪又係買到層樓。點解當時既人得,宜家就出黎呻呢樣呻果樣? 擺明就係呢代既內地後生仔質素差左好多,唔襟捱
其實唔洗為生活奔波,不停讀書增值自己學下野,其實冇錯喎,投資落自己度永遠都係最好
女人有內置八達通
男人自求多福
去左外國仲睇得上香港
係香港嘅nds港漂都只用香港做跳板目的都係去外國
你諗得太多啦,越係外國嘅中國人,越愛國🤣
有冇諗過佢地去外國嘅目的唔係讀書
將 d 支那蝗踢撚返去支那就啱
做完先嫁
原來100蚊人仔就有後生妹豬黑絲玩
咁辛苦溝港女做乜
馬死落地行,在外國冇錢咪回祖國
屋企有困難咁咪面對現實早d出社會工作幫輕下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞