想學點煎餃子

20 回覆
0 Like 8 Dislike
見到上網有好多做法 唔知要跟邊個
本身用開急凍餃子
係咪解咗凍會好啲?如果唔係一放落去pan佢會不斷彈油
之前都係解咗凍 煎一陣 見差唔多就放水冚蓋用大火
5分鐘之後開蓋收水
不過煎出嚟唔夠脆
大家嘅做法係點?

我係煮野新手唔太識
大家唔好屌咁大力
求各位指教
Dum 入氣炸鍋是9但啦
我煎金黃幾邊落勁少水焗 太耐會林
之後再煎收水同金黃
可以唔洗解凍 加少少熱水冚蓋開火 等到餃子又脹身倒水落油煎埋個底就得
首先你影左你包餃子黎睇先
熟咗之後再落油煎
我係用氣炸煲
正解 ,唔洗解凍,加水冚蓋睇火喉
唔洗解凍
燒熱鑊, 落油, 等油熱, 再轉細個火
落餃子煎一分鐘等個底上色, 加水, cover半隻餃就夠
水滾, 轉中細火, 冚蓋, 焗5分鐘, 開蓋, 轉中火等收水, 期間唔好郁d餃, 水份無晒應該唔會黐底, 可以好容易郁d餃
最後細火再煎香個底
熱鑊→落油→落急凍餃→落水(大概100ml)→冚蓋→計時4分鐘

呢個時間D水應該差唔多收哂,中途唔夠水就補水,多得濟就開蓋蒸發D水

煎多一陣,直至個底變金黃色

自己控制火力,每人屋企個爐唔同,我用中火

買日本明將嗰隻餃唔洗落油同埋水,佢已經有
煎時落少量豆粉水 唔駛多
關蓋中火到差唔多乾水
開蓋比大少少火收水 就會見到塊脆皮

市面上大阪王將寫住羽根嘅急凍煎餃
可以唔落水煎都有以上效果
https://youtu.be/BniYxQnWIcU?feature=shared
日本明將解凍左就仆街
個皮黐撚到傻
係呀 日本D皮薄過中式餃
一解凍D肉餡就會出水,出水塊皮就會受潮漿住
所以平時任何急凍雲吞餃子都唔需要解凍
無論煎煮蒸都唔洗解凍
解凍一定玩尻自己
Lm
一定唔好解凍
有人講要求解凍先一係伏鳩你一係垃圾囗
原來係咁 受教了
好仔細多謝
氣炸鍋炸到見到金黃色上碟
逐件逐件擺落去煎就搞撚掂啦
https://www.instagram.com/reel/C3ICEOly88p/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞