老人家絕對係社會嘅負累

210 回覆
179 Like 480 Dislike
咁而家香港社會係咪無老人福利先?
如果有安樂死
例如過咗70就可以申請
相信會有唔少人入紙
減少社會福利開支同時仲可以促進消費
冇兒冇女一定用到盡先去
笑住訓一教冇煩惱
又係呢啲冷血就以為自己係理性嘅傻鳩
如果你知道個社會會係你60歲之後就劏咗你,你點會努力建設呢個社會?所有人嘅人生志願都必定係60歲前離開呢個會殺我嘅地方啦
樓主講得好 除左自己識果啲 70歲以上果啲應該快啲死撚晒佢
應該考慮唔發死亡證俾唔肯安樂死嘅老人家,等佢地死無葬身之地就一定唔敢唔考慮安樂死
秒咩殺啫我以為樓主會答佢自己老咗個刻都冇所謂
點知佢答屌你老母咁撚低莊
人夠60歲
就應該比仔女揹上獅子山
上咗獅子山識落返嚟,送去偏遠離島就睇佢哋識唔識游水出市區
樓主呢啲cctoy毒撚似負累多啲

人哋老人家都唔少貢獻咗社會幾十年,樓主呢啲一出世就負累,差得遠
樓豬試諗下 如果個個都知自己60歲就要比社會殺死 咁你估佢地後生果時仲會唔會做野
今日香港搞到年青人個個走佬當然係呢班廢老嘅貢獻
我原本都想屌返佢老母
但唔想整到好似小學生辯論咁
上面話:
咁你老豆老母阿爺阿嫲死晒咪好開心

我答:
其實理性上應該係 但正常人係有感情所以唔係

同你話:
如果你知道個社會會係你60歲之後就劏咗你,你點會努力建設呢個社會?所有人嘅人生志願都必定係60歲前離開呢個會殺我嘅地方啦
有咩關係

前面個意思係:
老豆老母阿爺阿嫲死晒理性上係應該好開心
因為1. 少好多經濟負擔 2. 唔使用自己時間睇住佢地 3. 如果佢地老有病痛只係suffer+令屋企人精神上金錢上suffer 4. 如果佢地有錢留低係可以幫到你
後面個意思係:
正常人都唔會覺得開心 因為係自己屋企人 同你生活左咁耐會有感情

我根本冇take side 只係陳述事實 而且同你講嘅"點會努力建設呢個社會"論點有咩關係
咁解釋幫唔幫到你?
我覺得佢講嗰個傻鳩唔係你,係樓主
樓豬記得做完社畜後即刻重刷,唔好做社會負累。
當去到連感受/體驗世界各種事物都做唔到既時候
一咪長命其實為乜
以前日本有套世界奇妙物語有講依樣野
好似係話社會有個例每逢老人到65歲就要由個仔掉佢去山度自生自滅
最尾個仔醒覺無咁做?
放心,老人院一樣咁閪,由其私人嗰啲
佢地唔會當你係人咁照顧
Sociopath 發現案
算啦,係連登講呢d
樓豬都係
相信樓主咁有社會責任
一到60歲一定會自殺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞