買 iPad Pro 還是 MacBook Pro?蘋果高層:沒有衝突兩者也買!

25 回覆
2 Like 17 Dislike
新款 iPad Pro 受限於 iPadOS 的功能,難以完全取代 MacBook Pro,Apple 強調兩者互為補充,然而,Apple 堅持認為這兩款產品應互為補充,而非替代關係。眾多評論指出,iPadOS 的功能似乎未能充分發揮 iPad Air 及 iPad Pro 的硬體性能。

《華爾街日報》的 Joanna Stern 曾就此問題,向 Apple 的一名高管追問。Apple 的平板及 Mac 產品行銷副總裁 Tom Boger 回應:「我們不認為這兩款設備是競爭關係。我們視它們為互補的裝置。」Boger 特別指出,Apple 一直將 iPad 視為以觸控為主的裝置,而 Mac 則更多地涉及間接操作,如使用鍵盤和觸控板等附件。

對於 Apple 是否會改變立場,推出某種形式的觸控屏 Mac?對此,Boger 表示:「哦,我不能說我們永遠不會改變主意。」而外界傳 Apple 計劃在搭載 M2 晶片的 iPad 上使用 macOS,Boger 並未透露更多信息,也未對此進行深入討論。

https://www.newmobilelife.com/2024/05/14/ipadpro-or-macbookpro-apple-buy-both/
想要行macOS既IPAD
dllm出mac os我咪買ipad pro+keyboard lo,你唔撚出我咪唔撚買囉
咁ipad pro仲洗撚買你既magic keyboard
觸控為主
想下好啦
iPad + keyboard 完全唔知做乜
黯解唔買Mac book air
我們不認為這兩款設備是競爭關係

因為你班仆街唔肯俾iPad Pro一個好OS去同MacBook競爭咋屌你老母
成條ipad線不輪不類咁
直接摺左ipad air
留返ipad同ipad mini做一般娛樂用平版
ipad pro就當surface pro咁俾人選擇macos定ipados啦
啱呀真係無衝突,好多人都係買兩部
想要macOS咪買macbook
娛樂用既出16:10 好過啦
啲人用黎睇片上網又唔係用黎做野
都唔知要4:3 黎jm9
多得果粉養到蘋果咁無恥既野都講得出口
iPad Pro 雖然粒CPU既型號一樣,但性能唔一樣
用開 Macbook Pro 都知效能到樽頸時散熱器就會開引擎咁
但iPad無散熱所以先一直唔會用高效能模式
如果唔係就一定熱到可以煎蛋
散熱同size屎都好難拎來做嘢啵,仲要有足夠嘅電一直keep住效能輸出,好難兼顧所有嘢
咁仲pro乜撚野?講到尾iPad都係accessories
ipad = macbook外置mon
咁做到air都好呀, 依家係apple冇俾個option用家
@休狗
態度正確
真, why not both?
呢個真
不如重整d product line
iPAD 就 將 普通 ipad 同 ipad air mix 埋 一部
ipad mini 照留低

由ipad pro ,ipad air ,ipad, ipad mini
變番2條line ,一大一細

跟住 macbook cut左 air 佢,淨pro機 但 唔叫pro
因為冇再分 ,用cpu 去分

出一樣新product 叫 macpad
ipad body 但係run macos
keyboard mouse pen 全部分開買
好似而家ipad pro咁
帶多部macbook唔方便
佢立場梗係想人買兩部
Apple Watch, iPhone, iPad Pro, Vision Pro全部都係Mac嘅配件嚟
又撚idog
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞