2024 入境事務主任 Immigration Officer 集中討論區

845 回覆
11 Like 234 Dislike
開定post
你就繼續勿推文模式
唔關啦 我未考
我都唔知自己衰咩
我都無考
不過好奇怪係我IO同CI都有報
得CI叫我要written果日考埋國安
希望一take pass唔駛再考
好難講 你group discussion講得多唔多 有冇幫手推進到個討論 d point 自己諗定抄人 impromptu talk 講成點 有冇用足d 時間 口音好唔好聽 流唔流暢 會唔會太多無效句子 都可以review下
IO 分開考 dept 慳水慳力d scan 少好多份入唔到fib 既考生
想問下大家language test mc有冇app/網可以操下?
聽人講有啲部門可以攞report賽後檢討
但唔知IO有冇

巴打攞完經驗下次再加油吧
我覺得GD啲point多數正路就夠
但唔排除有考官想聽啲具體少少嘅內容
不過整體都係要有禮貌同自信
唔好太心急講自己想講嘅嘢
後手都有著數
可以搵到啲盲點去鑽下
甚至揀到時機接人個point再開新位畀人傾
我自己係咁樣pass的
希望幫到你
我就衰抽中2隻唔識嘅字
遇到唔識/唔熟嘅字壓力大會慌就出事
所以預計定呢個情況都重要
有啲人會準備定 唔識就話自己唔識
然後講誠信嘅重要性
不過呢招好似畀人玩壞咗 會肥
我上次見到有人轉數幾快下
喺串難字入面拆咗組好簡單嘅字嚟講
睇到考官面色都ok 應該work
至少hold住個場面
兩個字都唔識真係無得搞,玩壞都正常,個個都話唔識照背佢自己準備左既script 都會對其他考生唔公平

真係唔識個字可能唯一出路係拆字
收到 今晚返去試下先
平時用慣手機打字有autocorrect
好驚自己分唔到啲錯別字
好好奇係咩字會唔識
我見果日抽嘅全部字都好簡單
最難可能已經係preventation
但都無人會唔識個字
寫撩d咪得囉
果陣AL考非英文科唔識串全部用呢招
History勁多人名同地名唔識串寫左頭3隻字之後撩條蛇出黎
最後A 😎
佢唔係講緊作文
完左招聘程序可以申請
但到時分分鐘你已經忘記左呢件事
Language test都唔駛串字
揀abcd喎?
如果講緊中文
通常問得果d應該都唔係手機autocorrect 會correct到嘅野
你啱呀,講緊你果個鳩潦方法唔啱用咋嘛
我唔識。。。個字點解?
你哋揀preventation嘅話
會循邊個方向去講
Sor 難到我自膠打錯
prevention 先岩
果日抽中果位師兄講到好流暢
應該written見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞