樓市理性討論

32 回覆
3 Like 14 Dislike
不如大家用數字講下樓市既睇法
剛睇到有youtuber講現時新樓供應量=7年新樓總成交量
堅定流?
https://youtu.be/y7_JRRKTIds?si=hZGmGeNdplyXajjw

利好
利淡
胡國威已經保守左,只計一手私樓四年十萬伙
但其實仲有一堆一手公屋

又係未來4/5 年14萬伙,合計未來四年24萬伙一手住宅樓供應
依家個個發展商都趕住散貨,陳啟宗講到明
香港房地產時代已經過左去,成班垃圾炒家仲夠薑買港樓黎炒
慢跌階段,有反彈冇升幅

唔好日日叫春發陽春
高位入市果班基本上十年回唔到本,但唔代表十年都唔好買樓。依家尋緊底,到底再橫行嘅時候,慢慢揀唔遲啦

呢十年,香港樓升咗double,當時息口極低,大陸資金掃樓。今日,香港人上返去掃山姆,息口廿年高位,有冇可能爆升?動力邊到嚟?
仲未計呢幾年香港人口不升反跌 主要買樓果班20-39歲愈走愈多 如果呢個情況keep住落去真係想升都難
剛需去埋呢一轉,應該無以為繼
要食既都呢期個市場食左唔少,唯一仲有一班等緊個底/就夠錢買既入市

大路上就樓價應該慢跌,唔係呀爺唔洗救市啦
投資者就最難估,你唔知佢地點解會突然入市
地球其他國家/城市既實用呎價係幾多
同意樓上講走左班後生仔影響到換樓鏈
一房換兩房,兩房換三房成個流動都需要後生仔加入.
唔知大家有冇渣開車,渣左十幾年車呢兩年賣車難到仆街,減價都賣幾個月先賣到
太多投資項目好過樓,流動性同潛在回報都高。
自住產生唔到現金流,但付出長期高流動性,錯失其他機會。
https://youtu.be/LQdTMJHOCmk?si=MhIVoHn-B4DcEJot

大家點睇呢個人既分析
好似頭頭是道
有無得反駁
總結一下
供應 :有兩類本地賣家
急住移民既, 仲有儲緊錢移民既
另外仲有發展商要清貨
近4年有30萬人走左, 當5個人有一個有樓, 都有6萬個單位供應, 而香港二手樓一年成交量先係一萬單左右
如果呢個假設成立, 移民賣樓既供應量真係大影響

需求
早十年個個人覺得應該要有層樓,覺得買樓必升
宜家有一部分人心態改變,唔再覺得必需買樓, 亦唔再相信樓市一定繼續升, 需求減弱

買定租好
樓市賺錢兩方
1.升值
呢個無人知, 賭大細

2.收租
定期利息>收租回報
所以唔應該為收租而買樓
呢條友已經好撚奇怪啦話自己做iBanker一年賺幾百萬
而家過嚟開patreon教人投資佢都賺夠啦要俾人賺下
我係廢淡

但誠哥依條死淡友,我無理由利好架

話哂人地有權有錢有勢有眼光

我諗跟佢利淡,贏面都有99%
大劉舊年年尾出黎講野
話香港樓唔係跌咁簡單, 如果香港唔做返d岩既野,冧左唔係咁易救得返

但宜家d人放盤, 全部都係擺到好高既價, 等你講價, 講到貼近最近成交價就賣, 等你以為平左,好抵買
其實根本無咩點減

我睇樓最少壓30%
老老實實做起咗youtube一定開patreon,出下片就有筆唔錯既收入,好過ibank無限ot
好高都無用,減咗都無用

99%買家都係借銀行錢買

銀行估足,我先借到錢買

估唔足我又要俾多幾十萬

我地依啲廢柴都係睇銀行估價做人
人地移左民去加拿大無再做ibanker啦
同埋要反駁就駁論點, 人身攻擊無咩意思
sorry 講錯左, 2023年, 二手樓一年成交量 3萬幾宗
https://www.landreg.gov.hk/tc/monthly/agt-primary.htm
移民同冇做ibanker有咩關係你都解釋唔到佢係咪搵夠要俾其他人賺下
人生選擇有咩好解釋? 要鳩up大把理由
可以係儲夠本錢用自己錢炒好過幫人打工
可以係唔想咁困身多啲自由度
可以係佢而家既business model 好搵過做ibanker

討論呢啲有咩意思, 你如果質疑佢, 倒不如直接回應佢既論點
好搵過做ibanker
因為你真係解釋唔到要鳩up 呢個理由仲衰過要俾其他人賺下 btw我開post咪回應咗囉
有咩出奇 我買美團3個月都賺多過i banker年薪

i banker 都是垃圾
我個回應係可能性好多, 個3個例子只係用黎表達隨口up都舉到好多"可能性", 然後你既回應係揀一個你覺得最唔possible 既反駁就當回應左

好啦, 就討論下, 你覺得一個中層ibanker 平均收入係幾多? 講明平均你唔好拎啲top 1% 黎講呀

另: 你果個post我都係搵唔到論點, 可唔可以麻煩你係呢度講下你對條片既論點有咩反駁?
你講咗就講咗㗎啦明知最冇可能嘅都講出嚟俾人串仲唔係你on9
我同你講1個intern一個月搵3皮 FG FO起薪至少七皮 每年至少半個年花紅 呢度都百幾萬做到中層起碼再Double 做youtube搵得幾多?講明平均你唔好拎top 1%嚟講啊

你再冇論點我就當你傻閪blk咗你
一車車天龍磚才過緊黎
咁高demand驚閪跌咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞