覺唔覺day trade所謂技術分析係on9

87 回覆
167 Like 16 Dislike
好多價位時入得靚,走得差
衣家day trade條毛咩 啲algo 掃上掃落retail邊夠trade
用AI 做啲線俾你慢慢跟
十二碼 一係入 一係唔入
大成交阳及燭算唔算過去發生既野
Wall street bet
唔係
開市成交最大
要開市
偽科學
day trade梗係price action
當然如果係新手用埋其他技術指標配合都正常嘅
係哂方向個時用呢啲做方向

先chok到d客埋單
冇50%,仲要俾佣俾差價,勝率同過大海差唔多
day trade最好賺既地方係靠開班
勝率50%咪姐係你支大成交陽唔代表有贏嘅優勢
開班係被動收入無風險
港股
港股好難day trade , 開市無耐到咗價位就橫行震盪, day trade 最伯就係整固震盪, 無波幅。
技術分析(Technical Analysis)喺股票市場、期貨市場同埋外匯市場都好普遍。理論上,技術分析係通過研究過去嘅價格變動、成交量等數據,嚟預測未來價格走勢。市面上有好多技術指標,譬如MACD(移動平均收斂背馳指標)、VWAP(成交量加權平均價格)、EMA(指數移動平均線)等等。呢啲指標都係用滯後嘅數據嚟作基礎,所以的確有滯後性。呢啲指標俾唔到你100%嘅準確率,最多只係提供一啲市場趨勢嘅參考。

你話技術分析係「on9」,呢個觀點唔係無道理。技術分析嘅支持者相信,過去嘅數據可以反映市場嘅某啲規律,但實際上,市場係好複雜同多變嘅,單靠技術指標難以完全掌握。技術指標係對過去數據嘅描述,用過去發生嘅事情嚟預測未來,本身就存在一定嘅局限性。

當日交易(day trading)係一種高風險高回報嘅交易方式,通常喺同一個交易日內完成買入同賣出。day trading嘅交易者需要快速反應,掌握市場變動。你講到開張1分鐘圖,見到大成交陽燭就直接衝入去,勝率50%都算唔錯,呢個係一種簡單直接嘅方法。呢種方法嘅好處係反應快,唔需要太多嘅分析,但風險亦都好高。成功嘅day trader會設置好低止蝕位,確保損失有限,而盈利空間相對較大。呢種策略嘅核心係控制風險,同時尋求高回報。

其實,day trading係一場心理戰,交易者嘅臨場判斷力同心理素質係關鍵。市場嘅波動、突發新聞、其他交易者嘅行為等等,都會影響價格走勢。技術分析可以提供一定嘅參考,但最終決定交易成敗嘅,係交易者嘅臨場應變能力同風險管理策略。

不過,亦都有唔少人通過技術分析工具建立咗一套適合自己嘅交易策略,並且喺長期內取得穩定嘅收益。技術分析嘅支持者認為,市場係有規律可循,過去嘅數據可以揭示出一定嘅趨勢,同時技術指標可以幫助交易者識別買入同賣出信號。雖然技術指標有滯後性,但只要合理使用,並結合其他分析方法,仍然可以取得不錯嘅效果。

再講深一層,其實技術分析唔係一個獨立存在嘅方法,佢同基本面分析可以互補。基本面分析係通過研究公司嘅財務狀況、行業前景、經濟數據等,嚟判斷股票嘅內在價值。技術分析可以幫助交易者找到合適嘅買入同賣出時機,而基本面分析則可以提供更長遠嘅趨勢參考。兩者結合,可以提升交易策略嘅有效性。

交易市場中,唔同嘅人有唔同嘅交易風格同策略。有啲人偏好技術分析,有啲人重視基本面分析,而有啲人則更加注重市場嘅即時反應同心理戰。無論使用邊種方法,最終嘅目標都係要搵到最適合自己嘅策略,從而實現盈利。

技術分析只係交易嘅一部分工具,唔應該被神化。成功嘅交易者通常都會結合多種分析方法,並且具備良好嘅風險管理能力同心理素質。技術分析係一門學問,需要長期嘅學習同實踐,單靠幾個指標就想喺市場上長期盈利,係唔現實嘅。

當日交易需要嘅係快速反應同高壓下嘅決策能力,呢種交易方式對交易者嘅心理素質同技術要求都好高。如果你覺得技術分析嘅指標唔可信,不妨多花啲時間去研究市場嘅行為模式同其他交易者嘅心理,同時喺實戰中不斷總結經驗。

最後,無論你選擇使用技術分析定係依賴臨場判斷,都要記住,市場係變化莫測嘅,唔存在百分百穩贏嘅方法。最重要嘅係保持謙虛嘅態度,持續學習,不斷改進自己嘅交易策略。交易市場就好似戰場,只有具備足夠嘅知識、經驗同心理素質,先可以喺其中立於不敗之地。
開市好多critical 位置, 決勝負位清晰, 唔會慢慢磨, 係咁打中止蝕
咁價投又咪一樣用滯後數據去分析
1970-1990有效,但之後用演算法自動套利,技術分析從此失效,用back test 就會知道

https://files.stlouisfed.org/files/htdocs/wp/2011/2011-001.pdf
價值投資 最唔易輸死
只係賺得慢

利申, 價值投資派息股
其實開盤房洗唔洗有牌?
你而家月入唔夠兩萬?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞