消防車撞斃單車漢 隊目囚4周即席申覆核

134 回覆
142 Like 10 Dislike
好似有心剷埋去咁
佢係技術上接受拋足總刑期再+cso嚟換取正式判刑係一個非監禁式刑罰
咩料 無啦啦跳制
GTA咁都冇事
共狗既爪牙
還押環境點都好過坐監
佢坐得一個月
玩下法律手段拖多兩個星期就算

至於還押兩周當唔當坐過監, 要等專家解答
如果判輕左係咪即係普通人撞死人比消防隊目撞死人判刑更重?留名學野睇睇香港一條命值唔值配屋的資格
下 咩推論黎 鳩up到咁?

事發於今午(6日)1時52分,根據網上流傳的影片可見,一輛消防雲梯車沿西貢公路往九龍方向,駛至白沙灣對開上斜位疑失控,突偏離行車線扭向左邊,撞倒左方一輛徐徐上斜的單車,復撼向停泊在避車處的私家車,私家車被撞後左右猛烈搖晃。消防車餘勢未止,剷上行人路,撞毀路邊欄杆後方停下。

該名外籍男單車手被撞跌後,連人帶單車遭捲入消防車底。消防員合力將他救出,惟他已重創昏迷,被送往將軍澳醫院搶救,救護員為其進行心外壓搶救,惜返魂乏術,延至下午3時21分證實不治。消防車及私家車司機接受酒精呼氣測試後皆為零度。64歲姓陳私家車司機報稱頭暈,需送院治理。
咪係,死者hi花警車要罰返佢錢啊
因為我唔係路權撚
好彩佢係手足啫如果唔係又要燒車了
算,還押係計坐
辯方指出,被告申請退休公務員公屋配額時可暫居宿舍,一旦入獄便會被取消資格。劉官質疑說法,稱被告縱失資格仍有申請公屋的一般資格,「佢都有得排(公屋),好似一般市民咁排」,辯方遂稱配額申請與一般申請差別在配額申請者毋須入息審核,並稱被告已還押兩周,希望法庭索取進一步報告,被告可繼續還押,令其避免真正服刑。

咁佢即係點都係當入獄冇左間公屋,點解要拗坐唔坐
計坐意思係若果法官最終判刑四星期,佢可以即放,但宿舍都係無
佢係搏法官覺得已經困咗一個月,可以從輕用社會服務令判刑,咁就保住間屋
坐咗兩個禮拜再還押押後兩個禮拜
除非上訴結果判多過四個禮拜
如果唔係到時應該會當庭釋放
即係條例係真係入去坐先算?法庭判左有罪要入獄4週只要入唔到去坐就唔算?好似咁兒戲
又係啲死路權係馬路踏單車!
直頭似有心判囚4星期已經算輕判
咁都唔係危駕 天無眼
被告已還押兩周,希望法庭索取進一步報告,被告可繼續還押,令其避免真正服刑。劉官聽罷下令案件押後兩周後再處理,其間被告繼續還押

索取進一步報告用嚟拖下遮
下次開庭就坐夠4周
可以當庭釋放
係罰個死者及其家人
簡稱誅九族
上邊又太陽光又逆線
好明顯就瞓L左覺或者玩緊電話啦
一句到尾分心先可以咁唔跟線行

隊目4萬銀1個月就出去租樓啦仆街
無左份工同間屋都係抵死
條例講嘅係判監
還柙候判即係未判刑
咁佢同個官R唔判監
就以接受還柙唔勾擔保拋足個官判嘅刑期同cso做條件
希望個官最最判刑唔「判監」
就可以保住間樓
唔係
按你咁講嘅話
法庭對佢嘅最終判刑都係監禁四星期
而家佢嘅情況係唔想判監
所以佢先肯拋足4星期
睇吓有冇得改判社會服務令
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞