經貿辦間諜案|警方懸紅後展開監視行動 對象包括羅冠聰、劉祖廸、蒙兆達

45 回覆
33 Like 2 Dislike

從三名被告的個人裝置紀錄中顯示,間諜案中的監視行動針對香港流散者,包括(左起)蒙兆達、羅冠聰和劉祖廸三人。 (香港警察通緝公告配圖)

引發北京口誅筆伐的倫敦經貿辦間諜案,究竟源起何事?根據控方呈堂的起訴書,退休警司袁松彪以經貿辦行政經理身分僱用同案兩名被告,蒐集多名香港異見人士的情報,因而觸犯英國國安法。起訴書披露,三名被告的目標人物包括流亡英國的立法會前議員羅冠聰、「攬炒巴」劉祖廸,和已解散的職工盟前總幹事蒙兆達……

原文:https://hk.news.yahoo.com/%E7%B6%93%E8%B2%BF%E8%BE%A6%E9%96%93%E8%AB%9C%E6%A1%88%E2%8E%AE%E8%AD%A6%E6%96%B9%E6%87%B8%E7%B4%85%E5%BE%8C%E5%B1%95%E9%96%8B%E7%9B%A3%E8%A6%96%E8%A1%8C%E5%8B%95-%E5%B0%8D%E8%B1%A1%E5%8C%85%E6%8B%AC%E7%BE%85%E5%86%A0%E8%81%B0%E3%80%81%E5%8A%89%E7%A5%96%E5%BB%B8%E3%80%81%E8%92%99%E5%85%86%E9%81%94-102932785.html?feature.socialseeding=social
仲搵左好撚多人上連登開埋曬d 9唔撚搭8既post試圖去狙擊同人格謀殺佢地添
只不過最後係wfc同埋變成波台狗周圍瀨屎瀨尿既topic
即係用香港納稅人d錢做違反英國國安既野.
珍 最近一次狙擊劉國父
我理解緊件事
係唔係即係話外國人犯法
就可以喺外國執行自己嘅法律?
英國人觸犯咗港版國安法
國安警幾時去拉人,境外活動都受管制
以國家角度黎講

係用緊公家錢, 去請d 爛仔去跟蹤d 無影響力既人

然後佢地因為犯左國安法被捕, 仲影響埋兩國關係

呢筆公家錢洗得抵唔抵?

可能中國人大把錢唔介意洗啦?
2020前後連登兩個世界 應該洗左唔少錢
所以呢單嘢特別好笑
係喎
強哥呢單野出聲未
平時唔係好鐘意上鏡架咩?
兩日啦喎
中共出名用機械式留言霸佔言論空間,佢地用一定數量好制造風向
呢筆錢係香港納稅人出
真正外國勢力

邊似得喺香港嘅「外國勢力」咁all talk no action ,同冇做過嘢冇分別
外交野佢有得出聲?
有credit 就出
有debit就...
波台狗係鍾意周圍吠
終於知國安處啲錢點用

ccp toy
監視完咁點得個睇字有咩用
政府D錢鐘意點用就點用,納稅人不得說三道四
你睇份 statement 就知北京唔知啦
西環喺香港玩到咁,管都管唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞