林卓廷等涉721暴動|第7被告供稱 曾攙扶頭流血女傷者到客服中心求助 職員:「出面好危險,我哋唔會出嚟,但我哋報咗警」

19 回覆
6 Like 2 Dislike
2019年7月21日港鐵元朗站發生襲擊事件,前立法會議員林卓廷被指與另外6名男子參與暴動,案件今(14日)踏入第46天審訊。第7被告楊朗供稱,當晚在客服中心附近見到早前遭白衣人襲擊的女子,他與其他人一同攙扶傷者至客服中心向職員求助,亦表明傷者「流晒血」,惟職員回覆「出面好危險,我哋唔會出嚟,但我哋報咗警」,他和自稱是博愛醫院護士的女子將傷者帶至女廁,楊從護士手中接過口罩及醫學用手套,應指示向傷口施壓,其後護士着他外出帶救護員入女廁。法官陳廣池質疑,既然當時楊是「得力助手」,為何護士不叫「食緊花生嘅人」帶領救護,楊坦言不知道,陳官又一度質疑:「點解當初唔入殘廁?」

此外,庭上播放林卓廷Facebook直播片,聽到楊表示「我諗要圍返住啲人先」。楊在庭上解釋「現場咁多人都報咗警⋯⋯我哋圍住咗,警察嚟到咁咪可以企喺我哋前面,咪去保護到我哋囉」;他又指,較早前發生了暴力事件,「咁警察嚟到保護我哋市民都好正常吖」。審訊周四續。

https://hkcourtnews.com/%e6%9e%97%e5%8d%93%e5%bb%b7%e7%ad%89%e6%b6%89721%e6%9a%b4%e5%8b%95%ef%bd%9c%e7%ac%ac7%e8%a2%ab%e5%91%8a%e4%be%9b%e7%a8%b1%e3%80%80%e6%9b%be%e6%94%99%e6%89%b6%e9%a0%ad%e6%b5%81%e8%a1%80%e5%a5%b3/
第7被告楊朗今午續作供,他談及當晚送畢友人回到元朗站,正在月台等車時,突然聽到有人聲嘶力竭地嗌救命,自然反應就是前往大堂,他目睹數位白衣人襲擊一位女士,自言「呆咗喺度」,不曾想過會見到白衣人不斷以木棍襲擊一名女士的畫面。

辯方大律師曾敏怡問楊有否上前阻止,楊表示沒有,「當時我覺得自己無能為力,打嗰幾個除咗有木棍籐條,我見到係有刀」。他又指當時有其他市民上前阻止,但反被追打。及後有白衣人追向他,其中一人雙手各持一把刀,他不斷後退,及後白衣人無再追上。庭上播放片段,楊認出持刀者身穿白衣及藍褲。

楊續指,他其後途經客戶服務中心,見到附近有一名「頭流晒血」的女士,楊連同他人一同攙扶女傷者至客服中心,楊向兩位港鐵職員指「有個女人流晒血受咗傷,你哋出嚟幫手啦」,但獲回覆「出面好危險,我哋唔會出嚟,但我哋報咗警」。楊聽畢後表現激動,用力拍了枱面,然後指「有冇搞錯呀,有人喺你哋前面流血,你都唔出嚟」。楊稱,當時約有十人圍住客服中心,其他人亦有類似反應,辯方關注職員最終有否出來協助傷者,楊指「從來都冇」。

楊稱,他與一名女士將女傷者帶至女廁,有份攙扶傷者的女士自稱為博愛醫院護士,她從背囊中取出急救用品,楊接過口罩及醫學用白色橡膠手套後,隨即戴上,再應護士指示向傷者頭部傷口施壓。法官陳廣池關注,當時女士有否叫楊戴上,楊稱沒有,但對方遞過來,他自然反應就是戴上,而護士本人亦有戴上。

楊指,傷者頭部傷口長約兩吋,形容「直情打到爆開咗」,他戴上手套後「隔住啲紙巾」按壓傷口,陳官追問傷口位置,楊指「頭髮入面,額頭上少少」。其後,護士表示救護車正前來元朗站,着楊帶救護入女廁,並向救護稱傷者需要縫針。

陳官不解道:「我又唔係好明喇,當時那一刻,你係呢位護士嘅得力助手嚟㗎嘛,戴埋手套戴埋口罩,點解你唔叫其他嗰啲企喺度,望住你做嘢嗰啲出去做啲咁簡單嘅工作?」楊表示不知道原因,又言可能是該護士「想自己照顧返傷者」。陳官聞言稱:「點解呢位護士唔叫食緊花生嗰啲人做呢樣嘢呢?」此時辯方提出關注,指被告無法回答涉及他人的想法,不過陳官認為被告可以答不知道,楊遂指「我係唔知點解佢搵我」。

庭上播放時任《立場新聞》記者何桂藍持機的直播片,陳官從片中留意到殘廁在男女廁中間,並問道:「點解當初唔入殘廁?仲闊啲大啲。」楊稱當時不肯定有沒有人正使用殘廁,陳官再指「但你冇試過打開度門」,楊同意當時直接帶傷者入女廁。

楊指,他們攙扶傷者過程中已聽到「好多人話報咗警」,楊認為「常識應該係十分鐘內會到」,加上該名博愛醫院護士亦指她已報警及召救護車,他預計救護很快到場。楊稱離開女廁不久,便聽到有人指林卓廷已到,他知悉林當時是立法會議員,認為林的到場對事件有幫助,故上前向林卓廷講述早前的情況,報告後再行近女廁等候救護員。

陳官關注,楊有否留意手套有沒有血跡,楊稱沒有留意。陳官追問楊其後為何不棄掉手套,楊解釋離開女廁不久已行向林卓廷,「好順手擺咗喺褲袋」,陳官即稱「但你口罩冇擺入褲袋喎,你揸住㗎喎」,楊稱順手就拿在手上。陳官又問林到埸後,楊有否覺得奇怪?楊稱「少少奇怪」,但事後認為事件應會得到平息。

庭上播放林卓廷的Facebook直播片,辯方提到,控方指稱楊曾言有三人「毆女記者」,楊在庭上指當時是說「毆咗個女嘅」。至於他當時稱「我諗要圍返住啲人先」,楊解釋「現場咁多人都報咗警……我哋圍住咗,警察嚟到咁咪可以企喺我哋前面,咪去保護到我哋囉」。辯方關注,當時市民正面對甚麼需要被保護,楊稱較早前發生暴力事件,「咁警察嚟到保護我哋市民都好正常吖」。

直至白衣人到場後,楊留意到一名似是領袖的人士,故做出停止、勸上的手勢,向對方稱「有事慢慢傾,唔好郁手」,以免白衣人再次動手。審訊周四(16日)續,楊繼續作供。
開門爆咪趕乘客落車俾白衣人打果位車長至今仍然生活得幸福快樂
世紀冤案
又問埋啲無厘頭嘅嘢
原告變被告
當時咁亂
你估可以事後咁冷靜分析點做最好咩
點解陳廣池要指鹿為馬?
點解佢要問白痴問題?
點解呢條撚樣半夜會瞓得着?
又睇陳廣池幫主控幫出面
睇到好撚火, 呢隻陳廣池真係亳無節操咁落場踢
冇得搞,呢單案起碼都要搞到上訴庭
最大可能嘅結果係重審
條撚樣成日以為自己大偵探咁
注意埋D細微野 但又唔撚知自己注意既野同件事根本冇關係
this
cls 受害人而家要justify 自己當時行為 dllm 當時俾人攞刀追住斬呀
咁搶口,真係唔明做乜鳩
真,唔好唔記得受害者畀人告本身就係極荒謬嘅一件事
隻狗官都on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞