黎棟國:相信政府會為僱員提供協助如介紹律師、唔認識呢位先生

120 回覆
8 Like 57 Dislike
...
【獨媒報導】英國倫敦警察廳落案起訴三名男子違反《國家安全法》,指他們涉嫌協助香港情報機構,以及觸犯外國干涉罪,包括任職香港駐倫敦經貿辦行政經理袁松彪,袁亦為退休警司。保安局前局長、新民黨立法會議員黎棟國表示,相信特區政府會為其僱員「喺可行的各方面提供協助,譬如話佢需要請律師,特區政府相信可以介紹當地有經驗律師」。袁松彪長期任職警隊,2012至2017年出任保安局局長的黎棟國表示「唔認識呢位先生」。

昨日事發逾半日,特區政府於晚上近11時才發聲明,要求英方提供案件詳情。被問到港府行動是否足夠,黎棟國指:「除咗特區政府特別關注,我國駐英國大使館亦發出嚴正聲明。」他現階段支持政府要求英方全面交代事件,「要先理解事情情況,先部署到後續」。
黎棟國指,如果被捕人士為中國籍香港居民,政府可提供協助及保護。三名被告人中,袁松彪為香港駐倫敦經貿辦行政經理,黎棟國相信特區政府會為其僱員「喺可行的各方面提供一啲協助,譬如話佢需要請律師,特區政府相信可以介紹當地有經驗律師」。黎棟國為保安局前局長,被問到是否認識長年仼職警隊的袁松彪,黎直言「唔認識呢位先生」。
...

https://www.inmediahk.net/node/政經/黎棟國:相信政府會為僱員提供協助如介紹律師、唔認識呢位先生
中國香港國安法好似連律師都無得請架可?
相信政府,唔驚
邊個英國律師敢接呀而家,邊個接左就自招英國情報機構關注
講就兇狠,做就XX。
而家成個政府冇人識袁生
超哥同佢都唔識
無澄清得強哥
好似拍戲啲社團人士咁
條靚比人拉左,冇人識佢
又納稅人埋單救埋呢d罪犯
做到阿head,不過冇人識
咁香港有英國牌 飛過去打law

例如11哥
唔識你。

只介紹俾你,但唔會俾錢

正,condom
叫律政司去同佢打啦
拍戲都有得做啦,間諜比人捉到只有自殺一條路
叫呀何君曉去幫手
飛過去一陣間中埋國安法呀
彪叔: 走呀!
有錢就得,英國法治社會
佢個英國牌唔係已被釘咩
英國律師接左唔會被恐嚇,唔會被釘牌
佢有英籍架去幫呢啲一陣間比人入埋英國國安法
割到咁
最後會唔會變左佢係自己走入黎做義工?
佢英籍都冇用啦 玩爛左
其實冇咩可能返英國住
英國法庭呀,你估你仲係中國香港啲衙門審案呀,到時咪睇下英國個法官容唔容忍到你港產訟棍啲甩漏同弱智發言囉
又唔識佢
有啲似689江湖飯局嘅上海仔
個個都話唔識佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞