的士業界周國強:「邊個行業加價會俾人鬧足半年?嫌貴你可以坐其他公交!」

15 回覆
1 Like 11 Dislike
https://std.stheadline.com/realtime/article/1998808/即時-港聞-的士加價-的士界代表周國強指加幅不足-呻被鬧足半年-嫌貴可轉坐其他公交

被問到市民會如何看待今次加價,周國強指,市民有選擇權的,如果覺得的士價格昂貴,「佢可以坐其他公交(公共交通工具),我哋都無辦法,但你話我哋長期唔加價,走佬都唔掂喎,老闆!」他稱政府一直承認的士業界收費滯後20%,「不過可能市民唔記得咗」,強調一個行業發展,如收費滯後得太久,不能逐步增加,將來一次過加,市民只會更加痛苦和不習慣。

周國強又呻道,「邊有一個行業加價會俾人鬧足半年」,不明白的士業界為何遭受如此嚴苛的批評,「全香港嘅人大部分都係打工、會加人工,點解的士每一次加價都要被你哋(市民)鬧」,又指「我哋的士司機都有屋企人,點解要被人鬧」。他指不同行業都有加價,「每樣嘢都可以加,麥當勞加、大快活加,你身邊朋友都有得加,但的士無!」

他又形容,現時全世界網約車應用程式「都係搶司機錢、乘客錢」,反問市民「會唔會得益?」,呼籲市民不要再被網約車誤導。他希望市民多想想,「的士真真正正陪咗香港人幾十年」,收費在全球排名亦不高,希望部分市民不要將個人仇恨放在的士業界,「自己都辛苦啦!」
呢條友倒米
年頭加到年尾
過左年又LOOP過
鬧半年咪鬧少左
入不敷支個主因係個的士牌暴跌姐
Good idea
你講得好啱 咁我去搭巴士啦
所以咪坐Uber囉
加囉,加到起錶價100蚊,每次跳錶20蚊囉
所以未唔搭的士
做你客夠比你地屌
期待滴滴出行嚟香港收你地皮
意外多先比人狂加保險費,加的士費唔會少咗意外。的士意外全港公共交通工具最高,仲可以咁厚面皮
公交你老母咩
有監管拎正牌服務差, 不了
現時全世界網約車應用程式「都係搶司機錢、乘客錢」

搭的士唔會搶市民錢?
免費?!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞