嶺南大學reg hall 指南2024

20 回覆
1 Like 16 Dislike
嶺南大學reg hall 指南2024
各位fm係咪苦惱緊揀邊hall呢?
呢篇reg hall指南就會詳細介紹下嶺南十宿嘅特點。希望可以幫助各位fm bb 揀到最適合你嘅宿舍。

嶺南大學有10棟hall,分為3個區域,分別是南宿、北宿同新宿。

南宿: 距離富泰最遠,來回時間大概為25分鐘

Hall A :以往好chur, 係傳統運動hall之一。老鬼文化相當重,有機會會被人杯。隔音唔太好,傳聞會聽到hall c 同hall d 嘅嘈雜聲。但係今年冇莊。

Hall B :同hall A類似,今年冇莊,偏靜,exchange students 聚集地。

Hall C : 今年有莊,每個月都有唔同活動,有o camp,莊員大多數幾nice,有咩事問佢地都會細心解答。出名重女,sell warm

Hall D :今年冇莊,冇咩活動,以花花沙灘褲做特色,有o camp& o day,呵D人幾博愛,不過博愛嘅後果就係收咗啲唔fit嘅kam 撚。warden好鍾意ban人hall,嘈少少就ban

北宿:好啦介紹完南宿就要講北宿,北宿有Hall E、F、G、H,去富泰來回 15分鐘。

Hall E :有臨委,有o camp,北宿最嘈,有班老鬼同現莊幾玩得,有搞活動玩,鍾意靜嘅人千奇唔好揀

Hall F:有莊,而家支莊消失左,冇活動

Hall G &Hall H : 四人用一個廁所,讀書hall,圖書館hall,唔想要hall life又想住hall 就住gh
睇路

新宿:
WJY 同 WHC,距離富泰最近,行落去就係。
WJY WHC 都係四人用一個廁所,設施方面算新,不過因為兩棟hall 都住 > 300人 ,得兩部lift, 所以等lift等到想死。
whc: 以往有o day,今年唔知。極嚴,嚴到打牌ban 2 weeks,煮嘢搞到響鐘又ban,嘈少少又ban
十宿入邊最難屈蛇嘅呵,有幾個實q 會mon住你拍咭
WJY: 今年有莊,麻雀hall,晚晚common開4-5枱。

如果你想玩嘅話
我會建議你reg hall C/D/ E/WJY
呢幾棟呵都有莊會好玩啲
但係新宿成日都響火警鐘好撚煩
其實住hall 最緊要同班人夾 設施都係其次 你住得開心 有班人陪你玩 設施幾差咪又係唔捨得走
btw南北宿都已經翻新哂

最後講句,中立非打手,大家有興趣嘅,自己上佢哋嘅ig 睇
A:/
B:/
C: c25.cynosure
D: lamglory_26
E: halle_iac_2024_
F : forward_hallf
G:/
H:/
JY:wjy_apricity
HC: /
入嶺南悔終身 HKCC更稱心
準fm們快走
LU都唔係太差姐
讀Asso走後門Year 3 Entry
同Top Up Degree無分別
請三思
LM
上面有ching 話year 3 entry 同top up 冇分別
真係得啖笑 如果冇分別 咁啲人點解仲揀三大?
新宿好定舊宿好?舊宿好似落成左好耐,係唔係新好住d?
咁3大都有top up
新宿就兩間房共用一個廁所 相對乾淨
啲房都光猛啲
同埋最近富泰
搭車出去或者喺富泰商場食嘢就最方便
咁咪走後門讀yr1 entry
走後門Year 1 Entry仲低賤
浪費兩年時間
讀Master洗底仲抵屌
可能有人aim ulife呢
或者讀有牌sw nursing pdge
咁點解啲人仲揀3大Top up?
住過新hall真係返唔到轉頭
好彩既係讀果幾年成層啲人都chur得起
又有facility又有ulife
發生咩事而家

以前最chur既hall a b d都無莊
Covid、翻新工程加埋濕鳩hall莊搵唔到下手接
嶺南除咗文研同中文係勁之外 其他都真係垃圾
要讀商科又唔想入asso chur真係入恒管就算
Btw HKCC更稱心
仲以為3大好馨香 笑咗
超過一半嘅 本身入唔到U 先讀asso
公開試直入6大 Yr 1 (332A33) > Y3 Entry 3大
嶺南教院就係差少少 始終收332A2
但起碼佢哋用一次機會就入到大學
Asshole仔用兩次有咩資格講嘢?
特別係asso入非三大嗰堆
讀兩年就當自己係大學生 真心呢?
老實講 要我直入非三大寧願直接出嚟做野好過
我冇覺得三大有咩馨香 但論u life lingU完全冇得比 有得揀點解唔揀?

你話超過一半本身入唔到U 但你都唔知人哋實際上dse 幾多 你又有咩資格笑人Asso 仔
On9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞