金鐘大廈底價8億強拍「流拍」歷來第5宗 永倫無交本票 未有出席

9 回覆
6 Like 1 Dislike
永倫集團及有關人士併購的灣仔金鐘大廈,今日舉行公開拍賣,底價為8.01億元,未有財團代表出價競投,最終以流拍收場,成歷來第5宗「流拍」個案。
該項目今年3月土地審裁處批出強拍令,底價為8.01億元,並於今早舉行強制拍賣。據了解,永倫集團及有關人士未有就拍賣遞交本票,就現場所見,未有財團代表出價競投,最終以流拍收場,成歷來第5宗「流拍」個案。

金鐘大廈位於謝斐道52至58號、分域街17至21號,早於1967年落成,樓齡約57年,地盤面積4,509方呎,坐落於「商業」用途地帶,若以地積比15倍作重建發展計,可建總樓面約67,635方呎。該廈位處港鐵金鐘及灣仔之間,前往港鐵站步程需時7至10分鐘。
併購完但唔買埋?計唔店數?
遲啲再強拍個價可以低啲
3月批,未夠賤價
強拍完要六年內完成重建拎埋入伙紙
如果預計未來幾年環境都唔好,咁咪唔投標
嗰邊啲寫字樓唔掂啦
唔係地鐵站上面唔bid
永倫真係廢到冇人有
勁多商業單位
個個單位好似劏房咁
冇一條線係啱平水
請埋啲工人垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞