有冇人重考多過一次DSE

55 回覆
4 Like 11 Dislike
想聽下重考生嘅心路歷程,有HD/Asso點解會行重考呢條路
之後點?再讀asso?
如果以大學4年體驗黎講 重考係好啲
但係如果話以前途睇呢
Asso入三大應該易過重考
Why not both?
讀大學時個組爸重考過3次,有冇人有類似嘅經歷
以前中學有個師兄考咗唔知三次定四次 a level
我都考咗3次,最後有**
(雖然唔值得驕傲,純粹為完夢)
其實唔洗理人點睇,反正做到最後無人care你考幾多次,所有人都係睇你最後成積。
17年重考

中 4 > 3
英 2 > 3
通 4 > 5
數 3 > 3
GEOG 4 > 5*

諗起重考果年真係日日溫書咁濟
利申返
我係重考一次入u,入完u再考,之後憑住粒星轉major。
如果係想重考幾次入u,建議直接asso算
熟唔熟 知唔知佢咩心態
而家諗返重考嗰段日子咩感受?
恭喜晒介唔介意講下重考係想入咩科
連登之前咪有個user考左6次定7次DSE 上年終於combined cert入左HKU engine 比人笑到del ac
冇同佢傾過偈,但係佢出名到全校都識佢
佢好似本身中化同埋文學都有A,但係英文唔知F定係U,佢唔甘心讀 asso。然後學校俾佢repeat一年,之後都唔可以再俾佢讀落去。聽講佢第二次考嗰兩條 A變咗做 1A1B,而佢最後英文合格嗰張 cert 係冇 A,但比佢入到U讀中文系。我諗佢係唔服輸
個post仲喺唔喺度
334444 -> Retake 全科 445555 入翻三大
個排日日摺自修室 朝早先訓 晏就三四點起身
補左中英通同一科elective
冇咩太勵志故事 係第一年太懶 主要做足pastpaper 成半年流流長其實夠做曬近30年幾次
理科個D MC 做多幾次 做到識背為止 目標做到90%up 計時做 一般來講 真係考應該會有80% up
佢本身性格係咪都係好執着嘅人嚟 知唔知佢而家點樣
嗰陣時單打獨鬥難唔難堅持落去
兩頭蛇無好結果
係咁有料handle就唔洗retake dse啦
溫得書嚟冇時間做group project
最後搞到兩面不是人
嗰陣會成日好想自己睇海睇日出
成日睇rocky或者D勵志電影
得閒約下D frd 跑下步咁
早啲入大學 早啲享受
16》24分但英文都係2左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞