安達臣道塌天秤釀3死6傷 精進建築時任項目經理涉誤殺 高院批准以現金連人事擔保90萬保釋

55 回覆
10 Like 1 Dislike
2022年安達臣道房協地盤塌天秤3死6傷慘劇,地盤總承建商「精進建築有限公司」35歲時任男項目經理被控3項誤殺罪,早前提堂後須還押。男經理今到高院申請保釋,法官陳仲衡批准被告以現金50萬元、太太及姐姐人事擔保共40萬元保釋外出,期間不准離港及不得接觸控方證人,須每天到警署報到,陳官另向被告父母單位頒下押記令,一旦被告不依期歸押,該單位可能被充公。
簡浩楷今由資深大律師林穎茜代表;律政司由高級檢控官高凱怡代表。法官陳仲衡今考慮過雙方陳詞後,批准簡以現金50萬元、其太太及姐姐人事擔保共40萬元保釋,期間簡須每天晚上6至9時琲牛頭角警署報到,如果住址有改變亦須通知警方,簡另不得離港、須交出所有旅遊證件及不准接觸控方證人,陳官另向簡的父親所持物業施加押記令,如果簡違反保釋條件或不依期歸押,法庭可能會循法律程序、充公或沒收該物業。

35歲男被告簡浩楷,被控於於2022年9月7日,在香港九龍秀茂坪安達臣道9號至11號安達臣道石礦場發展計劃R2-2地盤內非法殺死男子許文明、潘浩鈺及徐學培。

案件編號:HCCP 342/2024
咁多錢?
返工返到坐監, 可以開post 一人一個返工做錯最大獲既野
屋都冇得住
佢唔潛逃就無問題啦,唔通你以為定罪會沒收咩
90萬值咩條友,坐下算啦
保釋條件落押記令真係第一次見
無報到都係
保乜鬼丫,遲早坐,早坐早出返嚟。
日日報度仲慘過返工
睇保釋條件佢都仆硬街
坐硬8-10年
比政府拎黎嚇其他人
殺一儆百
90萬仲保Hi咩保 基本上都坐撚硬
留番黎俾家人洗
或者用黎請個靚仔啲嘅律師幫手求情減下刑好過
公司錯都起麻佔3-5成掛
但問題次次拉個中層就算數
真係唔怪得建築會斷層
晚晚去警署報到都幾係野
係囉,反而佢坐呢隻仲好過去真監倉,不如坐呢款,到時定罪就扣減埋刑期,早d出嚟好過啦
夾埋老婆老豆老母
工程係咁架啦
改變唔到
比英國國安拉算唔算
下世比心機考警護
害死人最多停牌
90萬現金加一個單位

扣押舒服過坐監好多
不過或者打得甩
搞到人地冇左份工,值得嗎?
扣押有得舒服少少減刑期,真是咁有信心走得甩?
簽紙嗰個工程師呢?
佢都係收文件睇文件果個,個責任真係去到要坐監?
係咪佢明知有問題都叫人開工?
同埋簽表格驗果個唔洗拉埋?

我唔識搭棚,搵完棚佬搭完,我再請顧問公司幫我驗
間公司同我講個棚驗左ok,有埋文件
我就叫冷氣佬出去裝冷氣架啦
到最後個棚冧左跌死左個冷氣佬我係咪又要坐監
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞