入AIBE亞洲建築環境學院 成為未來專業工程師 7萬月薪不是夢

56 回覆
7 Like 49 Dislike

手快有手慢冇,依家仲送iPad
佢個課程真係可以考到牌ga 參考返 Ir Anthony CHAN既勵志故事 我日日j佢profile架
唔洗四年!唔洗三年!兩年 只要兩年 你就可以成為一個受政府資歷架構認證嘅lv5 “大學生” 同hku平起平坐 入政府做AE 做E 屌返hku仔轉頭 使鬼晒200,000去讀polyu hku master 我相信各位連登醒目仔都知點揀㗎啦 尤其做BSE既 真係冇話唔提醒你哋
未撚見過一個專業好似bs咁兜踎,送ipad又現金回贈咁傳銷又垃圾,bs地底泥真係當之無愧,leeds考牌又係雞棚認受性,bs呢行已經好多post苦口婆心勸世文,咪再誤入歧途。
唔好講得咁中好無?
仲可以係LinkedIn 扮英國大學讀書添
LBUCIBSE 考牌,做fellow就係咁簡單
求其做個sub仔,bsi,fm 都可能批,係唔係同識人就自己諗
你搞錯喇師兄,讀油大呢班人唔係專業人士,只係垃圾黎姐,唔係當年讀唔成書既老野,就係貪易讀同平既廢柴,呢班人去到邊都無運行,唔好諗有得做大公司,去扭下水管就得。所以咪要死R住個CIBSE ,去識人博考牌日日比人笑到面黃都要出黎刷存在感,以為自己真係同人平起平坐
油大
BS就係垃圾
唔洗再分
要搞撚到好似安信兄弟咁 水人入工程
你咁講所有工程都係垃圾添啦
上班台師兄多左好多同事
睇嚟大家都唔係好熟乜嘢叫曲線抽水 成篇嘢明顯就係本身唔掂嗰啲或者讀唔成書先信
我怕太曲會真係水到啲唔熟行既令仔讀咁真係害死人
每年一批批傻仔讀工程
真呀 都唔知佢哋嗰牌點樣攞返嚟HKIE把關不力 仲俾埋個member人哋
CIBSE 亂咁放人先係罪魁禍首
CIBSE亂放人,你指呢位?

唔通靚女就可以係工程界打橫行?
https://lih.kg/3465699
CIBSE UK班鬼佬被條女呃到都叫情有可原,佢地唔熟大陸/香港行情

最仆街係HKIE BSS,冇做好把關工作,咁假嘅資料都睇唔出,照放佢入去攞MHKIE?
─═♤═─‧─═♥═─‧─═♤═─‧─═♥═─‧─═♤═──═♤═─‧─═♥═─‧─═♤═─‧─═♥
任職期間以假公司及假項目騙取英國特許工程師Chartered Engineer (CEng) 及 MCIBSE資格。她聲稱2011年5月至2012年5月所從事之項目"Fuyuan Residential Buildings, Shunde, Guangdong, China" (Responsible for building services on-site construction and management works. It is a 15 floors residential building with car park and swimming pool, GFA is about 13,450 m2)及公司Jianjin Development Limited都是子虛烏有,在這個世界上從未存在過上述項目或公司。

過埋PRI 都情有可原
之前投訴又直接唔受理
咁嘅假資料過到HKIE都情有可原

ERB/HKIE放佢上專業會員/R.P.E.名單都做得好啱
咁又唔好未審先判
不過CIBSE係佢母會都唔review
屌ERB 會唔會跳咗幾步
識人真係好過識字
你說的很對,我地唔單止要怪CIBSE,仲要怪埋佢阿媽,做乜生件咁嘅嘢出嚟呃神騙鬼;再怪埋佢阿爺阿嫲,冇佢老竇就唔會有佢

HKIE/ERB都係香港嘅法定機構,收人入會連資料真假都唔洗check下? HKIE乜唔係成日話要做把關人角色,搞啲非jurisdiction first攞外國學會牌嘅人?做乜今次又唔把關?
真係搞笑
BS自己都睇唔起自己
UGC入面 以前叫BS既學位
一係CUT曬 或者改曬名

HKU UST十幾年前都CUT曬BS DEGREE
怕做CHEAP自己個朵
玄門正宗POLYU BS 都改埋名
佢契兄弟CITYU 科ASC BSE
以前係升UGC皇牌之一都CUT埋
CITYU自家BS DEGREE改名改到好似同ARCH有關咁
係得返D大家心中次等既大學/學店仲有BS DEGREE

而且做BS 都唔一定要讀BS
你是但一個工程DEGREE畢業
MASTER補個BS都一樣可以考CIBSE 或者HKIE
BS成科野周身刀無張利 問深D都要研究下
咁點解唔直接讀MECH/大電? 起馬你有基本理論先

BS本身定成個行業同科目都係2奶仔
本身係就想條友做CO
夾返傳統MECH同EL既INSTALLATION
但考牌就問到你入一入
平均14年先考到牌

講咁多 即係BS個朵已經唔好
如果轉到行 就唔好讀BS吧
可以留返MASTER慢慢諗
直接讀Mech同大電真係好認同,揾工都易啲同廣啲
mech / el 可以報埋政府bs post
多bs一次機會 傻嘅都識揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞