盤選明星背後重要的人

59 回覆
3 Like 3 Dislike
鄭伊健
經理人:林姗姗
當年林姍姍做DJ主持「三個小神仙」好紅,之後又出唱片同陳慧嫻林憶蓮三個少女歌手鬥到七彩,之後突然去咗美國
1990年代,林姍姍轉為幕後,任職唱片公司。1995年加入BMG HK(現為索尼音樂娛樂(香港)所收購),初為市務總監,後任行政總裁,並開始擔任鄭伊健的經理人。其後亦曾成為BMA唱片董事總經理,管理旗下多位藝人。
黎明

陳善之 / mark
郭富城 小美
英皇 霍文希
許志安 韓紅
陳慧琳 鍾珍
點解依家出唔到呢啲人
啲經理人仲衰過打份工既心態
以前小美 林珊珊 呢啲好撚勁 真係處理好哂自己藝人啲生活同埋相關新聞問題
當年唯一管到霆鋒既人
李嘉欣 大劉
有冇安仔 韓紅
周姐論 方文山
樺嬸 Yman/林夕
周星星 達叔
肥雪 杜sir
OK仔 彭健新
kayan9896 游學修
欣直 肥姐
睇下Collar 閪wing 花蛆
王菲
經理人: 陳家瑛,邱瓈寬
據《蘋果日報》報導,綽號「順哥」的竹聯幫大哥透過弟弟江奕宸出面還原2005年林志玲差點遭逼陪吃的過程,坦言的確是戴君儀一手設計,試圖以強硬手法逼迫林和大陸富豪吃飯,甚至進行「特別節目」,他透露哥哥當時剛好到美國度假,接到經紀人邱瓈寬的求救電話,趕緊找來20多名帶槍的小弟保護林志玲。
陳家瑛年輕時在TVB當監製,後來做演唱會幫周梁淑儀當副手,已故老公係tvb高層林賜祥(80年代過身,七十年代末已是tvb助理總經理,三十二歲有cancer,三十六歲過身),一生只帶過三個藝人,陳百強王菲陳奕訊
依家王菲嗰女經理人亦係依兩位負責

港台兩個女強人合力捧佢,想唔紅都難啦,背後咁猛
羅莽 羅莽
梅姐 劉培基
姜b 花姐
城城
重要:邱復生 小美
在開騷前一晚,他經理人小美叮囑早些休息,但晚上他瞞住小美叫了我們去其房間打牌,沒想到打了一小時左右,小美突擊拍門,Aaron嚇得叫我們迅速「細細聲」收檔,然後死也不開門,裝作已休息。隔天Aaron綵排完,小美衝他大動肝火,「車」了Aaron一輪。他們這對拍檔早年真是火星撞地球,這種開火場面,真的見不少,但Aaron好清楚世上沒可能再找到第二個經理人如此維護他的利益,在這行這麼多年,我沒見過一個經理人對藝人是如此瘋狂付出,看得比自己生命還重要。

在2000年代Aaron有段低谷期,片酬被片商壓至30萬,他都接受了,只求有好戲拍,而小美為替Aaron打拼,可以為他火裏火裏去、水裏水裏去,得罪任何人完全無悔!公司幾度有財務困難,自己出錢為Aaron開演唱會同做唱片宣傳,最艱難時期,小美是靠填詞的版稅苦撐經營。所以我看Aaron女友換了好幾位,經理人始終如一沒換過。 Aaron事業陷低潮,完全因感情事,1999年遇上的澳洲桃色事件,被人設下天仙局,事件曝光後,對他來說是一個很深的教訓,形象變得負面,他要苦熬六年好努力轉型去演電影,還拿了兩個金馬影帝,終於可以翻身。

Aaron不單吸引異性,連同性都喜歡他,有位男影星,90年代有天打給我:「我想約Aaron今晚來我住的房間聊天,你問佢有空來嗎?叫佢一個人上來找我啦!」我把話轉告Aaron,他說:「一個人?我當然不上去啦!你陪我去,當大家聊吓天就冇所謂!」最後我們決定推掉,惹得男影星很不高興。

邱復生是年代公司老闆,台影視圈都是很有地位,1991年邱復生帶住郭富城返嚟香港發展,邱復生政治作戰學校畢業。年代集團創辦人暨首任董事長,曾任台灣土地開發、TVBS董事長。
以前啲經理人幕後高層個個猛料,因為七十年代電視台電台同DJ係屬於高尚職業受人尊重,入得去做嘅都係滿腔熱血嘅年輕人材,個個都讀過書知識份子嚟,廿幾歲三十歲上位做高層,基本上之後香港娛樂圈高層都係依批人材輪流上位揸fit,90年代電視台已經出名讀唔成書先入去做,而依批七十年代人材好多都趁移民潮走咗或退休,剩低落嚟以前冇料上唔到位嗰啲先上到位
邱瓈寬好有義氣
收養陳寶蓮個仔
而家讀到書/有料嘅移晒民,剩低啲垃圾揸莊
應該係秋官而唔係欣直
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞