Square Enix 獲利大減 70%,宣佈改為「多平台」發行遊戲、「重質不重量」

395 回覆
74 Like 6 Dislike
https://x.com/kultur_t/status/1789961528344461649

日本 Square Enix Holdings 公開 2024 年 3 月期的連結決算,其中銷售額 3,563 億 4,400 萬日圓(比去年同期增加 3.8%)、營業利益 325 億 5,800 萬日圓(比去年同期減少 26.6%)、經常利益 415 億 4,100 萬日圓(比去年同期減少 24.1%)、最終利益 149 億 1,200 萬日圓(比去年同期減少 69.7%)。

在這次的財報結算中,其中在主力遊戲事業方面,由於 HD 遊戲(High-Definition,泛指高品質家用主機遊戲之類)的開發費攤提與宣傳廣告費用的增加,以及內容評價損失的的擴大等因素,因此使得營業赤字因此增加,此外也受到 MMORPG與手機遊戲的營收減少,因此使得整個業績因此大受影響。

對此,官方除了針對 HD 遊戲採取複數平台版的開發措施外(也就是遊戲將會在 Nintendo Switch/PS/Xbox/PC 等複數平台推出,主要 IP 與 3A 級大作會盡量準備好全球環境讓最多玩家都能玩到)、也企圖透過內部製作開發力強化等方式來修正既有開發方針,並針對各企劃是否要繼續開發進行重新檢討,最後決定將不符合新開發方針的部分數位娛樂事業主要內容終止開發作業,因此而編列高達 228 億 8,700 萬日圓的開發中止特別損失費用
我隻DQ12出得未
FF 7 同16出ps4?
一早上steam唔使柒
無pc 一律唔買
索粉又輸
仲有DQ3 3D版出得未?
即係出多啲課金items
依家最賺錢咩系列?
FF14 no doubt
上年d咩神領篇年史 女武神 一大堆未完成品 地雷原
唔計FF系列 近年佳作只有三角大戰略
皇家騎士團就唔計啦 炒冷飯 而且都唔係SE開發
呢隻似胎死腹中,有乜可能咁耐又消息都冇
隻黑妹應該蝕得最甘
重質不重量FF15 16整左咁多年咪又係咁垃圾
FF15就算轉左手出得差好正常但FF16就
仲等緊隻PS4版FF7re出DLC
PS5獨佔都on9
過左熱潮先上stream 有撚咁多人買咩
fez
得返DQ12最後希望

好慶幸佢ps獨佔左
有人掃雷
仲有冇新一集chaos ring
FF16出完好似無出咁, 完全無聽人講過

黑妹就唔洗講啦, 首席元兇係至在必得既
佢出返就正
「因此使得營業赤字因此增加,此外也受到 MMORPG與手機遊戲的營收減少,因此使得整個業績因此大受影響。」

明明SE自己都一堆手游又有FF14
然後話受呢兩樣嘢影響營收減少
知唔知講緊乜
FF16真係垃圾中的極品

我完全唔明點解d鬼佬不斷吹奏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞