撻訂話發展商唔可以追差價嘅, 我勸你都係唔好買任何資產呀, 你都係做定期算吧啦

43 回覆
37 Like 11 Dislike
你究竟係買現貨定係買 call option 你都仲未知
OR 你係扮傻仔?
係充大頭鬼輸打贏要/無知既傻好
咁樣長實之外其他又好似真係冇追過差價
不過唔追就人情追就道理
講破產就無事
其他都有追
不過少啲嘅
簽臨約不嬲有寫
有權追
樓花係似買期貨唔係期權wor

你call option 邊洗比人追差價
發展商reply : 買賣雙方要尊重合約精神
D傻仔比呢十幾廿年既升盤搞到麻目晒
過往十幾年,樓價年年升,買家撻定
發展商重售,重售發展商仲賺左/ 蝕極少,發展商咪懶得追你差價,所以呢十幾年好少睇到發展商追差價

但今時唔同往日,依家咁難賣樓,再加上個差價隨時差幾百萬,追到你老破

同李嘉誠對人賭? 人地出晒名係吸血鬼
長實有先例,實追到你仆街
唔追差價賺少咗 啲老闆瞓唔瞓得著覺㗎?
仲有冇人敢買樓,再跌一撻定就追差價
升咗唔通發展商又追番你差價咩,買賣雙方都有風險架。
Btw減完都要14k呎 洪水橋搵撚買咩,冇成交就冇差價既出現
好多都支那人追唔返架啦,
仲有大把用公司殼買既,咪清盤比你囉,

講到要劏要殺咁,咪又係做下公關
邊個逼你買樓花你都憨鳩
用10%錢喺21年認購24年入伙嘅嘢,一定要行使,以為打靶無手尾,唔制呀
其實係,根本而家好多未有實力既人都走去買樓,某程度就係因為樓花先導致咁

根本就係呢班友搞到需求過盛,搞到樓價咁高
買乜鳩都好 。簽左正約撻定,就有權追
唯有買三期
樓價升時點解買家唔補番小小俾發展商?
達訂=單方面close contract(不過有手尾)
close buy side option = 完完全全close contract
比喻唔太恰當
Live Your Own Style - 破產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞