母親節有人歡聚有人愁 酒樓晚市十枱六空 負責人嘆40年來最差

163 回覆
85 Like 2 Dislike
今天(12日)是母親節,不少孝順子女與媽媽到酒樓飲茶過節,有酒樓中午時段坐滿,茶客均需等位,但晚市卻慘淡,負責人透露晚市入座率僅得40%,形容是「40年來最差」,僅早、午市已回復疫前水平,相信主要受港人北上消費及經濟不景有關。

東網記者今午約1時到旺角倫敦大酒樓視察,發現其中一層全層爆滿,枱枱坐滿一家大小,部分家庭三代同堂聚會。有小朋友向媽媽送上母親節花束;亦有媽媽向長輩送花,整間酒樓十分熱鬧,人人樂也融融。不過,記者今晚約7時重臨該酒樓,卻見到仍有不少吉枱,幾乎每10張便有1張仍待入席。而入座的客人亦較多為10多人的大家庭。

有酒樓中午時段坐滿。(袁志豪攝)

有小朋友向媽媽送上母親節花束。(袁志豪攝)

枱枱坐滿一家大小。(袁志豪攝)

旺角倫敦大酒樓副總經理蘇萬誠坦言,今晚的入席率僅約40%,3層酒樓亦只開其中兩層以節省成本,而客人點餐亦不算疏爽,大呻今年生意為40年母親節以來最差,只有早市及午市入座率逾90%,能回復到疫情前水平。
蘇提到,現時港人喜歡北上消費,經濟又不景,加上部分人的子女已移民,令家庭聚會減少,而今年亦沒特別推出高級母親節套餐,客人仍可選其他優惠套餐,期望實惠的價格能吸引更多客人光顧。

酒樓晚市仍有不少吉枱,幾乎每10張便有1張仍待入席。(陳嘉傑攝)

入座的客人較多為10多人的大家庭。(陳嘉傑攝)

蘇萬誠大呻今晚的生意為40年母親節以來最差。(陳嘉傑攝)

至於附近商場的美食廣場,在晚飯時段亦未見坐滿,家庭客人比例不多,較多人獨自吃飯,亦有外籍人士三五成群用膳。

旺角商場的美食廣場在晚飯時段亦未見繁忙。(陳嘉傑攝)

家庭客人的比例亦不算多。(陳嘉傑攝)
呢個年代既媽媽未必一定鍾意去酒樓食飯
超仔好生意喎
邊個母親節會去美食廣場慶祝咁哲墮
做生意實賺?!
你無聽特首講?經濟轉型期出現呢啲現象實屬正常
老闆要做到能變懂變 唔好下下賴北上經濟差
有料到嘅餐廳都係keep住要排隊
要有零起點思維 執咗先再講
中午飲茶咪慶祝咗囉
疫情果陣仲好生意過而家
咪係
我樓下個間好生意到連外賣都做唔到
酒樓過氣啦
廢老先鍾意去食酒樓啲貴夾唔飽既套餐
下年:41 年來最差
從來唔慶祝母/父親節
身邊的friend好多移左民,一個家庭走左一部份可能已經唔會出街食啦。係屋企食好過,又平咁多。以往一出黎就十幾廿人,屋企一定坐唔落,點比較?
+1,街客星期六 6點半去食,冇訂台唔好意思
今次真係佢悲觀, 屌拿星我睇Open Rice見到朗平有間泰國野好似幾正, 見Open Rice佢話開下午2點, 咁打去book位啦, 佢話母親節唔做午市, 下午6點先開, 仲好串咁話我地既貨賣晒啦, 開都冇野比你食
最鍾意係酒樓一定上咗年紀,咁佢哋選擇唔幫襯,返屋企煮飯,有錢都唔益商家,都無辦法。
政府應該鼓勵長者消費,佢哋係概得利益者,食盡香港經濟起飛條水幾廿年,好應該出一分錢。
我睇到大灣區好好生意
香港人口係好似無大跌/回升
但人口結構係有大變
以前會留港消費班中年中產 好多都移晒民

而家留港撚/新移民一係就唔會食你酒樓, 一係就北上
再睇價錢同質素, 就更加唔會食
百9幾蚊一碟小菜 你食埋我個份
琴日尖沙咀都唔係好多人,
間餐廳唔full 但限時90分鐘
抵死啦 個名仲掛住前主人做洋奴
做中菜叫倫敦 不知所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞