原來住私樓已經係Top 30%

151 回覆
31 Like 55 Dislike
公屋狗仲好鍾意
(扮)擁抱民主光環
覺得自己用政府資源係鬥爭緊
唔使撳落佢個名起底都知道 呢條傻仔, 非典型反社會性人格,因為比較蠢
居屋係2定3?
咁又唔好狗狗聲
何伯有幾百萬俾人呃,我都無

成日拗樓好樓淡
買樓定租樓好
鬼唔知買樓借錢要俾息
如果你住公屋,做租租
你將唔供樓慳到嘅錢自己投資滾大
回報抵得返租錢,咁就係人生贏家
投資成功先係你值得認叻嘅地方

不過如果只係估中樓價升跌
有咩咁難,去澳門買大細都有一半人中
笑笑笑,笑乜柒
蠢撚得過傻好睇錯市
望下早幾年班傻好氣燄, 串過馬撚乜鳩都笑

屌住屋企屌公屋屌租租, 總之唔買樓就無人生

中返回力鏢俾人笑, 咪有咁耐折墮囉
逸港居悅 海華庭 悅庭軒 雅景臺 疊翠軒
睇到以前啲居屋、夾屋起得幾好
不過家陣啲私人市場,空間得咁嘅鳩樣
然後要all in成副身家+未來
都搞到幾多努力嘅人心理唔平衡 有的確幾唔公道

你睇啲6,70後想當年 真係可以10年內供完層樓
我阿爺個年代5年內供完 買樓係諗緊full pay
老竇老母係諗緊差幾多成夠買
當年個差額,換對返今日only首期

嗰陣時置業階梯明確
睇見佢哋嗰時做生意真係 點解可能咁一帆風順
真係好鬼難想像
劏房都係私樓
何伯笑而不語一野大你450萬
唐樓劏房都係私樓
所以真實香港租金中位數計埋公屋租金之後
應該好低
住同供斷兩回事
真呀, 細極四五百呎, 供完仲住得到先

其實上一代供樓唔易, 講緊十幾厘息, 係本金細仲頂得順

時代進步越住越細, 供30年買間納米樓
私樓再細分唐樓同非唐樓
公屋撚滾大論
聽咗好多年
講到業主冇錢去投資咁
有陣時真係不得不佩服嗰陣時港英嘅執行力
嗰陣時英國佬手肯孭鑊,大家有方向就即刻做嘢
程序同設施,香港仲喺度食緊嗰陣時啲設計 同老本

不過調返轉頭又咁講嗰陣時,嗰陣時做生意一個月嘅營業額。等於我一年嘅人工。(未扣除燈油火蠟)

我外公落到嚟香港
推車仔賣潮州嘢食 都買到間居屋返嚟

或者幸存者偏差,揀行業咁啱上一代冇踩坑
垃圾又唔知諗到咩害香港
2算少喎我覺得,仲要咁多年加埋都係得呢個數
唔怪得抽極都抽唔到
起咗30年都有
係宜家居屋起到公屋咁
你唔仆街
班垃圾點上位
呢啲人心態真係差 我地供樓交印花稅 差享地租比班唔識感恩既賤種
個樓市跌
政府賣地收入就少咗
公屋政策就會愈收愈緊

公屋都係靠高地價&納稅人維持
住公屋想樓市死呢種諗法真係ON99
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞