2003年5月13號,謝婉雯醫生殉職

35 回覆
131 Like 1 Dislike

香港女兒
鄧香美 1967年 基督教聯合醫院健康服務助理
劉錦蓉 1956年 基督教聯合醫院健康服務助理
王庚娣 1950年 威爾斯親王醫院健康服務助理

呢幾個賺雞碎咁多嘅執屎阿姐,死咗反而無乜人提
如果謝婉雯醫生死唔去

2022年佢會唔會好似袁國勇、孔繁毅、許樹昌咁日日逼人打針?
好彩有你提
移左民
走唔甩啦
啲反社會毒撚真心癲,第一時間就係用呢個切入點去批鬥,思考角度default咗係要分化、二元對立,搵一個立足點去批鬥是但一方,從而得到自我滿足
[Lest we forget] 2003年今日,香港女兒謝婉雯醫生病逝
https://lih.kg/2528341

【謝婉雯醫生 逝世十八周年】

2003 年香港爆發沙士,8 名前線醫護人員不幸犧牲,包括因救人而染疫的屯門醫院謝婉雯醫生。當年今日(5 月 13 日),謝婉雯逝世,終年 35 歲,被譽為「香港女兒」。

當年感染沙士去世的 8 名前線醫護人員:

劉大鈞(香港兒科私人執業醫生)
劉永佳(屯門醫院胸肺科內科護士)
謝婉雯(屯門醫院胸肺科內科醫生)
鄧香美(基督教聯合醫院健康服務助理)
劉錦蓉(基督教聯合醫院健康服務助理)
王庚娣(威爾斯親王醫院健康服務助理)
張錫憲(香港耳鼻喉科私人執業醫生)
鄭夏恩(大埔醫院醫生)

2021 年,我們應對另一場疫症已逾一年,年多以來醫護人員不辭勞苦,緊守崗位,且要頂住莫大壓力,《立場新聞》向醫護人員致敬。
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4159611920791063&id=710476795704610
武肺吹到咁大,咁多年嚟有無…

Meanwhile 台灣醫護
直頭要感謝黨
死左好過醫返個批
後遺症應該生不如死
以前高登有條友專係追擊謝醫生
鄭夏恩中學就讀沙田官立中學理科班,於1997年在香港大學醫科畢業,1998年加入香港醫院管理局大埔醫院,任職內科醫生,在普通內科及老人科病房工作,其後再在港大攻讀感染及傳染病學深造文憑。

2003年自願加入抗炎隊伍,調往雅麗氏何妙齡那打素醫院,4月中在病房工作期間受隱形SARS病人感染,於4月21日病發,4月28日病情惡化後轉送深切治療部,在留醫一個多月後,於同年6月1日晚上11時15分病逝[1],逝世前經已昏迷,未有留下遺言,終年30歲,為殉職醫護中最年輕一員。6月22日以香港特區最高榮譽舉殯,儀式以佛教形式進行,遺體移送和合石浩園安葬。

鄭夏恩最深愛紫色,喜看哲學書籍及偵探小說,熱愛足球,好捧意大利隊和「王子」托迪,也是碧咸迷,有收集球衣的嗜好,也熱愛搖滾音樂及跑車,在車上放有一群鴨公仔,生前笑說鴨仔是自己的子女。
有個醫生都中沙士死唔去依加做私家,屌鳩過醫管局唔尊重
純粹懷念,唔追究
鄭醫生係位英雄
每loop一次,都覺得好傷心
但係如果無佢地付出就會可能有更大傷亡出現

再次感謝當年醫護人員付出,以及直至現在都奮鬥緊既醫護人員

當年我淨係得幾歲,咩都唔知淨係知放左幾個禮拜假
佢有邊句講錯
多謝你提起值得尊敬既人
死咗冇人題係呢個post冇人題定從來冇人提?但係佢自己又提咗,開post嘅講謝婉雯冇提其他又有乜問題?本身佢立論都已經錯曬
睇AV你都唔會記啲幕後人員啦屌係要攪撚串個post
點追擊法,有無link?
點解好似無咩印象,咁都有嘢可以追擊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞