大陸客話香港酒店連牙刷洗頭水都唔提供以後唔再黎做生意

70 回覆
324 Like 14 Dislike
我有個大陸客不時會黎香港做生意
有時會喺香港酒店過夜
自從走塑之後
有次佢好嬲好嬲咁同我講
話而家香港係唔係窮成咁
租一晚酒店牙刷沐浴露洗頭水都要加錢
酒店連基本牙刷都唔提供
有啲甚至沐浴露同洗頭水都無
佢打去問先話加錢先有得提供
$10牙刷牙膏 又要$10沐浴露洗頭水
我同佢講係因為香港既「環保政策」
佢即時環我老母
話香港窮到乜都額外收費咁搵笨以後唔會再黎香港做生意
其實因為呢樣政策已經搞到好多人唔滿意
話唔再黎香港玩
香港政府可唔可以高抬貴手
建議日頭香港行下,夜晚返深圳
我啲歐盟朋友話好欣賞中國香港嘅環保政策
話決定以後嚟多啲香港玩
(佢地平時買嘢會貨比三家 會優先買最環保嘅牌子)
做生意買支洗頭水都牙痛咁聲就過住啦
戇撚鳩真係環保咪預設客人唔需要
主動提出先提供
而家住個酒店都要自備牙刷牙膏咁撚戇鳩
仲要收人十蚊一份

快啲執柒佢咪再做生意
人哋日本唔派西樽裝
咪成樽洗頭水、沐浴露擺喺廁所到任用囉
邊有香港咁19環保為名
略水為實
酒店賓館有心幫客應該收一毫子,
自盒仔自助找贖,
而唔係收十蚊
出trip要自費無得入公數
酒店都唔撚識變通
你加一蚊consumable fee 咁咪避咗政府嗰啲垃圾政策,一蚊相信都唔會有人嘈
祖國父母們是咪落嚟擺檔做生意
咁係幾on9嘅
人地唔係差呢十幾廿蚊
係人地大陸就同一價錢質素愈來愈好
香港就同一價錢就提供愈來愈少野
覺得香港窮到當人地人魚咁劏黎搵錢
所以寧願唔再黎香港
寧願去澳門泰國新加坡
好行夾唔送
on9你以後作個咁ge 故仔就可以煲大佢
政府就會屈服? 好撚心你啦
你呢d 係佢地心目中只係垃圾黎
人地淨係聽共產黨order
你唔係唔撚知呀on9 仔
呢個真
人地大把再用裝物品
環保就咪搭飛機喇
你睇見而家周街都打住環保嘅旗號走水走紙巾就知道所有生意佬都想借今次嘅政策再賺多啲錢
你咁直接得唔得ga?
最近無去爆房?
見到酒店仲有洗頭水同牙刷喎
我覺得更關鍵嘅原因係你唔知條紅線喺邊到,因為條政策講到一舊舊,你唔知咁樣做會唔會誤墮法網,索性收到最緊,即自我審查,凡係同塑膠有關全部廢除,要用就加錢。
我個大陸客反而好欣賞,話香港對其他中國城市樹立榜樣,會多啲嚟香港做生意
fail重作
香港咁方便大陸人跟本唔會落嚟過夜
唔會有人體會到牙刷要加錢
用冷氣、燈、電、後面個2025又要用膠水整。
仆街件T又重染料/漂白、重有海報應該又係膠製,2025年之後又唔可以重用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞