近年工業意外頻頻,每次都說是血的教訓、局方高度重視,嚴刑重罸云云….

5 回覆
8 Like 4 Dislike
https://www.instagram.com/p/C60zK9dS47c/

IG演算法改了,我這種長篇大論post是不被推廣的。
反正冇咩人睇,我就繼續趕客 #炭亂噏

近年工業意外頻頻,每次都說是血的教訓、局方高度重視,嚴刑重罸云云…. 但人類總是重複犯錯,官方的主流意見將問題歸咎於:
1) 承建商缺乏監管;
2)工人們培訓不足

當然,在幻想中的烏托邦:每個地盤有1千個熟練&守規矩工人加1千個富經驗&盡責的監督人員,人盯人咁做嘢,肯定好平安好幸福啦 🥳🥳

現實情況係點呢?
香港建築工程除咗工期趕、設計變得快,還有世界首屈一指的 ”超精密分判制度”

No Offence to 分判,事實上這是資本社會的黃金定律:政府將清潔保安等庶務外判、銀行早已將CS hotline 外判去印度,甚至現在由AI處理。
外判制度的好處壞處,早已有學者深入研究,不在這裡再重複。

我反而想講:在香港建築界的分判制度,並不限於坊間印象中的 「判上判上判:大判➡️二判➡️三四五六七沙,再判落”炒家” 、”長散” 等層層剝削」咁簡單

事實上係各發展商、各級承建商對整個施工、製造流程作深入細緻的分析,將所有不同工種或重複工序切割出來交由專人負責,將功能、效率提高、將成本降低到極致的精細分工。

舉個例:1單住宅工程,發展商判給某總承建商,同時亦會挑選他們心儀的各專業工種分判商(如幕牆、冷氣、園藝等等)作 Nominated/Named sub-contractor (NSC)

再搵冷氣系統做例子, 當MVAC 值$1億,因 Ventilation 和 Air Conditioning 屬不同系統,冷氣NSC (二判)好多時會將2個系統再判俾不同的三判(俗稱3沙).
淨係講Air Conditioning, 我哋屋企係豐X/百老X買冷氣就會安排個師傅來一腳踢安裝。

但建築地盤會再分拆俾3~4個判頭(我哋會叫4沙或者炒家)執行:
💡第1個是「上料」:將一部部冷氣機由供應商的落貨點運送到各安裝樓層。
💡第2個是「安裝」:將部冷氣掛在客廳、睡房和外牆/露台的冷氣機台上。
💡接駁則交由另一判頭負責,有時會細緻到駁雪種、去水喉&駁電分別不同人做(我們叫冷水、冷電)
💡仲未計之後的清場、做保護、T&C 再由其他人處理。

上述幾個工序,會分拆至由2~5人小隊執行,他們之所以叫 “炒家” 是由於他們通常以每部機幾錢、或每層幾錢,以價低者得的方法 “炒” 這個工程來做。
所以炒家小隊必須以量取勝,多勞多得賺自己份人工。

香港的建築文化就是這樣,無論是數十億、過千人的地盤,都會將大部分工序拆碎到由這種2~5人炒家小隊執行。

每個炒家只需專注做自己的單一工序,因為專注&重複,他們都做到爐火純青,因為是逐件收錢,為咗賺多啲,他們可以不顧一切發揮出世界級速度。

對於追求速度效率的香港社會,這種精確分判制度有壓倒性的優勢。

世事冇完美,追求到極限速度效率的同時,一定有嘢要犧牲。當一個地盤內有過百個這種獨立施工小隊,在沒有宏觀協調、跨工種領導下工作,將產生極大混亂。

舉例:上料的目標每日上100部冷氣機 ,佢哋唔會因為客廳睡房擺咗泥水料而唔上機,佢哋好大機會堆係走廊阻塞通道都照上100部去維持收入。

同樣:安裝嗰個唔會因為工作台過期或者環境唔許可就提早收工,佢哋好大機會擒高擒低都照裝機

駁水駁電嗰班好大機會同做假天花、油漆等其他工種混戰,頂手頂腳互不相讓。

🆘 意外,往往就在這種情景下發生🥲

返去最開頭:意外頻生不是
1) 承建商缺乏監管;而是近年大量人才流失,承建商沒有足夠人力資源去統籌超緊湊的施工安排;
不是 2)工人們培訓不足,而是工人為生計,經常被迫鋌而走險。

如果係咁簡單加重刑罰、加多啲培訓、推甚麼智能建築就能根治問題,早就世界和平啦,天才 🤷🏻‍♂️

#官方唔會認_咁由我講
#唔使扮搵嘞 #問題係個制度
#呻完 #好長氣超趕客 #IG一定唔like
#炭燒地盤佬
既然post主覺得問題係承建商缺乏監管同工人培訓不足,咁就唔一定關分判制度事啦,direct staff都可以有呢2個問題架喎。
當你邏輯通順,
所以有啲咩好建議?
查下邊個冇乜家底背景靠山嘅咪推出去食死貓坐監
direct staff一般唔駛靠炒維持收入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞