指冬季流感高峰期或延至夏季 許樹昌:已經18個星期無停過 籲市民接種疫苗

16 回覆
1 Like 6 Dislike
https://www.i-cable.com/%E6%96%B0%E8%81%9E%E8%B3%87%E8%A8%8A/226320/%E6%8C%87%E5%86%AC%E5%AD%A3%E6%B5%81%E6%84%9F%E9%AB%98%E5%B3%B0%E6%9C%9F%E6%88%96%E5%BB%B6%E8%87%B3%E5%A4%8F%E5%AD%A3-%E8%A8%B1%E6%A8%B9%E6%98%8C-%E5%B7%B2%E7%B6%9318%E5%80%8B%E6%98%9F

【有線新聞】冬季流感高峰持續,有專家預計可能會延續至夏季流感季節。
本港冬季流感高峰自今年初起持續至今18周仍未結束,中大呼吸系統科講座教授許樹昌說流感病毒株由原來的H3N2,逐漸被H1N1取代成為主流,呼吸道樣本陽性比例有上升趨勢,估計會持續一段時間。他又說要留意乙型流感會否延續爆發,因周邊國家地區如新加坡、日本、台灣等旅遊熱點正爆發乙型流感,如緊隨冬季流感季節出現,相信流感季節有機會更漫長。

中大呼吸系統科講座教授許樹昌:「社區有部分人會聽從建議,仍然會佩戴口罩,所以不是大規模的大浪爆發,是小規模但不斷延續地出現,所以仍未接種疫苗的社區人士建議還是盡快接種季節性流感針。雖然我們以往的建議,最好季節是10至12月接種北半球的流感針,但現時的爆發模式都改變了,不如以往般在1月至3月爆發,中間有段時間不見了。現時是小規模但延續地爆發,所以如你現時仍未打針,現時接種仍有保護。」
打你老母臭閪
流感針 好搵啲 又sell
呢個納粹醫生講夠未
唔會停仲叫咩高峰期讀醫唔識中文?
日日打一針當食飯好冇
一年打4次??
我COVID前都無打過一次流感針
covid後因為家庭關係去左打
早幾星期中左Flu A 發現仲辛苦過中covid
依家D流感都真係幾勁 D咳可以last好耐咁

利申: 文科仔
樓上啲人咩事流感針喎唔係COVID針
流感針全世界已經打咗幾十年好安全 細路仔係應該要打 計登仔細個冇打過針
自細都無打
每一季都係高峰?咁咪即係無高峰?
你可以冇打過流感針但唔會咩針都冇打過囉
正常香港出世既BB一生出黎已經即刻比人吉兩針 除非你大陸出世咁我就唔知啦
講緊流感針無啦啦又講其他bb個啲緊係無得避啦
因為流感針同你細個打果啲針係一模一樣原理 正常香港人由細到大至少打左十幾廿針
但連登仔反苗反到傻左 咩針都話唔應該打
日日自high武漢肺炎sell疫苗 直情高潮期添啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞