[物理+哲學+神學撚入]假設呢個宇宙有四維生物或神係咪代表我地三維人冇free will?

25 回覆
6 Like 7 Dislike
哲學部分:
首先我地作為什3D人我地可以自由穿梭"長闊高",但我地唔能夠穿梭時間維度只能生處"現在",而"現在"既自由決定會帶領我地去"現在"既未來。咁我地3D人感覺係有free will,因為未來係取決於我現在既決定。

物理部分:
我地3D人發展既物理學雖然解釋到4維,string theory更架講到宇宙係有10維,而量子力學既不確定性又好似暗示我地既宇宙係indeterministic (as opposed to Newton's ideology)。但可唔可以講呢套只係"3D物理學" 呢?

假想有2D人住係幅畫入面:
2D人只可以自由穿梭"長闊",佢地冇得控制高呢個維度,但我地3D人可以張幅畫拎高放低,再隻設幅畫正上方係一盞燈,係2D人既角度佢盞燈係佢地既太陽, 當我哋將幅畫抬高放低嘅時候,2D人會見到佢地個太陽變 變大嗰陣溫度會降低,盞燈嗰陣溫度會增加。咁2D世界既物理學家係咪會發展出一套"2D物理學"呢?佢地要解釋呢個現象可能會引入"高"呢個extra dimension 成功解釋現象,但佢地唔會natvigate到呢個維度。咁個太陽幾時變大變細對2D人黎講係random,可能佢地會發展出佢地既量子力學去觀察個pattern。就好似我地3D人用相對論引入“時間”維度去成功解釋現象但永遠唔能夠穿梭時間,我地有量子力學引入不確定性但又觀察到個pattern。

返到4D人:
4D人可以自己穿梭時間,所以對佢地黎講 past, present, future 根本唔存在,就好似我地覺得長闊高冇一個origin,除非我地要做measurement先會自定一個任意點做origin。咁4D人可以自由穿梭3D人既past, present and future 咁係咪代3D人其實冇free will 呢?

神學問題:
假設神係無限維度所以佢可以存在係所有“時空點”咁佢同人interact既時候係咪選左一個固定既“時空點”做 “prime” point呢? 佢創造人類話比人類有free will,但佢又好似4D人咁知道曬past, present, future 咁其實人生好似已經predestinated 同 free will又有矛盾。
啱啱睇完三體?
睇完三體+物理+聖經 又同 chatgpt 傾過下計咁
人類個種思考唔係free will
係粒子運動嘅絕對隨機性
呢個世界除咗量子嘅位置同衰變係絕對隨機
第二樣於為人類嘅思考
如果人類思考唔係隨機性 就會發現有4維或更高維度嘅控制
所以更高維度嘅生物加咗呢個condition俾3維生物 以防佢地發現有造物主同預測未來
全能 = 全權限

(一) 無人可以「限制」佢
(二) 但係能夠選擇「自我限制」

呢兩個條件
就係真正嘅全能的上帝 , 缺一不可
三體咁講?其實我只係睇左netflix冇睇成套書
上帝唔係全能
只係有無限能量可以創造無限嘅事件
當一個事件/物質tends to/equal to infinity
就會變咗tends to 100%
啫係咩事都會發生
等同全能
例如當上帝有無限能量 可以創造無限個宇宙
就可能會係某個時空點出現樣獨一無二嘅野
例如美斯 C朗 甚至習近平
無人討論?
假設有神 : 咁佢有無價值觀嘅呢?

如果有: 佢邊度學嘅呢? 如果佢要受教於其他野,咁教佢嗰個又邊個教嘅呢?

如果無: 佢係無動機搞咁多野出黎!
物理部分: 呢個宇宙所有物質都受界於呢個物質宇宙嘅法則!
而呢啲法則! 點解要存在! 又點解要set成咁?

我哋一路都係揾宇宙嘅法則,但係唔知點解會有咁嘅法則! 例如: 水點解100度就滾? 唔120度先滾?

成個現今嘅文明科技都建基於呢個唔知點解有咁嘅法則之上嘅!

總之唔需要理佢點黎! 用到佢就得喇!
你呢個係「第一因」嘅問題

其實可以咁諗
就算真係唔存在創造者
純粹粒子物質碰撞生成萬有
你仍然要回答「第一粒子」係邊度黎
咁只會沒完沒了

所以一定要假設「第一粒子」
就係一切本質, 無需任何原因
存在就係存在 , 自有永有
咁樣先係最合理推論

而我哋相信
呢個自有永有嘅「本質」
係有智慧意識嘅創造主
而唔係無意識嘅「第一粒子」
哲學部分:
命定 定 有選擇嘅未來!

既然仲係歸類為哲學題,咁必然係得個諗字啦!

咁重點就梗係响個"諗"字度!

"諗" 受限於你身體,受限於你身處嘅文明,受限於你身處嘅宇宙嘅法則! 咁,其實諗到嘅野係限制咗嘅! 但係諗野嘅本質係無限制嘅!
如果要講宇宙點黎! 有唔同派系嘅假想: 包括你講緊嗰個!

就算真係唔存在創造者
純粹粒子物質碰撞生成萬有
你仍然要回答「第一粒子」係邊度黎,咁只會沒完沒了

點解要回答一個「第一粒子」嘅假想就等於回答到呢?

所以一定要假設「第一粒子」就係一切本質, 無需任何原因 存在就係存在 , 自有永有
咁樣先係最合理推論

你個"所以"同"一定"我真係有啲保留! 你講緊嘅野係推理無效㗎! 只係一個假想咋! 又咁點會整到個"最合理嘅推論"出黎呢!
其實"因果"關係已經imply 左時間有流向,entropy既概念,但呢個只係3D人既boundary,對4D人黎講佢地可以任意穿梭時間所以因果先後對4D人黎講唔存在。可唔可以咁講?
如果咁諗

3d人睇2d嘅 YouTube 影片
你可以隨意控制時間
你亦可以循環播放影片

但無論你點循環
仍然存在一個starting point
科學不嬲係用黎解釋現象同預測現代從中收割可取之處(application),而唔係真理。所以2D人既物理學同3D人既物理學可以好唔同而各自從中收割既只可以應用返係佢自由維度既世界,2D人點發展科學都唔會明3D人既世界。就好似我地3D人唔會明神係點樣全知全能自有永有超脫時間得黎仲可以比人有free will,命定論同free will可以互相疊加又唔相沖
點解一定要有starting point?
starting point imply 左因果
如果我係4D人根本冇因果限制,youtube影片順播同逆播都冇分別,因為如果有因果就代表左4D人受時間流向所限抵觸左4D人既設定
實際3d人定覺得自己活响個3d度嘅人! 我真係分唔到!
但正如我哋控制2d 嘢可以超越
但我哋仍然有 3d rules 要守
咁其他維度都有佢哋本身嘅因果要守

另外可以思考多一個問題

2d 存在生命, 意識嗎?
我哋已知只觀察到3d 世界存在生命, 意識

會唔會有可能其他維度其實
無辦法存在生命, 意識
『科學不嬲係用黎解釋現象同預測現代從中收割可取之處(application),而唔係真理。所以2D人既物理學同3D人既物理學可以好唔同而各自從中收割既只可以應用返係佢自由維度既世界,2D人點發展科學都唔會明3D人既世界。就好似我地3D人唔會明神係點樣全知全能自有永有超脫時間得黎仲可以比人有free will,命定論同free will可以互相疊加又唔相沖
睇到尾先知自己睇錯free WiFi
可能4D人有意識同永生,亦可能係冇質量純能量形能又或者係一種3D人物理學入面都冇描述既第三形態,佢地唔受時間限制所以immortal,致於佢地可以受到第5維度所限,即係冇能力穿梭平行宇宙
我地可以前後左右上下咁移動,最大restraint 就係有引力所以某d 方向用比多d 能量先可以行進,可以講消耗既能量(或者能量既轉換)係可以detect行進方向既唔同但唔代表係數呢個維度受限制,但我地絕對係比框死係第四絰度只能向前行,最多加速到極近光速變時間既流逝變極慢 但永遠唔能夠返過去或到未來,呢個都係維度限制
無人討論?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞