美國會委員會促華府制裁港官 為港人增設「救生艇」移民計劃

44 回覆
55 Like 1 Dislike
美國國會及行政當局中國委員會(CECC)5月10日發表關於中國人權和法治狀況的2023年度報告。CECC呼籲行政當局與國會更有力地制裁美國認為破壞香港自治的相關官員,並為港人設立「救生艇」移民計劃。

CECC在報告建議華府應加強運用《香港人權與民主法案》和《香港自治法案》實施制裁,對象包括金融機構,檢控官、法官以及其他美國認為有參與合謀破壞香港自治的個人。
報告中提到,美國會應通過《香港司法制裁法案》,並與英國和其他志同道合的國家協調制裁,交換有關香港政治犯的訊息,擴大外交努力的影響。

CECC呼籲美國行政與立法加強對港官的制裁。圖為2023年2月7日,美國總統拜登正在國會發表國情咨文。美國副總統賀錦麗(後排左)和時任眾議院議長麥卡錫(後排右)正在聆聽。(Reuters)

美國行政當局可擴展媒體和調查性的新聞項目,為被迫關閉的香港新聞機構記者成立特別學術項目,甚至可讓他們在美國居留。
CECC建議華府設立「救生艇計劃」,消除香港市民獲得美國簽證的障礙,包括向香港人提供「第二優先難民身份」,並向受影響的在美港人提出長期的解決計劃。
美國國會自2000年成立CECC,委員會由9名參議員、9名眾議員和5名總統任命的政府部門高級官員組成。
美國移民好似好難

有冇會員身邊有人移到
早又唔搞
話難唔難話易唔易....

你睇幾多中國人去左
好似呢幾年對香港都冇新制裁
大把VPN 移民
Oh man can you see
我係美國人呀屌
前幾年都搞唔到救生艇 而家應該仲難啦
大把人想移民去美國 為香港人開左個頭 其他地方都會想搞
好多黃營精英去左美國同馬騮國
中國人想移民過去有好多方法
有假結婚(有晒Plan俾你揀)、有H1B、有投資移民、有非法入境之後搵律師搞難民
成個產業鏈好成熟的
總之佢哋諗盡方法死都要去
如果搞得成 又一班人走留返建設香港派喺香港
如果真,建設香港派都走啦
香港人好多都係計劃攞 passport,仔女用公民價讀書,之後就返嚟香港繼續搵錢
美國要全球徵稅,對佢哋無吸引力啦
印度人又係,佢哋一窮二白無咩包袱.香港人太多資產要走好難!
不如將成個香港(所有港豬)搬過美國啦!
制條毛 仲行得走得
如果美國開就正 人工高到連留港搵錢嘅藉口都冇
美國開移民我即去
根本冇需要,真心投奔自由有冇救生艇都會走,咁樣只會益咗班中國人搏大霧,英國BN(O) Visa 有辨你睇
大選近了
指意廢登?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞