願榮光禁令 促Google下架 林定國:紅線清楚,難處係咪有人逼你

189 回覆
8 Like 189 Dislike
反修例歌曲《願榮光歸香港》被法庭頒令禁止在分裂國家、侮辱國歌、煽動等4項意圖下傳播。律政司司長林定國說,熱切期望Google回應和配合禁令,「無理由唔駛跟法律啩,難處係咪有人逼你呀?如果法庭命令供應商都唔願意去做,呢個公司聲譽問題嚟」。他又說,禁制令是禁止利用《願榮光歸香港》煽動港獨的行為,不應用「禁歌」字眼,笑言「唔通講都唔得咁荒謬咩⋯⋯本身係犯法嘅嘢,基本上唔觸及言論自由。」

林定國:禁令清楚說明用《願榮光》煽動一定犯法
林定國今天(12日)出席電台節目時說,法庭就《願榮光歸香港》歌曲發出的禁制令,是與刑事法律相輔相成,因觀察到社會現象有人覺得傳播歌曲煽動無問題,不是犯法,「捉唔到我乜都得」。他說,法例最重要清晰,今次清楚說明用《願榮光歸香港》歌曲煽動是一定犯法,希望增加阻嚇性,「成日話紅線喺邊,法庭講得好清楚你聽啦」。
律政司司長林定國:「如果講咗法庭命令,所有供應商都要主動有政策去做,呢個公司聲譽問題嚟。」

林定國今天(12日)出席電台節目時說,法庭就《願榮光歸香港》發出禁制令,是與刑事法律相輔相成。(商台相片)

林定國促Google下架:難處係唔係有人迫你?
Google目前未回應法庭禁令或將歌曲下架,林定國說,以前跟網絡平台接觸過,引述對方稱因無清晰法庭命令,政府現已通知Google有禁令,正熱切期望Google回應,「大家都會好心急希望快啲有實際行動,你話唔係喎而家做唔到喎,我哋都好好奇大家都希望聽個交代,無理由有個公司政策係唔駛跟地區法律或法庭命令,如果有難處係唔係有人逼你,唔俾你跟公司政策做,我都同香港所有市民、所有中國人一樣熱切期待佢哋回應。」
他說,禁令是針對利用歌曲煽動港獨,「唔通講都唔得咁荒謬咩」,表明禁令基本上不觸及言論自由,正常新聞活動無影響。

《願榮光》禁令沒有追溯力
被問到如果網絡平台只禁止香港境內瀏覽《願榮光歸香港》,其他地區可繼續播放,令香港人可以「翻牆」收聽,律政司又是否「收貨」?林定國說現時不揣測,法庭命令是規管在香港境內問題。對於曾經有電台節目播放《願榮光歸香港》,並將節目存放在平台,現時需否下架,林定國說法例是向前看,沒有追溯力問題,「唔好進一步去做,唔好推動佢就無問題。」

林定國說《願榮光》禁令沒有追溯力。(資料圖片/盧翊銘攝)
Google:
Google:我個平台喺美國,你憑咩叫我將擺喺美國既歌下架呀?我啲嘢擺美國,你啲人走入嚟睇關我q事?
紅線咁清楚又唔封鎖google
留名睇跪
擺明撚支那同玩鳩支那狗啦
支那又縮呀?
願榮光歸香港
https://lih.kg/3691979
google好快有決定離開香港市場,香港嘅生意又唔係大,唔可惜
咁咪封鳩佢囉
拉咗河妖未
照佢今朝講,Google 應該唔會下架。。。

利申:藍
Google係要美國法庭命令,
你唔滿意,
你可以叫法西斯政權將 榮光歸香港 提交到聯合國安理會表決,搵埋普京支持,落實全球禁制。
XG係時候演示域外勢法權嘅威力
洋人講嘢反中又唔拉
外資「犯法」又唔封
有法唔執日日係度講廢話嚇本地唔關事嘅人
都唔知邊個崇洋媚外
不如咪再吹噓香港行咩法治啦
唔封鎖即係話俾人知宇宙法係流嘅啫
唉輸撚曬
市井之徒律政師
仲未講封GOOGLE YOUTUBE FACEBOOK??
已報wechat國安
Thanks
而家到底係邊個迫人?
一定要快 唔係可能將啲罪證燒毁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞