發展商(新樓花)打手麻煩入一入黎

10 回覆
1 Like 10 Dislike
知道你地要推新樓

但你地都唔應該當香港人傻
舊樓管理費貴、大維修貴、新樓抵住…
呢啲呃18歲小朋友就話姐

買得樓都起碼30歲,分分鐘50都嚟
你地要做嘅係吸引呢班人沖動性消費
因為唔衝動邊個會買?

一係target大陸人,呢樣你哋一早做緊

新樓真正嘅價值(賣點)係:

1. 第一手,全新,靚大堂,靚會所
(帶朋友影相打卡,唔通約啲朋友去舊樓打邊爐?)

2. 每一次抽樓花都係一個特別體驗
(班中佬個老婆,瘋狂打卡影相,幾撚威威)

3, 租期,新樓當然貴啲,層樓起碼可以租出去多30年
(租金2萬,比起30年舊樓,你咪可以租多30年)
有數得計30x12x2 = $??

4, 特別嘅按揭計劃,新樓咁多plan
舊樓呢,萬一俾咗首期跟住銀行做唔到按揭咁點算?
(你咪問吓如果做唔到按揭係咪有辦法一次過俾晒囉)

5.6.7.8… 有討論再講
知道你地要推新樓

但你地都唔應該當香港人傻
舊樓管理費貴、大維修貴、新樓抵住…
呢啲呃18歲小朋友就話姐

買得樓都起碼30歲,分分鐘50都嚟
你地要做嘅係吸引呢班人沖動性消費
因為唔衝動邊個會買?

一係target大陸人,呢樣你哋一早做緊

新樓真正嘅價值(賣點)係:

1. 第一手,全新,靚大堂,靚會所
(帶朋友影相打卡,唔通約啲朋友去舊樓打邊爐?)

2. 每一次抽樓花都係一個特別體驗
(班中佬個老婆,瘋狂打卡影相,幾撚威威)

3, 租期,新樓當然貴啲,層樓起碼可以租出去多30年
(租金2萬,比起30年舊樓,你咪可以租多30年)
有數得計30x12x2 = $??

4, 特別嘅按揭計劃,新樓咁多plan
舊樓呢,萬一俾咗訂金跟住銀行做唔到按揭咁點算?
(你咪問吓如果做唔到按揭係咪有辦法一次過俾晒囉)

5.6.7.8… 有討論再講
結論:樓主搵人接火棒,大家幫幫小業主手
講緊新樓有咩賣點
買新樓供完30年岩岩好又可以出錢大維修
買20-30年舊樓,供完岩岩好變危樓等拆
買40年上舊樓,供既過程中要經歷N次保養維修,
供完又係等拆
既然諗過度過就唔想買,做乜導班潛在買家計數
學樓主諗法,應該當奢侈品賣
班AA教而不善
新樓唔代表有靚大堂、靚會所,有啲發展商起到柒到飛起
開名得唔得
長實、嘉華、億京、某啲中資

以前有一期嘅恆基丶信和
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞