港女染新冠肺炎遭趕出診所 僅電話應診拒親身取藥

129 回覆
8 Like 87 Dislike
其實covid 傳染性仲係好高,醫生都驚感染放假會病

https://www.hk01.com/article/1018487?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

新冠肺炎一度肆虐全球,雖然港府已將病毒視為風土病,但仍有不少人聞毒色變。有港女在網上發文,指日前證實自己確診新冠病毒,於是戴KF94口罩到堅尼地城1間診所求醫,但醫生聞言立即拒絕面對面應診,聲稱翌日起放長假,加上不想其他病人受感染,反建議她先離開診所,繼而透過電話應診。樓主無奈照做,而醫生指不希望她本人進入診所取藥,要求她叫其他沒有中招的親友代勞。港女大感徬徨,慨嘆病毒「八九不離十都係有傳染性啦,點解剩係要歧視新冠病人?我第一次覺得患病係錯」,認為對方「真係要諗吓你適唔適合做醫生」。

網民紛紛斥「拒絕還拒絕,但佢講要放長假嗰段好無人性」、「可能個醫生重點係佢打算放長假」、「政府𠵱家唔係話中招等於普通感冒咩?中招都要返工啊」。

樓主在facebook群組「西環變幻時」表示,本周四(5月9日)證實自己感染新冠肺炎,當晚戴上KF94口罩,前往堅尼地城1間診所求醫,並向醫生指出自己確診,但醫生直言她不能進入診所。樓主被拒後大感愕然,反問應去哪兒求醫,醫生卻要求樓主先離開診所,「我(醫生)唔想被你(樓主)傳染,我聽日開始放長假,亦都唔想你傳染診所嘅病人」,但表示願意透過電話應診。

樓主低頭走出診所,距離診所門口大約五至六步距離等候,等同被罰站,醫生數分鐘後致電問診,並叫她10分鐘後進入診所取藥。但醫生希望樓主本人切勿進入診所,叫她向沒有中招的親友求助,樓主心想「臨時臨急搵邊個幫我(樓主)取藥?我唔係傷殘,點解我唔可以自己取藥?」。

10分鐘後,樓主再進入診所,診所助理指住貼在牆身的通告,內容大致交代,如果病人的快速抗原測試結果呈陽性,必須告知診所職員,樓主在文中強調「冇隱瞞,冇需要隱瞞,如果入診所有留意到呢張紙,一定會申報」。她慨嘆人生第一次被醫生「罰站」,不明白為何政府已經表示新冠肺炎是風土病,但仍然有人怕得要死,質疑對方不適合做醫生,而且診所內的病人、醫生和職員都戴口罩,櫃檯都有膠擋板阻隔,相信病毒難以傳染,但醫生卻歧視新冠病人。

網民紛紛留言指「咁冇醫德」、「醫生準備放大假, 唔想被人傳染, 就唔應該開門做醫生」、「祝早日康復」,亦有人認為其實民間尚未復常,加上病毒仍然有傳染性,不少人仍然害怕受到感染。

原文網址: 港女染新冠肺炎遭趕出診所 僅電話應診拒親身取藥 網民批冇醫德 | 香港01
入得診所都係身體弱有病嘅人
等於去入醫院都仲係要戴口罩一樣
寧願閂門唔做生意 係有醫德先啱
2024仲有人驚
新冠食咩藥,寫幾日假紙俾佢休息咪得
有無醫德就唔知啦,但條醫生9成係垃圾
香港人真係東亞病夫黎
樓主仲好proud of
傷風感冒一樣會傳
唯獨驚武肺
好撚痴線
上次見個病人除左見醫生嗰幾秒,排隊、攞藥、比錢都係門口交易
1年前睇過一個叫鄺醫生既老女人,都試過趕中左covid 既人走
醫生咪就係話俾你班狗罩撚知狗罩冇用囉
未中過?
中下你咪知幾慘
你鍾意咪港男/大陸男/鬼佬囉
咁武肺的確傳染力特別強
所以先爆到咁
利申 唔支持個醫生嘅做法
上年中武肺睇醫生拎醫生紙都係咁
個女醫生黎 全程西面 講野腰心腰肺
中過又點姐
講黎講去咪又係驚啲咩腦霧性無能
我中過幾次都冇呢啲野一樣行得走得屌得
封關

安心出行

停公共交通工具

入境14日隔離

根本係沙士嗰類嘢嚟
中過啦,弱過感冒驚閪
冇親人朋友同學同事?
大把人中左要十幾日先好返
咁個醫生如果中左仲點醫其他人
同埋好多人都係中完好辛苦,頭痛成身冇力喉嚨俾玻璃割個鼻爛左咳到肺甩
就係你戴得多口罩 搞到自己弱哂
唔係作故仔嘅話就開名啦驚咩
同意,無戴年幾,次次去旅行都唔戴,無病過,反而戴開個啲成日病,抵撚死
應該喎
一個醫生一日閒閒地可以睇幾十個病人
COVID呢家野,可以啱啱中左未變陽性就冇得講
明知自己中左
等睇病既時候可以傳到俾幾多人
如果醫生唔好彩中左又會傳俾幾多人
如果醫生中左要抖到變陰,中間有幾多人冇得覆診?
診所可以有其他病人,長期病大病免疫力不全老人家幼兒
中左都可能大鑊

中COVID係人都唔想的
不過做個好病人諗下其他人啦
事先打個電話問,或者至少登記時講左先
等診所安排
有幾難呀
支持封關

動態清零

將大白小白引入香港各小區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞