北角祥發茶餐廳收額外手續費 八達通列明禁止 最終停八達通支付

232 回覆
41 Like 245 Dislike
1、Visa 、Master、八達通收手續費

2、卡機公司又要收錢

3、銀行結算又要收錢

4、信用卡返數又耐 成T+60定T+90 八達通就好似t+1定30
係大陸政策唔嚴格先可以俾到你用微信、支付宝 個人戶口收錢

你喺香港唔使一個月呀即刻俾人拉人封艇
瑞士雞髀幾好食😋,但太遠好耐冇去啦
多過又收
少過又收 屌你老母
講到自己咁辛苦咪唔好做囉
邊度有15蚊出前一丁?我去食
好簡單
先加價1%
再寫用現金比99折
係囉但可以加價
Sorry 我有開過舖頭
我稔都符合你講小店嘅定義

講明電子付款唔收手續費嘅
因為你地香港仲數緊銀仔要帶幾十蚊現金喺身已經落後過英國美國法國好多,唔止落後過中國,仲要電子付款要俾手續費真係我做唔出咁嘅事

不如你去吓我上面講嘅國家
有咩地方係電子付款要收手續費嘅?
間間卡公司不論 Visa / Master 都講明唔可以額外收手續費嘅其實,只係佢地無人舉報唔會主動停商戶 account,香港亦唔興普通消費者走去舉報咁解
喇,各路賊人而家知道邊間舖頭多現金了,好快就會成日被人爆格了。
所以話 留港消費?
問題係你個「正價」本身就係唔啱例
啲嘢本身有建議零售價唔講
然後「額外費用」又俾信用卡/八達通公司出律師信屌
知你威啦,見多識廣
冇你咁勁,凈係去過澳同德
大部份都冇話要收客人手續費,只不過係將手續費加左落價錢入面,再比翻個現金優惠

其實世界大同既姐,咩國家都好,有邊個願意比人分一杯羹吖

所以你見好多地方“冇收”手續費
其實只係佢冇話比你知姐
呢啲商家,收到少少手續費都咁在意
又唔諗下可以擴大客源
有時見到啲餐廳淨收現金,食完一次都冇下次。叫啲dc狗去幫襯啦
經銀行轉帳要報稅,現金通常9折
加價有好多問題
收入個筆數大左
但又唔係賺多左
分分鐘合伙個d又可能嘈
租金保證又可能嘈

但加多個分項又唔同咁講
分分鐘收入當支出計賺雙倍
反而隔離埠嘅澳門通算勁,兩三年嘅時間就令到同權記差唔多嘅兩餸飯都收澳門通卡同paywave同QR code

利申:去過澳門新馬路嘅MOP25嘅兩餸飯 佢真係有租澳門通卡機
要收就咪撚用囉
俾多個平台你收費收果少少手續費都發窮惡
你冇八達通俾錢我已經唔想入去幫襯啦
啱牙 啲撚樣咁撚煩
唔收又嘈 收加錢又嘈
手續費點解要我比
直接只收現金最好
利申DC9
係攞
未即係又係賺盡攞稔住

但又唔稔吓如果有一日茶餐廳同歐(有無見我無講德國?)美國家一樣,現金都唔收嘅,可能連收銀都唔駛請,普通夥計攞個卡機嚟就埋得單,甚至個客落單果吓已經俾晒錢,你翻枱快咗人手成本低咗,咁呢啲你慳咗唔係着數緊? 到時你俾銀行手續費唔係 give and take?
所以好難理解香港d餐廳仲把炮過澳門寧願退卡機都唔收八仔

個客可能就係買完野行過幾十蚊現金用晒,但都想入嚟茶餐廳食件菠蘿油坐吓,點知就係俾番唔想「比銀行分一杯羹」嘅茶餐廳嚇走咗,真係恭喜你啦
各有各想法,角度都唔同

消費者:唔洗禁機,唔洗污糟手,仲有儲分回贈

商店:個個比個個蝕,加手續費

消費者又屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞