全世界最難既語言係乜?

36 回覆
3 Like 15 Dislike
我覺得係中文
隻隻字都唔同
要逐隻字背佢既筆順,讀音,同埋意思
讀音又分普通話同埋咁多種方言

淨係香港人同大陸人打啲字都已經唔同
Ass

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cuneiform
符號又多,一個符號會多音多義,拼得埋讀到出聲又要睇咩文咩口音
希伯來文 攬炒巴學左好耐
chung saii gong yat ding haii fo sing mun
孤陋寡聞,我覺得阿拉伯文啦
成堆鬼畫符咁撚樣都唔知寫乜
寫:正體中文
讀:廣東話,易學難精(九音,咬字難)
廣東話真係有咁難咩?
芬蘭文
多slang多外來語
有grammar但又好似無咁
Java
60個字母
多過日文50個平假名
C
越古老嘅語言係越難, 越近代系越簡單

英語經過多次改革所以簡單, 斯拉夫語言仲保留好多古老用法所以複雜

世界語都算簡單, 可惜唔係官方語言, 世界冇一個地方用到
既然講非洲語言可唔可以搭單問?
Kiswahili呢一種語言有兩種寫法兩種書寫系統, 拉丁字母同阿拉伯, 有冇研究語言嘅人知道用邊一種字母可以令呢種語言容易啲? 好似話容易嘅話如果為冇文字嘅語言創立文字, 要搵近親嘅有文字語言會好啲
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E6%96%AF%E7%93%A6%E5%B8%8C%E9%87%8C%E8%AF%AD
Assembly
60個示範咋,夾埋大概600啦
書寫系統就一般係咁,語言本身就好難講。
斯拉夫語言算簡單架喇。世界語係特登整到咁,咁規則反而好奇怪
梗係拉丁字母容易,自動有埋vowels
成年人學好少學到本地人咁
夾硬背都要好多時間背
呢種語言有vowels , 又幾適合用拉丁字母
標準史瓦希利語有五個元音音位:/ɑ/、/ɛ/、/i/、/ɔ/以及/u/。其中/u/的發音介於國際音標中的[u]和[o]之間。無論輕重音如何,元音都不會約減。各元音發音如下:

/ɑ/發音如同「father」中的「a」;
/ɛ/發音如同「bed」中的「e」;
/i/發音如同「ski」中的「i」;
/ɔ/發音如同「or」中的「o」;
/u/發音如同「boot」中的「oo」。
史瓦希利語沒有雙元音,當元音在一起時,每個字母單獨發音。因此史瓦希利語中「豹」一詞「chui」念做/tʃu.i/,有停頓。
澳洲仔都講得幾好
英文垃圾語言
每個字標準唔同
動過有啲+ed,有啲成個字收哂
一堆一字多義/一義多詞
有啲字串法差唔多,但個讀音又係唔一樣,好似bone/none

利申英文當年dse有1
好似係因為歷史嘅問題, 英文係混合咗幾種唔同嘅語言, 法文, 拉丁文, 希臘文所以搞到咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞