有冇人只係用現金/八達通/信用卡,冇用過d乜乜pay?

51 回覆
16 Like 55 Dislike
R下水吹又唔比
咁霸道
唔知邊句佢地覺得我係度打緊J

唔通我話我冇諗過搞gay,亦冇興趣搞gay都叫炫耀打J ?

dee dee, 你唔係唔用卡
你係無卡用
身上有一大堆碎銀就知有幾麻煩
特別係大量一、兩毫嗰啲,唔係間間舖頭都收
試吓買十蚊嘢,用一百個一毫子俾錢,睇下有冇舖頭肯收
除來都唔要上網買野明明有現貨/電話通知拎貨交收,唔會用e payment,讀完書送信用卡都唔會用,八達通由細慣咗有都唔用,只用cash,完全唔get點解要用埋八達通,一句到尾,你唔用cash咪又係懶
古人都唔明去水井打水有幾煩
用APPLE PAY有5%
佢係申請唔到信用卡先用現金姐, 懶係獨醒
Tap n go去便利店買張卡就得
信用卡做緊手機支付回贈
即刻加返張卡入google wallet

8%
你啲消息幾多年前

Tap & Go實體咭冇出好耐啦喎,便利店亦買唔到

同埋呢張本質都唔係信用咭,唔好撈埋嚟講

信用咭本身係靠借錢收息(分期付款、還 min pay) 嚟賺錢,先可以做咁多回贈

Tap & Go 呢張無呢啲服務,唔可能有咁多錢做到回贈俾你,成個業務根本唔 sustainable
Tap n go實體卡係debit card
從來都唔當佢係信用卡
你睇下你自己上面覆緊啲咩先
ICBC Essence Card
果然中國人,咁都可以比
從來都唔要買野,明明有以物易物,唔會去任何舖頭,番工出糧都唔會用,cash由細到大見慣都唔用,只同人換貨,完全唔get點解要用埋cash,一句到尾,你唔直接換貨咪又係懶
以事論事其實用過就知真係方便好多
其他時間用八達通 現金真係冇得揀先用 好少用
好似我老豆死都唔肯試新嘢
多隻香爐多隻鬼
開咁多支付工具,平時都用現金為主
一來多餘
二來好易使多咗
自己駛多左賴支付方式
使錢容易咗
撳個掣就使咗
唔同現金,望吓銀包有幾多散錢咁實在
啫係知道係方便左 但又要諗個理由話佢唔好 同我老豆好似
人大咗,洗錢就越謹慎
除非你賭錢引或者沉迷物慾,否則都係唔會亂咁洗錢,信用卡都唔敢開
識個friend連信用卡都無申請
又係話為左唔亂咁駛錢
心諗
呢句真,用乜乜pay只為回贈,講比錢最方便一定係八達通,除非大額到八達通比唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞