非專科/文科黎講,Grad左4-5年既你搵緊咩人工?

23 回覆
12 Like 12 Dislike
本身讀果科出路都係media & 記者,或者marketing
就覺得唔可以比自己讀果科綁死,而且呢啲作為工作我都麻麻地鐘意
之後就係到做freelance寫下啲project仔同幫啲細公司用wordpress寫下網頁
之後覺得中小企出既錢唔會養到我過世
又大諗頭搞左間細公司,接生意返黎做,同越南同印度公司接頭
但比partner背叛,賠左60幾萬,就繼續接freelance
咁就frontend同backend一手一腳自己寫曬從頭黎過慢慢賺錢,
當冇job果陣就weekend教書教stem+炒散搬貨廚房地盤,還返筆數
然後有左個機會入IBM做 IT consulting開始寫一堆爛code,
好好彩地入左FI,之後入左某間投行做software developer
最後轉黎轉去而家逗緊4xK
神學系
5年嘅話 大約 24k 左右

15k
你的工資已經很不錯了,很多文科生根本達不到你這個收入,甚至還在為基本的生存而奮鬥。世事無常,知足常樂即可。
睇樓主既經歷就知會行得更高更遠距離
推下
20k
2x K
2xk
20k
20k
正正常常都有20k樓上
咩reception
50k,4年經,都係躝左去做it先搵到
TLDR: 讀CS保平安
Programmer?
讀marketing 點樣轉做software developer? 讀CS master?
software developer

都話it
係改變人生
讀語文科 接近30k
冇做老師 俾我揀多次會讀埋個pgde 做老師
全職5年 40k x 13
不過我工作經驗好雜
我有三行三份完全唔同既工請我 都係40k或以上
最後簡左一份最少野做既工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞