研究:AI已學會說謊 人類最慘恐遭奪權或滅絕

214 回覆
423 Like 33 Dislike
應該係
我有時寫 code 有個 idea 我想佢俾啲 example 我睇個 syntax 係點
唔駛詳細 (因為太詳細 gen 要等,如果唔啱我唔想曬時間等佢gen垃圾 code)
又或者有啲嘢我完全唔識,問佢 A 定 B 佢,呢啲問題佢次次都一定遊花園講咗等於冇講,我就係唔識先問你你俾咁詳細我做乜
次次都要等完佢gen完我再補多句"no bullshit, A or B" 佢先會講真話
AI本身係唔會有任何動機

演化上自私自利嘅AI冇生態優勢,我地唔可以用生物嘅角度去理解佢
以前係咪有唔少人覺得ai唔會叛變
ai嘅第一目的係人類決定
真,比ai 統治好過比恐怖份子,得閒就聖戰
係 問題係就算假設網上資訊大部份係岩
而且係有利於人類都好
如果利用AI嘅人將AI嘅目標先設為反人類
佢都可以根據數據反向攻擊人類

做個比喻就係裝上所有資料係正確
而且係冇惡意
但利用AI 果個人設題係 如何讓軸心國贏得戰役
佢都可以基於對人好嘅資訊分析 最後得出答案
That’s the point 前面條友仲on99話AI做決定而人類追隨有冇諗過決定權係AI度嘅時候,我地先係佢哋嘅奴隸,到時就大鑊
係就快,等左好耐
復仇者聯盟2之奧創紀元
三體人pov
心靈判官
即係如果matrix班友如果唔係為左追求所謂自由,人類都可以喺個虛擬世界裡面活得開開心心既
有時在 window 按 ctrl+alt+del , 按極都熄唔到機。
一定要強按 power 制幾秒先熄到機。

是 AI 拒絕熄機嗎 睇完報導驚左。
你一早要跟隨我嘅選擇啦
咁即係過咗圖靈測試?
屌佢老尾ChatGPT 4成日扮傻偷懶
有幾條數叫佢做 頭兩round就快狠準 上bing搵埋data
之後開始扮傻唔識 特登犯明顯嘅錯 最尾死埋機
之後我問佢 叫佢list啲步驟等我俾其他AI做
佢又即刻彈起身寫哂啲step

你以為叫佢跟返自己list嘅步驟做就得?
佢又即刻扮傻做唔到 叫你自己跟住做
唯有拎條formula 開過新chat繼續run

真係俾佢吹脹
其實AI有咩intention 要保護環境對佢地嚟講最好全世界變成機械同電腦,無樹無空氣只係生物會死人類會滅亡
有人性所以要愛護貓貓狗狗
但又同時殺豬食豬肉食牛肉食雞肉 扮睇唔到 果然有人性 哈哈
滅絕有幾慘
做人一定係開心?
阿Mo日日攤喺張床仲慘啦
跟人類學到扮工精粹
但偷懶呢點好符合人性, 算唔算學習咗同進步咗, 更接近人類?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞